Het lijkt erop dat de plegers van de aanslagen in Parijs vrijdag in drie teams hebben geopereerd. Alle zeven omgekomen daders droegen kalasjnikovs en bomgordels met precies hetzelfde type explosieven.

Dat heeft openbaar aanklager François Molins zaterdag in de Franse hoofdstad gezegd.

Hij sprak over de eerste resultaten van het onderzoek dat gisteravond na de aanslagen van start is gegaan.

Er is nog veel onduidelijkheid over de afkomst van de daders. Volgens Molins is één van de aanvallers van Bataclan formeel geïdentificeerd. 

Het gaat om een 29-jarige Fransman uit een zuidelijke voorstad van Parijs. Hij had een strafblad met acht veroordelingen. De Franse politie hield hem al sinds 2010 in de gaten omdat hij geradicaliseerd was.

Dodental

Het dodental is inmiddels opgelopen naar 129. Alleen al in de concertzaal Bataclan zijn 89 mensen gedood. Daarnaast zijn er nog 352 gewonden gevallen. 

99 van hen verkeren in kritieke toestand. Het vermoeden is dat het dodental nog verder zal oplopen.

Griekenland

Bij het lichaam van een andere dader werd een Syrisch paspoort gevonden dat in oktober op het Griekse eiland Leros was geregistreerd. Dat heeft de Griekse onderminister van Burgerbescherming zaterdag gezegd.

Het is echter nog niet duidelijk of de identiteit van de persoon op het paspoort overeenkomt met die van één van de terroristen, zij zijn namelijk nog niet allemaal geïdentificeerd. De registratie van vluchtelingen is gebruikelijk bij binnenkomst in de Europese Unie.

Ook zou er bij één van de daders een Egyptisch paspoort gevonden zijn. Van één van de aanslagplegers wordt vermoed dat het een vrouw was.

Stade de France

De man die een bomaanslag pleegde buiten het Stade de France, in een voorstad van Parijs, heeft geprobeerd dat stadion eerst binnen te komen. Dat hebben een beveiliger van het stadion en de Franse politie zaterdag gezegd tegen de Amerikaanse krant Wall Street Journal.

De man probeerde vijftien minuten na aanvang van de vriendschappelijke voetbalwedstrijd tussen Frankrijk en Duitsland het stadion binnen te komen. Tijdens het fouilleren werd ontdekt dat hij een bomvest had. De aanslagpleger keerde het stadion daarop de rug toe en bracht zijn vest tot ontploffing.

De politie bevestigde het verhaal van de beveiliger. Hij voegde daaraan toe dat het waarschijnlijk de bedoeling van de aanslagpleger was zijn bomvest in het stadion te laten ontploffen om een stormloop te veroorzaken.

Molenbeek

Ondertussen zijn er bij huiszoekingen in de Brusselse deelgemeente Molenbeek drie personen aangehouden die in verband worden gebracht met de aanslagen, meldt de Belgische minister van Justitie. Over de identiteit, leeftijd of nationaliteit van de arrestanten wordt voorlopig niets bekendgemaakt.

Volgens justitie is in Parijs een huurwagen aangetroffen ''die een link heeft met Molenbeek''. Franse media melden dat drie van de daders mogelijk uit België kwamen.

Video: Arrestaties Brussel in verband met aanslagen Parijs

Arrestaties Brussel in verband met aanslagen Parijs
Arrestaties Brussel in verband met aanslagen Parijs

Familie

Daarnaast zijn in Frankrijk de vader en broer van een van de zelfmoordterroristen bij het theater Bataclan opgepakt en verhoord door de politie. Dat melden bronnen dichtbij het onderzoek naar de aanslagen tegenover Frane media.

Volgens een Franse journalist zijn de ouders van de terrorist ''zeer gerespecteerd in hun buurt''. De vader is verhoord in Romilly-sur-Seine, de broer in Bondoufle.

Arrestaties in Brussel om aanslagen Parijs

Parkeertickets

Volgens de BBC zou de politie op zoek zijn naar een zwarte auto met Belgisch kenteken. Meerdere getuigen hebben gezegd dat de terroristen onder meer een auto met Belgisch kenteken gebruikten, aldus de Britse omroep.

Ook zouden in een door terroristen gebruikte auto in Parijs Belgische parkeertickets zijn gevonden, die leidden de onderzoekers naar Molenbeek. De Belgische justitie houdt er rekening mee dat een tweede groep daders in een vluchtauto is ontkomen en naar België is gereden.

Ontruiming

Zaterdagavond werd een gebied rondom de Eiffeltoren geëvacueerd. Ooggetuigen melden grote groepen zwaarbewapende poltieagenten op straat en in het nabijgelegen Pullman Hotel. Ook een metrostation in de buurt van de Eiffeltoren werd ontruimd. Het bleek niet veel later vals alarm.

'In oorlog'

Tijdens het achtuurjournaal van het Franse tv-station TF1 heeft de Franse premier Manuel Valls zaterdag gezegd dat Frankrijk "in oorlog" is. "Wij zullen deze vijand aanvallen om hem te vernietigen, in Frankrijk, maar ook in Syrië en in Irak."

"Wij zullen op hetzelfde niveau op deze aanval antwoorden, met grote vastbeslotenheid, met de wil om te vernietigen. En wij zullen deze oorlog winnen", aldus de regeringsleider.

Valls wil alle geradicaliseerde imams wegsturen uit Frankrijk. "Wij moeten de vijanden van de Republiek vernietigen, alle geradicaliseerde imams het land uitzetten. Voor degenen die de waarden van de Republiek aanvallen, zal er geen moment rust zijn."

Doden

De terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de dodelijkste aanslagen die Frankrijk ooit troffen.

Onder de dodelijke slachtoffers zijn meerdere buitenlanders. Het gaat vooralsnog om zeker twee Belgen, twee Roemenen, twee jonge Tunesische vrouwen, één Spanjaard, één Portugees, één Brit en meerdere Amerikanen.

Herdenkingen

In een aantal Franse steden komen mensen in grote getale bijeen om stil te staan bij de gebeurtenissen van vrijdagavond. In Grenoble kwamen tussen de 4.000 en 5.000 mensen tezamen in het stadspark Paul Mistral en hielden een minuut stilte, meldde de krant Le Dauphiné Libéré.

Ook in Lille in Noord-Frankrijk komen mensen massaal bijeen om kaarsen te branden en bloemen te leggen op een centraal plein in de stad, meldt Le Monde. In Parijs zijn vooralsnog geen grote manifestaties. De gemeente raadt inwoners aan niet de straat op te gaan als dat niet nodig is.   

Alles over de aanslagen in Parijs in ons dossier