Lassana Bathily, een immigrant uit Mali en medewerker van de Joodse supermarkt in Parijs, waar vorige week een gijzeling plaatsvond, krijgt dinsdag de Franse nationaliteit als dank voor zijn heldhaftigheid.

Dat heeft Bernard Cazeneuve, de Franse minister van Binnenlandse Zaken, donderdag bekendgemaakt.

Bathily opende vorige week de koelcel voor vijftien klanten, onder wie een baby van een maand, om hen in veiligheid te brengen voor gijzelnemer Amédy Coulibaly. Hij doofde het licht, deed de koelinstallatie uit en deed de deur dicht.

Zelf ontsnapte hij via een goederenlift uit de winkel en waarschuwde de politie. Die geloofde hem in eerste instantie niet en hield hem aan. Uiteindelijk bleek de informatie die Bathily over de indeling van de winkel gaf, juist van doorslaggevend belang bij de inval in de winkel.

Video: Franse nationaliteit voor redder

Handtekeningenactie

Na de bevrijding van de gegijzelden en de dood van de gijzelnemer deed Bathily bescheiden zijn verhaal tegen een televisiezender.

Daarop ontstond een handtekeningenactie in Frankrijk om hem te naturaliseren, die werd gesteund door zeker 300.000 mensen.

Cazeneuve vraagt een versnelde procedure aan na "de heldhaftigheid van Bathily". De in 1990 in Mali geboren Bathily krijgt dinsdagavond tijdens een ceremonie in Parijs de Franse nationaliteit. 

Bathily leeft sinds 2006 in Frankrijk en deed in juli 2014 een aanvraag voor de Franse nationaliteit. 

Video: Bathily praat over zijn heldhaftige daad

Dit is wat we nu weten over de aanslag in Parijs

Zie ookProfiel 'tegendraads' Charlie Hebdo l Dossier van de aanslag