De aanslagen van vrijdagavond in Parijs zijn een nieuw dieptepunt voor Frankrijk. Het land heeft een bewogen jaar achter de rug, met vele aanslagen. Een overzicht van de meest recente terreurdaden:

Thalys, 21 augustus 2015: Een man sluit zichzelf met een doorgeladen kalasjnikov op in een toilet van de Thalys van Amsterdam naar Parijs. Als hij naar buiten komt, ontstaat een worsteling met passagiers. Die overmeesteren de man. Er vallen drie gewonden.

Lyon, 26 juni 2015: Een man onthoofdt zijn vroegere baas bij een gasbedrijf in de buurt van Lyon. Hij spietst het hoofd op een hek en laat een vlag van Islamitische Staat achter. Vervolgens ramt hij de fabriek met zijn bestelbusje. Daardoor ontstaat een explosie en vallen twee gewonden.

Nice, 3 februari 2015: Een man steekt in op drie militairen die een Joods gemeenschapscentrum in Nice bewaken. Ze raken gewond. De man wordt opgepakt.

Parijs, 7-9 januari 2015: Twee broers dringen de redactie van het satirische blad Charlie Hebdo binnen. Ze schieten twaalf mensen dood. Daarna slaan ze op de vlucht. Uiteindelijk verschansen ze zich in een drukkerij buiten Parijs. Als ze uitbreken, schieten agenten ze dood.

Een dag na de aanslag op Charlie Hebdo wordt een agent doodgeschoten. De schutter gijzelt daarna mensen in een Joodse supermarkt in Parijs. Vier mensen komen om. De dader wordt doodgeschoten door de politie.

Jaar met veel aanslagen in Frankrijk