Parijs werd getroffen door aanslagen die korte tijd achter elkaar gebeurden. Hieronder de gebeurtenissen van vrijdag van minuut tot minuut, zoals de krant Le Figaro dit optekende uit de mond van aanklager François Molins.

De aanklager baseert zich op beelden van veiligheidscamera's en bewijsmateriaal. In totaal kwamen 129 burgers om en zeven terroristen.

- 21.20. Er is een ontploffing bij ingang D van het stadion Stade de France vlak bij Parijs. Er worden twee lichamen gevonden, een van de terrorist die zichzelf opblies met een bomvest en een van een voorbijganger. President François Hollande van Frankrijk wordt uit het stadion geëvacueerd.

- 21.25. Terroristen openen met kalasjnikovs het vuur op restaurant Le Petit Cambodge in het tiende arrondissement van Parijs. Zeker vijftien mensen worden gedood, tien mensen raken gewond. De daders gaan ervandoor in een zwarte Seat.

- 21.30. Een tweede zelfmoordterrorist blaast zichzelf met een bomgordel op bij Stade de France. Deze keer bij ingang H.

- 21.32. Terroristen schieten met machinegeweren bij Café Bonne Bière in het negentiende arrondissement. Vijf mensen komen om. De schutters stappen in een zwarte Seat.

Aanslagen Parijs

Zeker 129 mensen zijn vrijdagavond in Parijs om het leven gekomen bij meerdere schietpartijen en explosies op zes á zeven verschillende locaties in de stad. © ANP
President François Hollande heeft de noodtoestand voor heel Frankrijk uitgeroepen. © AFP
© ANP
President François Hollande heeft de noodtoestand voor heel Frankrijk uitgeroepen. © AFP
De meeste slachtoffers, zo'n honderd in totaal, zijn gevallen in het Parijse theater Bataclan. © AFP
Speciale eenheden van de politie beëindigden de gijzeling rond 1.00 uur. © ANP
Speciale eenheden van de politie beëindigden de gijzeling rond 1.00 uur. © AFP
President François Hollande heeft samen met premier Manuel Valls en zijn ministers Bernard Cazeneuve (Binnenlandse Zaken) en Christiane Taubira (Justitie) in de nacht van vrijdag op zaterdag een bezoek gebracht aan Bataclan. © ANP
Volgens Bild denken de autoriteiten in Parijs dat het om wapens gaat die zijn gebruikt bij de aanslagen van twee weken terug. © AFP
Daarnaast werden explosies waargenomen in de buurt van het Stade de France in Saint-Denis, een voorstad van Parijs. © AFP
Er zijn 1.500 militairen de straten van Parijs opgestuurd om te helpen bij de beveiliging van de Franse hoofdstad. © AFP
Hollande sprak zijn medeleven uit met de slachtoffers. © AFP
Hij riep het Franse volk op sterk te zijn in deze moeilijke situatie. © AFP
© AFP
© ANP
Het wordt voor de Fransen de eerste interland in het Stade de France sinds de aanslagen van 13 november. © AFP
De explosies waren in het stadion hoorbaar, desondanks werd de wedstrijd gewoon uitgespeeld. © AFP
President Hollande, die bij de wedstrijd aanwezig was, werd tijdens het duel door zijn beveiligers uit het stadion gehaald en in veiligheid gebracht bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. © AFP
© AFP
© AFP
President Obama heeft zijn medeleven uitgesproken met het Franse volk. © AFP
© AFP
© AFP
© AFP
© NU.nl/Piet Spanjers

- 21.36: Een andere zwarte Seat wordt gezien in de Rue de Charonne in het elfde arrondissement. Bij het restaurant La Belle Équipe openen de daders het vuur. Negentien mensen worden doodgeschoten, negen anderen raken ernstig gewond.

- 21.40: Een zelfmoordterrorist blaast zichzelf op bij café Voltaire in het elfde arrondissement. Een voorbijganger raakt gewond.

Tegelijkertijd parkeert iemand een zwarte Polo bij concertzaal Bataclan in het elfde arrondissement. Drie daders stappen uit de auto en komen de concertzaal binnen. Ze schieten en nemen het publiek van een rockconcert in gijzeling. De daders praten onderling over Syrië en Irak. De politie omsingelt het gebouw en schakelt speciale eenheden in.

- 21.53: Een derde zelfmoordterrorist blaast zichzelf op met een bomgordel, niet ver van het Stade de France.

- 00.20: De politie valt Bataclan binnen en bevrijdt gijzelaars. Twee terroristen blazen zichzelf op met een bomgordel. Een derde komt ook om. 89 gegijzelden zijn dood.