Het kabinet neemt maatregelen naar aanleiding van de dodelijke aanslagen in Parijs. Een aantal daarvan is zichtbaar, maar een deel is ook onzichtbaar.

Lees hier ons liveblog.

Dat zei minister-president Mark Rutte zaterdag. De premier kondigde een drietal maatregelen aan. 

Ten eerste geldt voor alle betrokken diensten verhoogde paraatheid. Daarnaast wordt de grensbewaking opgeschaald en geïntensiveerd voor verkeer van en naar Frankrijk. Dat geldt ook voor de Nederlandse luchthavens en treinstations.

Tot slot kondigde Rutte aan dat grote evenementen in Nederland, zoals de Sinterklaasintocht in Meppel, gewoon door kunnen gaan. 

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft de regie en staat daarbij in directe verbinding met het kabinet.

De NCTV laat weten dat het dreigingsniveau niet omhoog gaat. Dat staat nu op substantieel. Dat wil zeggen dat de kans op een aanslag in Nederland reëel is. Dit is het een na hoogste dreigingsniveau.

Rutte geeft voor aanstaande maandag een vlaginstructie. Op alle overheidsgebouwen hangen de vlaggen dan halfstok. Het reisadvies voor Frankrijk is aangepast. Mensen die toch afreizen, moeten extra waakzaam zijn. 

Maandag zal er om 12.00 uur ook een minuut stilte worden gehouden in de hele Europese Unie voor de slachtoffers van de aanslagen van Parijs. Dat hebben de EU-leiders zaterdag besloten, zo is van bronnen bij de unie vernomen.

Bekijk de verklaring van Mark Rutte:

Kabinet neemt maatregelen na aanslagen Parijs
Kabinet neemt maatregelen na aanslagen Parijs

Nachtmerrie

Rutte noemde de aanslagen van vrijdagavond een nachtmerrie die zaterdag nog hard nadreunt. "Kort na dit drama overheersen gevoelens van afschuw en kwaadheid." 

"Wat we op dit moment weten is dat misschien wel 140 onschuldige mensen op de meest kille, barbaarse en laffe wijze de dood zijn ingejaagd. Vele tientallen liggen nog zwaargewond in het ziekenhuis. Alles wijst op een doordachte en strak georganiseerde aanslag die inmiddels is opgeëist door Isis. Het slaat je koud om het hart als je deze feiten op je laat inwerken", aldus de premier.

Hij benadrukte daarbij dat Nederland in oorlog is met IS en niet met een land of met een geloof. 

Rutte riep op om de kalmte en eensgezindheid te bewaren. "We laten ons niet intimideren. Wij zijn met meer en wijken niet voor onverdraagzaamheid. Want geweld en extremisme zullen het nooit winnen van vrijheid en menselijkheid."

Bijeen

De premier kwam zaterdagochtend op het ministerie van Veiligheid en Justitie met een deel van het kabinet bijeen om de aanslagen in Parijs te bespreken.

Naast Rutte en vicepremier Lodewijk Asscher zijn de ministers Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie), Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken), Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Jeanine Hennis (Defensie) aanwezig.

Vrijdagavond kwamen bij de aanslagen in Parijs op zeven verschillende locaties zeker 129 mensen om het leven, 352 mensen raakten gewond. Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft zaterdag de verantwoordelijkheid opgeëist.