Het satirische tijdschrift Charlie Hebdo is donderdagochtend nog niet te koop in ons land. Zeker vijfhonderd exemplaren zouden donderdag verspreid worden via kiosken en boekhandels, maar ze zijn niet geleverd.

"Een rampscenario voor de distributeur'', aldus mediaconcern Audax.

''We hebben er vannacht over gebeld met Parijs, maar het blijft onduidelijk waar de levering is gebleven'', zegt directeur Eric Willems. ''Andere bladen zijn wel gewoon binnengekomen.''

Hij noemt het erg vervelend dat het satirische blad nu dus nog niet verkrijgbaar is. ''We hebben een vlekkeloze, altijd werkende distributie die het nu helaas laat afweten.''

Handjevol mensen

Bij een tijdschriftenkiosk van AKO op Schiphol stond donderdag in alle vroegte al een handjevol mensen in de rij voor een exemplaar van Charlie Hebdo. Toen de winkel open ging om 6.00 uur was dat een tiental geïnteresseerden en dat aantal nam snel nog toe.

Twee marechaussees houden de boel in de gaten in de AKO-vestiging bij de aankomsthal op Schiphol. Toen duidelijk werd dat het Franse tijdschrift niet was aangekomen, dropen de meeste mensen af.

Ook bij andere boekwinkels en kiosken, onder meer op NS-stations, hadden zich donderdagochtend mensen gemeld om een exemplaar te scoren. In Nederland werd woensdag op Marktplaats al flink gehandeld in het tijdschrift.

Run

De eerste vrachtwagenladingen van weekblad Charlie Hebdo werden woensdag al verkocht, en donderdag gaat de run op de eerste editie na de terreuraanslag gewoon door. In Parijs zaten de meeste kiosken voor het ochtendgloren alweer zonder de jongste uitgave van het blad.

In totaal worden er vijf miljoen exemplaren gedrukt van deze editie, de eerste na de aanslag op de redactie waarbij twaalf mensen omkwamen. Normaal komen er enkele tienduizenden exemplaren van het satirische weekblad uit.

''Ik had vijftig exemplaren, maar die waren binnen tien minuten uitverkocht'', vertelde een verkoper in het oosten van Parijs donderdag. Woensdag waren de schappen voor 9.00 uur in heel Frankrijk al leeg, terwijl er 700.000 bladen waren geleverd. De voorraad die woensdagmiddag aankwam, was ook zo weg.

Achtergrond: Nederlandse aanpak jihadisme en radicalisering

Dit is wat we nu weten over de aanslag in Parijs | Dossier van de aanslag