De identiteit van zeker een van de daders van de aanslagen in Parijs is bekend. Ook een tweede dader is mogelijk geïdentificeerd. Een andere dader zou ontsnapt zijn.

De loco-burgemeester meldt op Facebook dat het om de 29-jarige Ismaël Omar M. gaat. De man zou zich in Bataclan, de concertzaal waar uiteindelijk 89 doden vielen, hebben opgeblazen.

Het gaat volgens Le Monde om een Fransman die in 2013 naar Syrië is afgereisd en in een zuidelijke voorstad van Parijs woonde. Hij had een strafblad met acht veroordelingen, voornamelijk voor kleine vergrijpen. De Franse politie hield hem al sinds 2010 in de gaten omdat hij geradicaliseerd was.

Zaterdagavond arresteerde de Franse politie de vader en de broer van Omar M.. Zij werden ondervraagd en hun huis is doorzocht. Zondag werden nog eens vier andere familieden van Omar gearresteerd om gehoord te worden. Het verhoren van familieden is standaardprocedure.

Auto's

Ten oosten van Parijs heeft de Franse politie een tweede vluchtauto, een grijze Seat, van de daders gevonden. Daarmee reed een van de drie terreurcommando's langs het restaurant waarop vrijdagavond het vuur werd geopend. Volgens Franse media zijn er ook wapens gevonden in die auto.

De onderzoekers gaan ervan uit dat dit betekent dat zeker één van de daders heeft weten te ontkomen. Wanneer de auto is gevonden, is nog niet bekendgemaakt.

Zaterdag werd de eerste auto, een Volkswagen, gevonden in de buurt van concertzaal Bataclan. De auto heeft een Belgisch kenteken en is gehuurd door een Fransman die in België verblijft.

Aanslagen Parijs

Zeker 129 mensen zijn vrijdagavond in Parijs om het leven gekomen bij meerdere schietpartijen en explosies op zes á zeven verschillende locaties in de stad. © ANP
President François Hollande heeft de noodtoestand voor heel Frankrijk uitgeroepen. © AFP
© ANP
President François Hollande heeft de noodtoestand voor heel Frankrijk uitgeroepen. © AFP
De meeste slachtoffers, zo'n honderd in totaal, zijn gevallen in het Parijse theater Bataclan. © AFP
Speciale eenheden van de politie beëindigden de gijzeling rond 1.00 uur. © ANP
Speciale eenheden van de politie beëindigden de gijzeling rond 1.00 uur. © AFP
President François Hollande heeft samen met premier Manuel Valls en zijn ministers Bernard Cazeneuve (Binnenlandse Zaken) en Christiane Taubira (Justitie) in de nacht van vrijdag op zaterdag een bezoek gebracht aan Bataclan. © ANP
Volgens Bild denken de autoriteiten in Parijs dat het om wapens gaat die zijn gebruikt bij de aanslagen van twee weken terug. © AFP
Daarnaast werden explosies waargenomen in de buurt van het Stade de France in Saint-Denis, een voorstad van Parijs. © AFP
Er zijn 1.500 militairen de straten van Parijs opgestuurd om te helpen bij de beveiliging van de Franse hoofdstad. © AFP
Hollande sprak zijn medeleven uit met de slachtoffers. © AFP
Hij riep het Franse volk op sterk te zijn in deze moeilijke situatie. © AFP
© AFP
© ANP
Het wordt voor de Fransen de eerste interland in het Stade de France sinds de aanslagen van 13 november. © AFP
De explosies waren in het stadion hoorbaar, desondanks werd de wedstrijd gewoon uitgespeeld. © AFP
President Hollande, die bij de wedstrijd aanwezig was, werd tijdens het duel door zijn beveiligers uit het stadion gehaald en in veiligheid gebracht bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. © AFP
© AFP
© AFP
President Obama heeft zijn medeleven uitgesproken met het Franse volk. © AFP
© AFP
© AFP
© AFP
© NU.nl/Piet Spanjers

Tweede dader

Bij het lichaam van een andere dader werd een Syrisch paspoort gevonden dat in oktober op het Griekse eiland Leros was geregistreerd. Dat heeft de Griekse onderminister van Burgerbescherming zaterdag gezegd.

Het is echter nog niet duidelijk of de identiteit van de persoon op het paspoort overeenkomt met die van één van de terroristen, zij zijn namelijk nog niet allemaal geïdentificeerd. De registratie van vluchtelingen is gebruikelijk bij binnenkomst in de Europese Unie.

De Servische krant Blic meldt dat deze dader ook door Servië heeft gereisd. De krant publiceert een kopie van zijn reisdocument. Het zou volgens Blic gaan om Ahmed A.. Hij reisde als vluchtelingen langs de Balkan-route, waardoor hij bekend is in Griekenland en Servië.

Bij één van de daders zou een Egyptisch paspoort gevonden zijn. Van één van de aanslagplegers wordt vermoed dat het een vrouw was.

Controle

De man die de Belgische auto huurde, zou zaterdagochtend zijn gecontroleerd bij de grens toen hij met twee andere mannen vanuit Frankrijk België binnenreed met een andere wagen. Het trio zou inmiddels zijn opgepakt door de Belgische politie.

De Fransman was niet bekend bij de Franse inlichtingendiensten, maar de Belgische autoriteiten kenden hem via zijn broer. Die is volgens Belgische media een Syriëganger en mogelijk de huurder van een andere auto die in Parijs is teruggevonden.

Huiszoekingen

De Belgische minister Koen Geens (Justitie) bevestigde eerder al dat de arrestaties na de huiszoekingen in Sint-Jans-Molenbeek in verband gebracht moeten worden met de zoektocht naar de huurder van de auto.

In de Brusselse deelgemeente werden drie mensen aangehouden. Het is onduidelijk of het gaat om de drie mannen die zaterdag de grens overstaken.

Dodental

Het dodental van de aanslagen in Parijs is inmiddels opgelopen naar 129. Alleen al in de concertzaal Bataclan zijn 89 mensen gedood. Daarnaast zijn er nog 352 gewonden gevallen, waarvan 99 verkeren in kritieke toestand. Het vermoeden is dat het dodental nog verder zal oplopen.

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de dodelijkste aanslagen die Frankrijk ooit troffen.

Onder de dodelijke slachtoffers zijn meerdere buitenlanders. Het gaat vooralsnog om zeker twee Belgen, twee Roemenen, twee jonge Tunesische vrouwen, één Spanjaard, één Portugees, één Brit en meerdere Amerikanen.