Het Franse aandeel in de strijd tegen de terroristen van Islamitische Staat is tamelijk groot. IS noemde dat aandeel in een video als reden voor de aanslagen die vrijdagavond Parijs op zes plekken troffen en waardoor circa 127 mensen omkwamen.

De Franse luchtmacht voert sinds 27 september aanvallen op stellingen en opslagplaatsen van IS in Syrië uit. Maar Franse vliegtuigen voeren ook al sinds oktober 2014 luchtaanvallen boven Irak op stellingen van de IS-terroristen uit.

De Irakese regering stemt in met de aanvallen, de Syrische overheid heeft nooit formeel toestemming verleend. Parijs beroept zich in dit geval op 'zelfverdediging'.

Frankrijk maakt onder meer gebruik van zes moderne jachtbommenwerpers van het type Rafale, die zijn gestationeerd in de Verenigde Arabische Emiraten. Verder zet het zes Mirages tegen IS in die vanuit Jordanië opereren. Tevens zet Frankrijk onder meer een fregat in.

Al met al zijn negenhonderd Franse soldaten bij de strijd betrokken. Volgens opgaven van het Franse ministerie van Defensie zijn er 1200 acties tegen IS gevoerd en op die manier 450 doelen vernietigd.

Charles de Gaulle

President Hollande heeft verder vorige week donderdag opdracht gegeven het vliegdekschip Charles de Gaulle naar de Perzische Golf te laten opstomen om van daaruit de strijd tegen IS verder op te voeren. 

Eind februari 2015 stuurde Hollande de Charles de Gaulle ook al naar de Golf, waarna het tot eind april operaties uitvoerde tegen IS. 

Alles over de aanslagen in Parijs in ons dossier