Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) wil bezien of er bij inburgeringscursussen meer aandacht komt voor het belang van de vrijheid van meningsuiting.

Dat zei hij donderdag tijdens een debat over inburgering na een oproep van onder meer PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch. Het pleidooi komt voort uit de recente aanslag in Parijs op het satirische weekblad Charlie Hebdo.

Marcouch vindt de manier waarop het belang in inburgeringsexamens nu naar voren komt te summier. "Er staat slechts een ja/nee-vraag of televisie en radio vrij zijn in hun mening. Nogal oppervlakkig", aldus Marcouch donderdagochtend tegen NU.nl. Tijdens het debat bleek coalitiegenoot VVD dezelfde mening toegedaan.

De PvdA'er zegt op scholen te hebben gehoord dat veel kinderen begrip hadden voor de aanslagen. "Daar werd gezegd dat die uitingen van Hebdo niet kunnen en dat ze de aanslagen dus over zichzelf hebben afgeroepen", aldus Marcouch. "En veel kinderen krijgen dat soort waarden van huis uit mee."

Video: Asscher bekijkt aanscherping bij inburgering

Inburgeringscursus

Volgens hem zou daarom al bij de inburgeringscursus duidelijk moeten worden gemaakt hoe in Nederland gedacht wordt over de vrijheid van meningsuiting. "Parijs heeft laten zien dat de pen tegenover de kalasjnikov staat", aldus Marcouch.

"We moeten duidelijk maken dat in Nederland de overheid terughoudend is met wat wel of niet kan, maar dat eventuele woede altijd geuit kan worden met de pen. Geweld is niet acceptabel."

Malik Azmani (VVD): "Vrijheid is de ruggengraat van onze samenleving. Daar moet je bij een inburgeringscursus mee beginnen om te weten naar wat voor land je gaat."

Asscher

Minister Asscher zegt voor de zomer te willen bezien of er in het inburgeringsexamen explicieter moet worden duidelijk gemaakt hoe in Nederland wordt gedacht over vrijheden.

Wel stelde hij dat er in de inburgeringsstof al aandacht is voor zaken als de rechtsstaat, geschiedenis en normen en waarden. Deze komen ook naar voren in de participatieverklaring die immigranten moeten tekenen en waar nu een proef mee loopt.

Deze participatieverklaring is ook verplicht voor immigranten die niet inburgeringsplichtig zijn.

Dit is wat we nu weten over de aanslag in Parijs

 

Zie ook: Profiel 'tegendraads' Charlie Hebdo l Dossier van de aanslag