De beveiliging van Joodse scholen en synagogen in Amsterdam blijft tot in elk geval de zomer op een hoog peil. 

Dat meldde burgemeester Eberhard van der Laan woensdag aan de gemeenteraad. Hij benadrukte woensdag dat er geen sprake is van een concrete dreiging tegen religieuze instellingen in de stad.

De beveiliging van joodse instellingen in Amsterdam werd in mei vorig jaar opgeschroefd na een aanslag in het Joods Museum in Brussel. Het afschalen van de maatregelen zou oorspronkelijk op 1 januari ingaan, maar dat werd eind 2014 al met een maand uitgesteld.

Naar aanleiding van de gebeurtenissen in Frankrijk en België besloot de burgemeester in overleg met de politie en justitie om de extra veiligheidsmaatregelen in stand te houden. 

Sluiting Cheider

Van der Laan liet de raad ook weten ontstemd te zijn over het besluit van de orthodox-joodse school Cheider om afgelopen vrijdag de deuren gesloten te houden. De burgemeester wilde donderdagavond nog een stokje steken voor de sluiting, maar toen waren de ruim tweehonderd leerlingen al ingelicht.

Vrijdag riep Van der Laan het bestuur op het matje om ze op het hart te drukken na het weekend weer open te gaan. Dat gebeurde ook.