Wereldleiders hebben vrijdag geschokt gereageerd op de vele doden en gewonden die zijn gevallen bij aanslagen in Parijs.

Bij verschillende schietpartijen en explosies zouden zeker 129 doden zijn gevallen.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de aanslagen in Parijs sterk veroordeeld. Hij noemde het een ''schandalige poging om mensen te terroriseren''.

Bekijk de reactie van president Obama:

Obama reageert op aanslagen in Parijs
Obama reageert op aanslagen in Parijs

Bondgenoot

Obama zei dat de Verenigde Staten de situatie nauwgezet volgen en Frankrijk daar waar het kan zullen helpen. ''Frankrijk is onze oudste bondgenoot. Het Franse en Amerikaanse volk hebben altijd schouder aan schouder gestaan'', zei Obama. Hij condoleerde de Franse president Hollande tijdens een telefoongesprek.

Het nieuwe World Trade Center in New York heeft vrijdag zijn medeleven met Parijs laten zien. De top van de wolkenkrabber werd verlicht in de kleuren van de Franse vlag: blauw, wit en rood. Ook de komende dagen heeft de toren die kleuren.

De gouverneur van de staat New York, Andrew Cuomo, heeft opdracht gegeven voor de verlichting van het World Trade Center. ''We staan in plechtige solidariteit met het Franse volk, zoals zij hebben gedaan voor ons in onze tijden van tragedie'', zei hij. 

Niet alleen het WTC in New York werd met blauw, wit en rood uitgelicht. Ook het Christusbeeld in het Braziliaanse Rio de Janeiro en het stadhuis van de Amerikaanse stad San Francisco kleurden uit medeleven blauw, wit en rood.

Het Vaticaan heeft de reeks aanslagen in Parijs zaterdagochtend omschreven als ''terroristische waanzin". De leiding van de katholieke kerk vraagt om een resoluut antwoord op deze daden van ''moorddadige haat", aldus een woordvoerder. ''Wij veroordelen de aanslagen samen met de paus en alle vredelievende mensen op de meest nadrukkelijke manier."

Minister-president Mark Rutte noemt de aanslagen "werkelijk afschuwelijk".

Aanslagen Parijs

Zeker 129 mensen zijn vrijdagavond in Parijs om het leven gekomen bij meerdere schietpartijen en explosies op zes á zeven verschillende locaties in de stad. © ANP
President François Hollande heeft de noodtoestand voor heel Frankrijk uitgeroepen. © AFP
© ANP
President François Hollande heeft de noodtoestand voor heel Frankrijk uitgeroepen. © AFP
De meeste slachtoffers, zo'n honderd in totaal, zijn gevallen in het Parijse theater Bataclan. © AFP
Speciale eenheden van de politie beëindigden de gijzeling rond 1.00 uur. © ANP
Speciale eenheden van de politie beëindigden de gijzeling rond 1.00 uur. © AFP
President François Hollande heeft samen met premier Manuel Valls en zijn ministers Bernard Cazeneuve (Binnenlandse Zaken) en Christiane Taubira (Justitie) in de nacht van vrijdag op zaterdag een bezoek gebracht aan Bataclan. © ANP
Volgens Bild denken de autoriteiten in Parijs dat het om wapens gaat die zijn gebruikt bij de aanslagen van twee weken terug. © AFP
Daarnaast werden explosies waargenomen in de buurt van het Stade de France in Saint-Denis, een voorstad van Parijs. © AFP
Er zijn 1.500 militairen de straten van Parijs opgestuurd om te helpen bij de beveiliging van de Franse hoofdstad. © AFP
Hollande sprak zijn medeleven uit met de slachtoffers. © AFP
Hij riep het Franse volk op sterk te zijn in deze moeilijke situatie. © AFP
© AFP
© ANP
Het wordt voor de Fransen de eerste interland in het Stade de France sinds de aanslagen van 13 november. © AFP
De explosies waren in het stadion hoorbaar, desondanks werd de wedstrijd gewoon uitgespeeld. © AFP
President Hollande, die bij de wedstrijd aanwezig was, werd tijdens het duel door zijn beveiligers uit het stadion gehaald en in veiligheid gebracht bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. © AFP
© AFP
© AFP
President Obama heeft zijn medeleven uitgesproken met het Franse volk. © AFP
© AFP
© AFP
© AFP
© NU.nl/Piet Spanjers

Duitsland

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Duitsland zegt geschokt en verbijsterd te zijn. ''We staan aan de kant van Frankrijk''.

Minister Frank-Walter Steinmeier was vrijdagavond met de Franse president François Hollande bij de voetbalwedstrijd Frankrijk - Duitsland, toen de aanslagen werden gepleegd, onder meer buiten het stadion.

Ook de De Britse premier David Cameron heeft vrijdagavond gezegd dat hij geschokt is door de aanslagen in Parijs en zegde hulp toe aan de autoriteiten in Frankrijk. ''Onze gedachten en gebeden zijn bij het Franse volk'', twitterde Cameron. ''We zullen alles doen wat we kunnen om te helpen.''

EU-president Donald Tusk: "Ik volg de gebeurtenissen in Parijs met afschuw. Mijn solidariteit en medeleven met de Fransen en de Franse autoriteiten". Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie laat weten: "We zijn solidair met de Fransen."

NAVO

Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO, zegt op Twitter dat iedereen aan de zijde van de Fransen staat en dat terrorisme democratie nooit zal verslaan.

Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, veroordeelt de aanslagen ten zeerste en roept op de gijzelaars onmiddelijks vrij te laten.

Paus

Gods naam gebruiken om geweld te rechtvaardigen, is heiligschennis. Dat zei paus Franciscus zondag. "Ik wil met kracht herhalen dat het pad van geweld en haat geen menselijke problemen oplost", aldus de paus tegen duizenden pelgrims die zich op het Sint Pieterplein voor het Vaticaan hadden verzameld.

"Barbarisme laat ons verbijsterd achter en we vragen ons af hoe een menselijk hart ertoe kan komen dergelijke afgrijselijke daden te plegen", zei Franciscus over de bloedige aanslagen in Parijs. Hij bad met de aanwezigen voor de onschuldige slachtoffers die door het geweld zijn gevallen.

China

Ook China heeft de aanslagen in Parijs veroordeeld. President Xi Jinping deed dat tijdens een telefoongesprek met de Franse president François Hollande. Daarnaast zei hij volgens het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken dat China bereid is om Frankrijk en de internationale gemeenschap te helpen in de strijd tegen terrorisme.