Frankrijk gaat drieduizend mensen met jihadisme-link volgen

Frankrijk gaat bijna drieduizend mensen met mogelijk jihadistische banden in en buiten Frankrijk in de gaten houden. 

Dat zegt de Franse premier Manuel Valls woensdag, meldt persbureau AFP

De premier wil hiervoor 2.680 mensen aanstellen en de komende drie jaar 425 miljoen euro investeren in terrorismebestrijding. Het geld komt bij andere 'publieke taken' vandaan. Volgens Franse media is er, met salarissen meegerekend, 735 miljoen euro nodig. 

Momenteel worden er in Frankrijk al 1.300 mensen in de gaten gehouden die mogelijk behoren tot de kringen van terroristen of jihadisten in Syrië en Irak. Dat is 130 procent meer dan vorig jaar. Daarnaast moeten mensen die eerder tot extreem islamistische netwerken hebben behoord, worden nagegaan, net als de ''cyberjihadisten'' die op internet propaganda maken. Het gaat in totaal om bijna drieduizend personen, volgens Valls.

Video: Frankrijk: 425 miljoen voor terrorismebestrijding

Zwaarder bewapenen

Ook gaat de Franse premier de veiligheidstroepen zwaarder bewapenen en de inlichtingendienst beter uitrusten zodat het makkelijker wordt om telefoongesprekken af te tappen. 

Begin maart komt Valls met een wetsontwerp waarmee de bevoegdheden van veiligheidsdiensten aanzienlijk worden verruimd. Ze moeten worden aangepast aan het digitale tijdperk. De laatste wet over het afluisteren bijvoorbeeld dateert uit 1991 en is dus van voor het internet.

De plannen bevatten overigens meer maatregelen, van kogelvrije vesten voor de gemeentepolitie tot zestig extra islamitische geestelijken die in gevangenissen met gedetineerden werken.

Bewaken

Vorige week zei Valls al dat in totaal 122.000 politieagenten en militairen gevoelige plaatsen in Frankrijk moeten bewaken.

Onder gevoelige plaatsen verstaat de premier onder andere synagogen, moskeeën, joodse en islamitische scholen en openbare gebouwen. 

Aanslagen Parijs

De maatregelen komen na de aanslagen in Parijs, waarbij in totaal zeventien dodelijke slachtoffers vielen, onder wie drie politieagenten.

Bij de aanslag op het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo op woensdag 7 januari kwamen twaalf mensen om het leven, een dag later werd een agente gedood en op vrijdag stierven vier mensen bij de gijzeling in de Joodse supermarkt. 

Daarnaast zijn de drie daders gedood.

Brussel

Intussen wil Brussel in de strijd tegen terrorisme de Europese buitengrenzen versterken. Het gaat dan om de buitengrenzen van landen in de zogenoemde Schengenzone, zoals Nederland. Dat maakte Europees commissaris Frans Timmermans woensdag in Brussel bekend.

Hij noemde de Schengenzone, waarbinnen zonder grenscontroles kan worden gereisd, een deel van de oplossing, niet van het probleem.

''We kijken zorgvuldig naar ideeën om de werking van Schengen te verbeteren'', aldus Timmermans. Hij verwacht voorstellen van de Europese landen, die bijvoorbeeld volgende week in Letland de verdere aanpak van terrorisme en moslimradicalisering willen bespreken.

Na de radicaalislamitische terreuraanslag in Parijs pleitten politici voor grenscontroles binnen Schengen om te voorkomen dat terroristen zich ''ongestoord'' kunnen verplaatsen.

Zo stelde Marine Le Pen van de rechtse Franse partij Front National dat het paspoortvrij reizen tussen Schengenlanden aan banden moet worden gelegd. PVV-leider Geert Wilders vindt dat Nederland de Schengenzone moet verlaten.

Dit is wat we nu weten over de aanslag in Parijs

Zie ook: Profiel 'tegendraads' Charlie Hebdo l Dossier van de aanslag

Lees meer over:
Tip de redactie