Het Duitse voetbalteam is zaterdagochtend veilig aangekomen in Duitsland nadat het de nacht van vrijdag op zaterdag had doorgebracht in het Stade de France.

De wereldkampioenen wilden na de terreuraanslagen van vrijdag in Parijs niet meer terug naar hun hotel.

Nadat de ploeg van bondscoach Joachim Löw de nacht had doorgebracht in het stadion net buiten Parijs, is 'Die Mannschaft' vroeg in de ochtend van luchthaven Charles de Gaulle naar Frankfurt gevlogen.

Het is nog onduidelijk of de Duitse ploeg dinsdag aantreedt voor een oefenwedstrijd tegen Oranje. De Duitse voetbalbond meldt dat het nationale team nog niet naar Hannover afreist, waar het duel op het programma staat. "Alle afspraken voor zondag zijn geannuleerd", aldus de DFB.

"We moeten de spelers even de tijd gunnen om de gebeurtenissen in Parijs te laten verwerken", zei interim-voorzitter Reinhard Rauball van de Duitse voetbalbond tegen Bild. "We zullen geen overhaaste beslissing nemen."

"De spelers gaan nu naar huis, ze zullen vandaag niet trainen. We spreken later met het team. Persoonlijk zou ik graag zien dat de wedstrijd doorgaat, juist om de terroristen hun triomf niet te gunnen."

Löw

De Duitse bondscoach Joachim Löw stelt dat hij geschokt is door de gebeurtenissen. "Voor mij zijn de wedstrijd en de sport nu een stuk minder belangrijk. We zijn in rouw", zei Löw tegen de ARD.

Verdediger Mats Hummels liet zaterdag via Twitter weten weer op Duitse bodem te zijn. "Ongelooflijk wat er gisteren gebeurd is. Deze wereld is krankzinnig. Mijn gedachten gaan uit naar degenen die een geliefde hebben verloren."

Explosies

Duitsland speelde vrijdagavond in een vol stadion een oefenwedstrijd tegen Frankrijk (2-0). Buiten het stadion waren er bomexplosies, waarna aanvankelijk niemand het stadion mocht verlaten.

Ook op andere plekken in de Franse hoofdstad vonden schietpartijen plaats, waarbij zeker 120 doden te betreuren waren.

Honderden fans stroomden in paniek het veld op toen ze na afloop van de wedstrijd, via de speaker en de sociale media, hoorden wat zich allemaal afspeelde in de stad.

Nederlands elftal

Het Duitse elftal zou eigenlijk pas zondagmiddag uit Parijs vertrekken en rechtstreeks doorvliegen naar Hannover, waar voor komende dinsdag de oefeninterland tegen het Nederlands elftal is gepland.

"Niemand voelt zich momenteel veilig in de stad", verklaarde Bierhoff zaterdagochtend in Parijs. De spelers waren de hele nacht gespannen, meldde de veiligheidsman van de Duitse selectie.

Vrijdagochtend moesten de spelers hun hotel al verlaten vanwege een bommelding. Nadat alle kamers waren doorzocht, konden ze twee uur later terug naar binnen. "Dat was al even schrikken", aldus Bierhoff.

Volgens onbevestigde berichten gaat dinsdag de vriendschappelijke wedstrijd tussen Engeland en Frankrijk op Wembley niet door.