Bij de aanslagen in Parijs van vrijdagavond zijn acht terroristen omgekomen. Zeven van de terroristen zouden zichzelf hebben opgeblazen met behulp van een bomgordel.

Dat heeft justitie in de Franse hoofdstad zaterdag bekendgemaakt.

De achtste werd door de politie doodgeschoten. Het is nog niet duidelijk hoeveel mensen er betrokken waren bij de aanslagen op verschillende locaties in Parijs.

De terroristen voerden aanvallen uit op zeven verschillende locaties in de stad. Onder meer de Hallen, de Boulevard Voltaire, de Rue de la Fontaine au Roi en de Rue de Charenton waren het doelwit.

Zeker 120 mensen zijn gedood bij de aanvallen. Berichten over het aantal doden lopen uiteen. Naar schatting zijn er ruim tweehonderd gewonden gevallen.

Theater

De meeste slachtoffers, zo'n honderd in totaal, zouden zijn gevallen in het Parijse theater Bataclan. Zij werden eerder op de avond gegijzeld door ongemaskerde mannen met automatische wapens en bomgordels. 

Speciale eenheden van de politie beëindigden de gijzeling rond 1.00 uur. Bij de bestorming van het gebouw zouden vier terroristen zijn omgekomen.

Volgens radiojournalist Julien Pearce  waren de aanslagplegers in het Bataclan zeer jong en "traden zeer beheerst op. Dat verklaarde hij tegenover de van de radiozender Europe 1 zaterdag. Hij was in de zaal tijdens het optreden.

''De mannen hadden geweren zoals kalajsnikovs en schoten wild om zich heen. Dat duurde wel tien tot vijftien minuten. Het was extreem geweld. Er was paniek. Ze renden in de richting van het toneel. De daders hadden de tijd hun wapen minstens drie keer te herladen", aldus Pearce.

''Het waren twee of drie ongemaskerde mannen die midden in het concert kwamen binnen rennen. Ze begonnen al direct bij de ingang te schieten", aldus een andere getuige. ''Ze schoten zo in de menigte en riepen 'Allah is groot'."

Een andere ooggetuige meldde dat ook vanaf het balkon in het theater naar beneden in de mensenmenigte schoten werden afgevuurd. In de zaal, die plaats biedt aan 1.500 bezoekers, stierven ruim honderd mensen.

Locaties aanslagen

Stadion

Volgens Le Monde vielen in de buurt van het Stade de France zes doden. De politie meldt dat het hier gaat om twee zelfmoordaanslagen en een bomaanslag.

Het Franse nationale elftal speelde in het stadion een vriendschappelijke wedstrijd tegen Duitsland. De explosies waren in het stadion hoorbaar, desondanks werd de wedstrijd gewoon uitgespeeld. Na de wedstrijd stroomden supporters massaal het veld op.

Aanslagen Parijs

Zeker 129 mensen zijn vrijdagavond in Parijs om het leven gekomen bij meerdere schietpartijen en explosies op zes á zeven verschillende locaties in de stad. © ANP
President François Hollande heeft de noodtoestand voor heel Frankrijk uitgeroepen. © AFP
© ANP
President François Hollande heeft de noodtoestand voor heel Frankrijk uitgeroepen. © AFP
De meeste slachtoffers, zo'n honderd in totaal, zijn gevallen in het Parijse theater Bataclan. © AFP
Speciale eenheden van de politie beëindigden de gijzeling rond 1.00 uur. © ANP
Speciale eenheden van de politie beëindigden de gijzeling rond 1.00 uur. © AFP
President François Hollande heeft samen met premier Manuel Valls en zijn ministers Bernard Cazeneuve (Binnenlandse Zaken) en Christiane Taubira (Justitie) in de nacht van vrijdag op zaterdag een bezoek gebracht aan Bataclan. © ANP
Volgens Bild denken de autoriteiten in Parijs dat het om wapens gaat die zijn gebruikt bij de aanslagen van twee weken terug. © AFP
Daarnaast werden explosies waargenomen in de buurt van het Stade de France in Saint-Denis, een voorstad van Parijs. © AFP
Er zijn 1.500 militairen de straten van Parijs opgestuurd om te helpen bij de beveiliging van de Franse hoofdstad. © AFP
Hollande sprak zijn medeleven uit met de slachtoffers. © AFP
Hij riep het Franse volk op sterk te zijn in deze moeilijke situatie. © AFP
© AFP
© ANP
Het wordt voor de Fransen de eerste interland in het Stade de France sinds de aanslagen van 13 november. © AFP
De explosies waren in het stadion hoorbaar, desondanks werd de wedstrijd gewoon uitgespeeld. © AFP
President Hollande, die bij de wedstrijd aanwezig was, werd tijdens het duel door zijn beveiligers uit het stadion gehaald en in veiligheid gebracht bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. © AFP
© AFP
© AFP
President Obama heeft zijn medeleven uitgesproken met het Franse volk. © AFP
© AFP
© AFP
© AFP
© NU.nl/Piet Spanjers

Alles over de aanslagen in Parijs in ons dossier