Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft zaterdag de verantwoordelijkheid opgeëist voor de dodelijke aanslagen in Parijs vrijdagavond. Dat gebeurde door middel van een videoboodschap en een op internet gepubliceerd statement.

Volg de ontwikkelingen in ons liveblog.

Ook president Hollande bevestigt zaterdag dat de IS achter de aanslagen zit, die aan zeker 128 mensen het leven kostten. Ruim 250 mensen raakten gewond.

Volgens de mededeling van IS zal Frankrijk niet in vrede leven zolang het bombardementen uitvoert. De Franse luchtmacht voert bombardementen op IS-stellingen uit in Syrië en Irak.

Een woordvoerder van Al-Hayat, de publiciteitsorganisatie van IS, roept moslims in Frankrijk, die niet naar Syrië kunnen reizen om daar aan de strijd deel te nemen, op om aanvallen uit te voeren.

Het Franse aandeel in de strijd tegen de terroristen van Islamitische Staat is behoorlijk groot. De Franse luchtmacht voert sinds 27 september aanvallen op stellingen en opslagplaatsen van IS in Syrië uit. Franse vliegtuigen voeren sinds oktober 2014 al luchtaanvallen uit boven Irak op stellingen van de IS-terroristen. 

Hollande heeft verder vorige week donderdag opdracht gegeven het vliegdekschip Charles de Gaulle naar de Perzische Golf te laten opstomen om van daaruit de strijd tegen IS verder op te voeren. Toestellen van het vliegdekschip voerden eerder dit jaar ook al operaties uit tegen IS.

Oorlogshandeling

Hollande heeft zaterdag drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Hij betitelde de aanslagen als ''een oorlogshandeling". Hij sprak zaterdagochtend na afloop van een bijeenkomst van de nationale veiligheidsraad in het Elysée.

De president zei dat aanvallen buiten het land door IS zijn georganiseerd en met hulp in Frankrijk zijn uitgevoerd. Hij verklaarde dat hij het parlement maandag in een buitengewone vergadering zal toespreken. 

De Franse president riep op tot eenheid. "Frankrijk is sterk, zelfs als ze zo hard wordt getroffen." Daarnaast kondigde Hollande aan "genadeloos te zullen optreden tegen de barbaren van Islamitische Staat."

Aanslagen

Frankrijk is na de aanslagen in diepe rouw. Het dodental is zaterdag opgelopen tot 127. Het aantal kan echter nog oplopen en over het precieze aantal bestaat nog onduidelijkheid. 

Volgens Parijse ziekenhuizen zijn in totaal zo'n driehonderd mensen opgevangen. 80 raakten zwaargewond, 177 zijn lichtgewond. Ook werden 43 naasten en familieleden opvangen. 53 mensen hebben het ziekenhuis weer verlaten.

De Franse overheid heeft de identiteit van de acht dode terroristen nog niet bekendgemaakt. Zeven van de acht terroristen hebben zichzelf opgeblazen. Een achtste is doodgeschoten door de politie. Het is niet bekend of eventuele andere aanslagplegers zijn ontkomen. 

De Franse politie meldt dat op het lichaam van één zelfmoordterrorist een Syrisch paspoort is gevonden. Volgens Le Monde is één terrorist een Fransman man zo'n dertig jaar, die bij de politie bekend was.

Eén van de explosies was hoorbaar tijdens de uitzending van het oefenduel Frankrijk - Duitsland in het Stade de France. Bij dat duel was ook Hollande aanwezig, die snel werd geëvacueerd door zijn veiligheidspersoneel.

De aanslagen, vrijwel tegelijk uitgevoerd op zeven verschillende locaties in de Franse hoofdstad, zijn volgens experts mogelijk gepleegd door jonge terroristen, maar ze verraden wel een uitgekiende planning en uitvoering.

Video: Hollande: 'Aanslagen zijn oorlogshandeling'

Hollande: 'Aanslagen zijn oorlogshandeling'
Hollande: 'Aanslagen zijn oorlogshandeling'

Militairen

Frankrijk mobiliseert zaterdag het maximale aantal van 1.500 extra militairen in en rond de hoofdstad in de strijd tegen terrorisme. Dit heeft het Elysée gemeld. Vrijdagavond werden al 200 militairen de straat op gestuurd. Het land heeft de noodtoestand uitgeroepen. 

De 1.500 komen bovenop de militairen die al werden ingezet voor onder meer beveiliging van gebouwen, na de aanslag op het satirische blad Charlie Hebdo. Ook zijn zeker 1.500 leden van de politie zaterdag op de been op verschillende plaatsen in Parijs.

Inwoners worden zaterdag nog steeds opgeroepen zoveel mogelijk thuis te blijven en openbare plaatsen te mijden, maar de gemeente Parijs legt geen gebiedsverboden op. Een aantal metrostations op diverse lijnen is zaterdag niet toegankelijk. Ziekenhuizen in de omgeving zijn in opperste staat van paraatheid.

Aanslagen Parijs

Zeker 129 mensen zijn vrijdagavond in Parijs om het leven gekomen bij meerdere schietpartijen en explosies op zes á zeven verschillende locaties in de stad. © ANP
President François Hollande heeft de noodtoestand voor heel Frankrijk uitgeroepen. © AFP
© ANP
President François Hollande heeft de noodtoestand voor heel Frankrijk uitgeroepen. © AFP
De meeste slachtoffers, zo'n honderd in totaal, zijn gevallen in het Parijse theater Bataclan. © AFP
Speciale eenheden van de politie beëindigden de gijzeling rond 1.00 uur. © ANP
Speciale eenheden van de politie beëindigden de gijzeling rond 1.00 uur. © AFP
President François Hollande heeft samen met premier Manuel Valls en zijn ministers Bernard Cazeneuve (Binnenlandse Zaken) en Christiane Taubira (Justitie) in de nacht van vrijdag op zaterdag een bezoek gebracht aan Bataclan. © ANP
Volgens Bild denken de autoriteiten in Parijs dat het om wapens gaat die zijn gebruikt bij de aanslagen van twee weken terug. © AFP
Daarnaast werden explosies waargenomen in de buurt van het Stade de France in Saint-Denis, een voorstad van Parijs. © AFP
Er zijn 1.500 militairen de straten van Parijs opgestuurd om te helpen bij de beveiliging van de Franse hoofdstad. © AFP
Hollande sprak zijn medeleven uit met de slachtoffers. © AFP
Hij riep het Franse volk op sterk te zijn in deze moeilijke situatie. © AFP
© AFP
© ANP
Het wordt voor de Fransen de eerste interland in het Stade de France sinds de aanslagen van 13 november. © AFP
De explosies waren in het stadion hoorbaar, desondanks werd de wedstrijd gewoon uitgespeeld. © AFP
President Hollande, die bij de wedstrijd aanwezig was, werd tijdens het duel door zijn beveiligers uit het stadion gehaald en in veiligheid gebracht bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. © AFP
© AFP
© AFP
President Obama heeft zijn medeleven uitgesproken met het Franse volk. © AFP
© AFP
© AFP
© AFP
© NU.nl/Piet Spanjers

Veiligheidsraad

In de veiligheidsraad waarmee Hollande zaterdagochtend vergaderde hebben de belangrijkste ministers zitting, alsmede de hoofden van de veiligheids- en inlichtingendiensten. Ook de directeuren-generaal van de gendarmerie en de politie, en de chef van het leger behoren tot de raad. De chef van de Parijse politie is eveneens bij de vergadering in het Elysée aanwezig.

Hollande heeft zijn reis naar Turkije, waar hij dit weekeinde de bijeenkomst van de G20 zou bijwonen, afgezegd.

De hogesnelheidstrein Thalys rijdt zaterdag ondanks de aanslagen toch volgens schema tussen Amsterdam en Parijs. Reizigers die echter niet naar Parijs willen, krijgen hun geld terug of kunnen hun kaartje inwisselen, zo laat de exploitant weten.

Gesloten

Als gevolg van de extra maatregelen blijven scholen en gebouwen van de universiteiten in Île-de-France, de regio rondom Parijs, zaterdag dicht. 

Het Franse onderwijssysteem voorziet nog dikwijls in lessen op zaterdag, hoewel de laatste jaren steeds meer scholen die afschaffen. Schoolreisjes zijn in heel Frankrijk geschrapt.

Alle sportevenementen in Parijs dit weekeinde gaan eveneens niet door. Veertien kleinere musea die zijn aangesloten bij een overkoepelende organisatie van musea in de Franse hoofdstad gaan zaterdag niet open. Ook diverse schouwburgen en concertzalen gaan niet open, schrijft de Franse krant Le Figaro.

Disneyland Parijs laat weten zaterdag gesloten te zijn. ''Vanwege de tragische gebeurtenissen in Frankrijk en als steunbetuiging aan de slachtoffers van deze vreselijke aanslagen, hebben we besloten om zaterdag niet open te gaan. Onze gedachten en steun gaan uit naar iedereen die is getroffen door deze vreselijke aanslagen'', aldus een verklaring op de website.

Ook de Eiffeltoren is zaterdag gesloten. De beroemde attractie in Parijs vraagt bezoekers om begrip voor de maatregel. Hoe lang de Eiffeltoren dicht zal zijn, is niet bekend. Kort na de aanslagen gingen ter nagedachtenis aan de slachtoffers de lichten op de Eiffeltoren al uit. Dat was voor het eerst sinds de opening in 1889.

Ook andere toeristische trekpleisters in Parijs zijn zaterdag en mogelijk ook zondag dicht, waaronder doorgaans drukbezochte musea als het Louvre, Musée d'Orsay en het Petit Palais.

Warenhuis Galeries Lafayette ging aan het begin van de ochtend wel open, maar sloot later. Ook andere grote warenhuizen sloten hun deuren.

Locaties van de aanslagen

Informatie

Mensen die inlichtingen willen hebben over Nederlanders in Parijs kunnen contact opnemen met de ambassade in Frankrijk via het nummer +33 (0)1 40 62 33 00.

Dat meldt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook de Franse politie en overheid hebben een speciaal nummer geopend voor toeristen. De nummers zijn 0800 406005 of +33 (0) 1 45 55 80 00.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt Nederlanders in Parijs aan extra waakzaam te zijn. "Zorg dat u in het bezit bent van uw reisdocument en wees waakzaam," luidt het advies. 

Alles over de aanslagen in Parijs in ons dossier