De vijfhonderd bestelde exemplaren van het nieuwste nummer van het satirische Franse tijdschrift Charlie Hebdo komen donderdagmiddag naar Nederland. Het magazine is vrijdag verkrijgbaar.

Dat bevestigt de directeur van distributeur Audax donderdagochtend.

De bladen worden in de nacht van donderdag op vrijdag naar verschillende verkooppunten gedistribueerd en zijn dan op vrijdagochtend voor het publiek te koop.

Audax-directeur Eric Willems wil geen uitlatingen doen over waar het tijdschrift te verkrijgen zal zijn. De partij wordt verdeeld over zestig tot tachtig verkooppunten.

Teleurgesteld

De eerste uitgave van Charlie Hebdo na de bloedige aanval op het redactiekantoor in Parijs zou donderdagochtend in Nederlandse kiosken en boekhandels te koop zijn, maar de bestelling werd niet geleverd. Veel mensen werden donderdagochtend teleurgesteld bij de verkooppunten.

Zo stond er bij een AKO-vestiging op Schiphol in alle vroegte al een handjevol mensen in de rij voor een exemplaar. Twee marechaussees hielden de boel in de gaten. Toen duidelijk werd dat het Franse tijdschrift niet was aangekomen, dropen de meeste mensen af.

'Flinke excuses'

Inmiddels heeft Willems contact gehad met de drukkerij in Parijs waar hem 'flinke excuses' zijn aangeboden en de formele belofte dat de bladen donderdag in de loop van de dag op transport gaan naar Nederland. Het is nog niet duidelijk wat er misging met de levering donderdagochtend.

"Erg spijtig, mensen hebben hier echt naar uitgekeken. We hebben er vannacht natuurlijk over gebeld met Parijs, maar het blijft onduidelijk waar de levering is gebleven. Andere bladen zijn wel gewoon binnengekomen. De Fransen hebben nadrukkelijk beloofd dat de levering alsnog komt", aldus Willems.

België

Mensen die in de grensstreek met België wonen, kunnen donderdag daar al terecht. In België zijn namelijk wel de eerste 20.000 van de in totaal 40.000 aan België toegekende exemplaren aangekomen.

Bij een deel van de 750 Belgische verkooppunten waren de bladen donderdagochtend al uitverkocht.

Video: Charlie Hebdo vliegt over de Belgische toonbank

Frankrijk

In Frankrijk werden de eerste vrachtwagenladingen van Charlie Hebdo woensdag al verkocht, en donderdag gaat de run op het blad door. In Parijs zaten de meeste kiosken voor het ochtendgloren alweer zonder de jongste uitgave van het blad.

In totaal worden er vijf miljoen exemplaren gedrukt van deze editie, de eerste na de aanslag op de redactie waarbij twaalf mensen omkwamen. Normaal komen er enkele tienduizenden exemplaren van het satirische weekblad uit.

''Ik had vijftig exemplaren, maar die waren binnen tien minuten uitverkocht'', vertelde een verkoper in het oosten van Parijs donderdag.

Woensdag waren de schappen voor 09.00 uur in heel Frankrijk al leeg, terwijl er 700.000 bladen waren geleverd. De voorraad die woensdagmiddag aankwam, was ook zo weg.

Verhoogd

De oplage werd verhoogd van drie naar vijf miljoen exemplaren, maar dat betekent niet dat er meer beschikbaar zijn voor de Nederlandse markt.

Volgens de Franse krant Le Figaro is al tien miljoen euro binnengekomen aan donaties en via de opbrengst van de verkoop van het blad.

Dat geld gaat naar de redactie van Charlie Hebdo en naar nabestaanden van de slachtoffers.

Video: Run op nieuwe Charlie Hebdo in Frankrijk

Dit is wat we nu weten over de aanslag in Parijs

Zie ook: Profiel 'tegendraads' Charlie Hebdo l Dossier van de aanslag