Woensdag verschijnt de nieuwste editie van het tijdschrift Charlie Hebdo, anderhalve maand na de aanslag op de redactie in Parijs. Volgens tekenaar Bernard Holtrop heeft de redactie "een beetje genoeg van Mohammed".

Dat zegt hij woensdag in de Volkskrant.

De tekenaar, die met zijn alias Willem in het tijdschrift staat, heeft voor de nieuwe editie een piepklein portretje van de profeet getekend. Het is naar verluidt geen tekening die de moellah's in beweging zal brengen. "De redactie heeft een beetje genoeg van Mohammed."

"We moeten ons niet door de publieke opinie laten opjutten", vervolgt Willem. "Als er een aanleiding is, als iemand inspiratie vindt voor een heel goede Mohammedcartoon, dan zullen we hem zeker plaatsen. Het is strijdig met de geschiedenis van het blad om te zeggen: pas op, dat is te gevaarlijk."

Video: Charlie Hebdo terug met tweede editie na aanslagen

Voorzichtig

Wel moet de tekenaar toegeven dat er buiten Charlie Hebdo niet veel anderen zijn die Mohammed durven te tekenen. "Iedereen is voorzichtig geworden", legt Holtrop uit.

Ook bij het werven van nieuwe redactieleden zijn de medewerkers terughoudend geworden. "Ze vragen: ben ik verplicht om redactievergaderingen bij te wonen? Moet ik onder mijn echte naam signeren?"

Abonnees

De nieuwste editie van het satirische weekblad verschijnt in een oplage van 2,5 miljoen. Holtrop verwacht echter dat dit aantal flink zal dalen.

"Dat gaat vanzelf weer zakken", verwacht hij. "Mensen zijn zo'n blad helemaal niet gewend. Of ze denken: is dit nu alles? Papieren media hebben het sowieso moeilijk."

Dossier Aanslag Parijs