Frankrijk werd op vrijdagavond 13 november opgeschrikt door een reeks aanslagen, waarbij 130 mensen omkwamen. Zeker zeven terroristen zijn gedood. 

De doden vielen bij schietpartijen en explosies op verschillende plaatsen in de stad.

Zeker 386 mensen raakten gewonden. Onder de dodelijke slachtoffers zijn meerdere buitenlanders : twee Belgen, twee Roemenen, twee jonge Tunesische vrouwen, één Spanjaard, één Portugees, één Brit en meerdere Amerikanen. De slachtoffers hebben in totaal negentien nationaliteiten.

Drie Nederlanders zijn gewond geraakt, twee mannen en een vrouw. Twee van de Nederlanders raakten zwaargewond op straat toen zij vanuit een auto werden beschoten door terroristen. Het andere slachtoffer raakte op straat gewond bij concertzaal Bataclan.

In de concertzaal kwamen 89 mensen om het leven.

De aanvallers drongen Bataclan binnen tijdens een concert van Eagles of Death Metal. Meer dan honderd mensen werden gegijzeld. Vlak na middernacht bestormde de politie het theater en de gijzeling werd tegen 1.00 uur beëindigd. Vier aanvallers werden gedood. Bij het theater waren eerder op de avond ook schoten te horen.

Video: Mensen ontvluchten Bataclan via steeg

Beelden steeg bij Bataclan tijdens aanslagen Parijs
Beelden steeg bij Bataclan tijdens aanslagen Parijs

Bij Stade de France bliezen terroristen zichzelf op. 

In het stadion in Saint-Denis, een voorstad van Parijs, speelde het Franse nationale elftal een vriendschappelijke wedstrijd tegen Duitsland. De explosies waren in het stadion hoorbaar, maar de wedstrijd werd gewoon uitgespeeld.

Bij het Stade de France vielen drie doden en tientallen gewonden. Een van de daders wilde het stadion ingaan met een bomgordel om, maar werd tegengehouden. Vervolgens blies hij zichzelf op. 

Locaties aanslagen

In Frankrijk is de noodtoestand uitgeroepen en tot twee keer toe verlengd.

De noodtoestand in Frankrijk werd op 16 februari voor de tweede keer sinds de aanslagen in Parijs met drie maanden verlengd. De autoriteiten kunnen zo ook de komende drie maanden gebruikmaken van uitgebreide bevoegdheden in de strijd tegen terrorisme. 

De regering zegt dat de extra bevoegdheden noodzakelijk zijn in de strijd tegen terrorisme, maar burgerrechtenbewegingen twijfelen aan het nut van de maatregelen. Volgens Hollande kan de noodtoestand zelfs van kracht blijven tot dat IS is verslagen. 

Na de aanslagen waren in Parijs 1.500 militairen op de been. In heel Frankrijk worden zo'n 115.000 politieagenten, gendarmes en soldaten ingezet om allerlei strategische plekken te bewaken. Geüniformeerde eenheden worden onder andere ingezet bij Parijse stations, havens, belangrijke straten en autosnelwegen.

Aanslagen Parijs

Zeker 129 mensen zijn vrijdagavond in Parijs om het leven gekomen bij meerdere schietpartijen en explosies op zes á zeven verschillende locaties in de stad. © ANP
President François Hollande heeft de noodtoestand voor heel Frankrijk uitgeroepen. © AFP
© ANP
President François Hollande heeft de noodtoestand voor heel Frankrijk uitgeroepen. © AFP
De meeste slachtoffers, zo'n honderd in totaal, zijn gevallen in het Parijse theater Bataclan. © AFP
Speciale eenheden van de politie beëindigden de gijzeling rond 1.00 uur. © ANP
Speciale eenheden van de politie beëindigden de gijzeling rond 1.00 uur. © AFP
President François Hollande heeft samen met premier Manuel Valls en zijn ministers Bernard Cazeneuve (Binnenlandse Zaken) en Christiane Taubira (Justitie) in de nacht van vrijdag op zaterdag een bezoek gebracht aan Bataclan. © ANP
Volgens Bild denken de autoriteiten in Parijs dat het om wapens gaat die zijn gebruikt bij de aanslagen van twee weken terug. © AFP
Daarnaast werden explosies waargenomen in de buurt van het Stade de France in Saint-Denis, een voorstad van Parijs. © AFP
Er zijn 1.500 militairen de straten van Parijs opgestuurd om te helpen bij de beveiliging van de Franse hoofdstad. © AFP
Hollande sprak zijn medeleven uit met de slachtoffers. © AFP
Hij riep het Franse volk op sterk te zijn in deze moeilijke situatie. © AFP
© AFP
© ANP
Het wordt voor de Fransen de eerste interland in het Stade de France sinds de aanslagen van 13 november. © AFP
De explosies waren in het stadion hoorbaar, desondanks werd de wedstrijd gewoon uitgespeeld. © AFP
President Hollande, die bij de wedstrijd aanwezig was, werd tijdens het duel door zijn beveiligers uit het stadion gehaald en in veiligheid gebracht bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. © AFP
© AFP
© AFP
President Obama heeft zijn medeleven uitgesproken met het Franse volk. © AFP
© AFP
© AFP
© AFP
© NU.nl/Piet Spanjers

IS heeft de verantwoordelijkheid opgeëist.

De terreurbeweging deed dat een dag na de aanslagen in een ongedateerde videoboodschap en een online gepubliceerd statement. President François Hollande heeft bevestigd dat IS verantwoordelijk is voor de aanslagen.

In de verklaring die IS uitgaf, werd gezegd dat Frankrijk de aanslagen over zich heeft afgeroepen door doelen van IS in Syrië en Irak aan te vallen. Dat doet Frankrijk sinds 2014 in Irak en sinds september van dit jaar ook in Syrië.

Zeven daders zijn geïdentificeerd.

Zeker één, maar mogelijk twee personen zijn voortvluchtig. De 26-jarige Salah Abdeslam wordt momenteel internationaal gezocht. Hij zou naar Brussel zijn afgereisd.

Wereldleiders hebben geschokt gereageerd op de aanslagen.

De Amerikaanse president Barack Obama noemde de aanslagen een "schandalige poging om mensen te terroriseren". Hij en andere Europese leiders hebben Frankrijk hulp aangeboden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Duitsland zegt geschokt en verbijsterd te zijn. "We staan aan de kant van Frankrijk".

Ook minister-president Mark Rutte reageert geschokt. Hij noemt de aanslagen in de Franse hoofdstad "werkelijk afschuwelijk."

De Franse premier Manuel Valls sprak in een reactie harde taal. "Wij zullen deze vijand aanvallen om hem te vernietigen, in Frankrijk, maar ook in Syrië en in Irak. Wij zullen op hetzelfde niveau op deze aanval antwoorden, met grote vastbeslotenheid, met de wil om te vernietigen. En wij zullen deze oorlog winnen."

Video: Reactie Obama op aanslagen

Obama reageert op aanslagen in Parijs
Obama reageert op aanslagen in Parijs

Brussel verkeerde dagenlang in opperste staat van paraatheid wegens de dreiging van nieuwe aanslagen.

Zaterdag 21 november werd het openbaar leven stilgelegd. Militairen en agenten bewaakten cruciale plekken in de stad, zoals de grote stations en de Grote Markt. Metro's reden niet, scholen, universiteiten en crèches waren dicht en ook veel winkels, cafés en restaurants hielden de deuren gesloten. Het dreigingsniveau werd woensdag 26 november van 4 naar 3 verlaagd. Scholen en de metro gingen diezelfde dag weer open. 

De planner van de aanslagen is waarschijnlijk de Belgische jihadist Abdelhamid Abaaoud.

Hij wordt ook verantwoordelijk wordt gehouden voor eerdere aanslagen in Europa. Abaaoud is op 19 november bij een politie-operatie in Saint-Denis gedood. Van hem werd lang gedacht dat hij in Syrië verbleef. De politie kreeg echter een tip dat hij in een pand in Saint-Denis, een voorstad van Parijs, zou zitten. Na een urenlange bestorming door de politie is Abaaoud om het leven gekomen. 

Frankrijk voert de jacht op terorristen op.

Frankrijk heeft in de dagen na de aanslagen honderden huiszoekingen verricht. Tientallen mensen zijn aangehouden en tientallen wapens, waaronder diverse 'aanvalswapens', zijn in beslag genomen. Meer dan honderd verdachten hebben huisarrest gekregen.

Franrijk voert luchtbombardementen uit op Raqqa.

Franse gevechtsvliegtuigen hebben na de aanslagen de Syrische stad Raqqa gebombardeerd. Raqqa geldt als hoofdstad van het kalifaat van IS. Er werden onder andere een commandopost, een recruitmentcentrum en een munitiedepot geraakt.

Frankrijk en de Verenigde Staten hebben afgesproken om de komende tijd de luchtaanvallen op IS-doelen in Syrië en Irak te intensiveren. Ook Rusland voert sinds aanvallen uit op de stad.

Volgens de Franse minister van Defensie, Jean-Yves Le Drian, is een grote coalitie met Rusland misschien mogelijk gezien de recentelijke ontwikkelingen. Hollande riep eerder al op om een grote coalitie tegen IS te vormen.

Nederland neemt extra maatregelen na de gebeurtenissen in Parijs.

In Nederland geldt voor een aantal diensten een verhoogde paraatheid. De grensbewaking zijn opgeschaald en geïntensiveerd voor verkeer van en naar Frankrijk. Dat geldt ook voor de Nederlandse luchthavens en treinstations.

Volgen premier Mark Rutte kunnen grote evenementen in Nederland gewoon doorgaan. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft de regie en staat daarbij in directe verbinding met het kabinet. Het reisadvies voor Frankrijk is aangepast. Mensen die toch afreizen, moeten extra waakzaam zijn.

Herdenking

Frankrijk herdacht op 27 november met een nationale ceremonie de slachtoffers van de aanslagen tijdens een plechtigheid in het Hôtel des Invalides in Parijs.