Zeker 127 mensen zijn vrijdagavond in Parijs om het leven gekomen bij meerdere schietpartijen en explosies op zeven verschillende locaties in de stad. President François Hollande heeft de noodtoestand voor heel Frankrijk uitgeroepen.

Berichten over het aantal slachtoffers lopen uiteen. Er zijn naar schatting ruim tweehonderd gewonden.

De meeste slachtoffers, zo'n honderd in totaal, zouden zijn gevallen in het Parijse theater Bataclan. Zij werden eerder op de avond gegijzeld door ongemaskerde mannen met automatische wapens en bomgordels.

Speciale eenheden van de politie beëindigden de gijzeling rond 1.00 uur. Bij de bestorming van het gebouw zijn vier terroristen omgekomen. Volgens de politie zijn alle betrokken aanvallers gedood. Volgens persbureau AFP zijn er acht aanvallers omgekomen. Zeven zouden zichzelf hebben opgeblazen. De achtste werd door de politie doodgeschoten. Voor zover bekend heeft nog geen enkele organisatie de verantwoordelijkheid voor de reeks aanslagen in Parijs vrijdagavond opgeëist.

President François Hollande heeft samen met premier Manuel Valls en zijn ministers Bernard Cazeneuve (Binnenlandse Zaken) en Christiane Taubira (Justitie) in de nacht van vrijdag op zaterdag een bezoek gebracht aan Bataclan.

Hollande riep iedereen in de omgeving van Parijs op om binnen te blijven. De Franse regering kwam tussen middernacht en 1.00 uur in een spoedvergadering bijeen. Om 9.00 uur zaterdagochtend komt de Raad van Defensie en Nationale Veiligheid bijeen, een speciaal kernkabinet voorgezeten door de president. De buitengrenzen van Frankrijk worden zwaar bewaakt.

Locaties aanslagen

Explosies

In totaal was er sprake van aanslagen op zeven verschillende locaties in Parijs, waaronder de Hallen, de Boulevard Voltaire, de Rue de la Fontaine au Roi en de Rue de Charenton.

Daarnaast werden explosies waargenomen in de buurt van het Stade de France in Saint-Denis, een voorstad van Parijs.

Video: Gijzelaars verlaten theater Bataclan

Gijzelaars verlaten theater Bataclan
Gijzelaars verlaten theater Bataclan

'Sterk zijn'

"Wij hebben alle mogelijke krachten gemobiliseerd om de terroristen te neutraliseren", aldus de president. "Ik heb militaire versterkingen gevraagd om zeker te zijn dat geen nieuwe aanval kan plaatsvinden." Er zijn 1.500 militairen de straten van Parijs opgestuurd om te helpen bij de beveiliging van de Franse hoofdstad. 

Verder verscherpt Frankrijk de grenscontroles. In het gebied rondom Parijs, Île de France, is de politie bevoegd auto's te doorzoeken. Ook blijven scholen en universiteiten zaterdag gesloten en gaan schoolreisjes niet door. Pretpark Disneyland Parijs blijf zaterdag dicht.

Hollande sprak zijn medeleven uit. Hij riep het Franse volk op sterk te zijn in deze moeilijke situatie. "Tegenover deze verschrikking staat een natie die weet hoe zij zich moet verdedigen en die deze situatie aankan", aldus de president.

Video: Schoten op straat vastgelegd

Eerste beelden schietpartij Parijs
Eerste beelden schietpartij Parijs

Stade de France

In de buurt van het Stade de France vielen volgens Le Monde zes doden. Een woordvoerder van de politie meldt dat het gaat om twee zelfmoordaanslagen en een bomaanslag. Bij deze incidenten raakten nog eens tientallen mensen gewond.

In het voetbalstadion speelde het Franse nationale elftal een vriendschappelijke wedstrijd tegen Duitsland. De explosies waren in het stadion hoorbaar, desondanks werd de wedstrijd gewoon uitgespeeld. Na de wedstrijd stroomden supporters massaal het veld op.

President Hollande, die bij de wedstrijd aanwezig was, werd tijdens het duel door zijn beveiligers uit het stadion gehaald en in veiligheid gebracht bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De leden van de band Eagles of Death Metal, die optraden in het theater Bataclan, hebben de aanslag overleefd. Het management van de band liet eerder al via verscheidene sociale media weten dat alle band- en crewleden in veiligheid zijn gebracht.

Aanslagen Parijs

Zeker 129 mensen zijn vrijdagavond in Parijs om het leven gekomen bij meerdere schietpartijen en explosies op zes á zeven verschillende locaties in de stad. © ANP
President François Hollande heeft de noodtoestand voor heel Frankrijk uitgeroepen. © AFP
© ANP
President François Hollande heeft de noodtoestand voor heel Frankrijk uitgeroepen. © AFP
De meeste slachtoffers, zo'n honderd in totaal, zijn gevallen in het Parijse theater Bataclan. © AFP
Speciale eenheden van de politie beëindigden de gijzeling rond 1.00 uur. © ANP
Speciale eenheden van de politie beëindigden de gijzeling rond 1.00 uur. © AFP
President François Hollande heeft samen met premier Manuel Valls en zijn ministers Bernard Cazeneuve (Binnenlandse Zaken) en Christiane Taubira (Justitie) in de nacht van vrijdag op zaterdag een bezoek gebracht aan Bataclan. © ANP
Volgens Bild denken de autoriteiten in Parijs dat het om wapens gaat die zijn gebruikt bij de aanslagen van twee weken terug. © AFP
Daarnaast werden explosies waargenomen in de buurt van het Stade de France in Saint-Denis, een voorstad van Parijs. © AFP
Er zijn 1.500 militairen de straten van Parijs opgestuurd om te helpen bij de beveiliging van de Franse hoofdstad. © AFP
Hollande sprak zijn medeleven uit met de slachtoffers. © AFP
Hij riep het Franse volk op sterk te zijn in deze moeilijke situatie. © AFP
© AFP
© ANP
Het wordt voor de Fransen de eerste interland in het Stade de France sinds de aanslagen van 13 november. © AFP
De explosies waren in het stadion hoorbaar, desondanks werd de wedstrijd gewoon uitgespeeld. © AFP
President Hollande, die bij de wedstrijd aanwezig was, werd tijdens het duel door zijn beveiligers uit het stadion gehaald en in veiligheid gebracht bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. © AFP
© AFP
© AFP
President Obama heeft zijn medeleven uitgesproken met het Franse volk. © AFP
© AFP
© AFP
© AFP
© NU.nl/Piet Spanjers

Reacties

Minister-president Mark Rutte is geschokt door de toestand in Parijs, zo liet hij weten. "Onze gedachten zijn bij de slachtoffers en hun nabestaanden. We volgen de situatie nauwlettend, ook via onze ambassade in Parijs, en de Fransen kunnen op onze steun rekenen."

Het terreurdreigingsniveau in Nederland blijft vooralsnog substantieel, aldus een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

De Amerikaanse president Barack Obama sprak van een "aanval tegen de mensheid". "Frankrijk is onze oudste bondgenoot en we staan aan hun kant in de strijd tegen terrorisme en terroristen", aldus de president, die nog niet wil speculeren over wie er verantwoordelijk is voor de aanslagen.

Ook de Britse premier David Cameron reageerde geschokt. "Onze gedachten zijn bij het Franse volk. We zullen alles doen wat we kunnen om te helpen."