De politie is berekend en voorbereid op de heersende dreiging in Nederland. Zowel die vanuit terroristische als criminele hoek, zegt plaatsvervangend korpschef Ruud Bik donderdag.

Hij reageert onder meer op de terreur in Frankrijk, terreurdreiging in Nederland en het toenemende geweld van zware criminelen. Hij wijst erop dat honderd procent veiligheid niet kan worden gegarandeerd.

Minster Opstelten van Veiligheid en Justitie liet zich woensdagavond in soortgelijke bewoordingen uit in de Tweede Kamer. Hij zag geen reden voor bijvoorbeeld extra bewapening van agenten.

''Wij zijn maximaal voorbereid", zegt Bik op zijn beurt. ''Het voorkomen van geweld speelt daarin juist een hele belangrijke rol. We houden zeven dagen per week, 24 uur per dag onze informatiepositie op peil. Dat doen we onder meer door social media te scannen en mogelijke signalen van radicalen op te vangen. Om geweld te voorkomen is heel belangrijk om onze informatiepositie goed op orde te hebben."

Wijkagenten

Voor die informatiegaring is de inzet van wijkagenten heel belangrijk, benadrukt hij. ''Je moet in de wijk zijn om signalen vroeg op te vangen en daarmee iets te doen. Daar is vertrouwen voor nodig. Daarom moet je er ook niet uitzien als een tank, want dan maakt je geen contact in de wijk."

Bovendien is het belangrijk om de slagkracht op orde te hebben als het toch fout gaat, benadrukt Bik. ''Dan moet je kunnen ingrijpen en dat kunnen we ook. We hebben daar speciale interventieteams voor."

Voor geluiden uit zijn eigen organisatie voor zwaardere wapens en meer capaciteit om in te grijpen, heeft Bik begrip. ''Ik luister ook heel goed naar deze professionals."

Reactiesnelheid

Bik zegt dat er hard wordt gewerkt om de reactiesnelheid van de speciale eenheden te versnellen. Die wordt nu landelijk gecoördineerd. ''Ook hebben we de arrestatieteams inmiddels van zwaardere wapens voorzien.''

Hij wil graag in gesprek met zijn mensen om te kijken wat er nog meer kan worden verbeterd. Hij wil echter niet dat alle politiemensen met automatische wapens worden uitgerust. ''Om die te gebruiken moet je heel goed getraind zijn en elke dag blijven trainen.''

De politiebond ACP liet deze week weten te willen praten over extra slagkracht voor de politie. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie zei woensdagavond in de Tweede Kamer dat hij geen reden ziet voor bijvoorbeeld extra bewapening van agenten.

Dit is wat we nu weten over de aanslag in Parijs

Zie ookProfiel 'tegendraads' Charlie Hebdo l Dossier van de aanslag