De gemoederen liepen woensdagavond hoog op tijdens het debat in de Kamer over de aanslagen in Parijs. Veel partijen verweten het kabinet te weinig actie te ondernemen.

Wereldwijd is met afschuw gereageerd op de aanslag op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo. Ook in de Tweede Kamer klonk een brede roep om steviger werk te maken van de aanpak van terrorisme.

De drie constructieve oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP drongen er bij het kabinet op aan om meer geld uit te trekken voor de capaciteit van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

Premier Mark Rutte stelde dat dit op dit moment niet nodig is, maar dat er middelen beschikbaar zullen komen zodra de dreiging verder toeneemt.

Opstelten

Aangezien er mogelijk nog tientallen jihadgangers terugkeren, zijn er misschien wel honderden extra AIVD-medewerkers nodig om hen in de gaten te kunnen houden. Ook de SP, het CDA en VNL drongen aan op meer geld voor de AIVD.

Met name bij D66 nam de irritatie toe over minister van Justitie Ivo Opstelten toen hij onduidelijkheid liet bestaan over de vraag of de politie zwaarder bewapend gaat worden, een wens van de VVD. Volgens de minister is de politie momenteel voldoende uitgerust.

Ook het CDA kreeg het aan de stok met Opstelten. Fractievoorzitter Sybrand Buma concludeerde dat de minister niet kon duidelijk maken wat hij bedoelde met zijn stelling afgelopen weekeinde dat er een "tandje bij" moet bij de bestrijding van terrorismegevaar.

Actieplan

Daarnaast kreeg het kabinet, en in het bijzonder wederom Opstelten, de kritiek dat er ook met de afgelopen zomer aangekondigde maatregelen tegen jihadisme nog weinig is gedaan.

Dit actieplan kwam naar aanleiding van de toegenomen terreurdreiging door de opkomst van IS, maar ondervond weerstand in de Kamer. Zo was het plan om reisgegevens van potentiële aanslagplegers internationaal uit te wisselen, maar dit stuitte op privacybezwaren.

Ook wilde Opstelten jihadreizigers zonder tussenkomst van de rechter hun Nederlanderschap kunnen ontnemen, maar volgens onder meer PvdA en D66 kan dat niet zonder dat dit langs een rechter gaat.

Rutte stelde dat het kabinet "alles doet om de rechtsstaat te handhaven en te versterken".

Zieke geest

PvdA-leider Diederik Samsom kwam tijdens het debat stevig in aanvaring met Wilders, toen hij stelde dat de strategie van Wilders dezelfde is als die van moslimterroristen. 

Het kwam hem op een furieuze reactie te staan. "Dit kan alleen gezegd worden door iemand met een zieke geest. Dit is abject en ziek", aldus de PVV-leider.

"U doet precies hetzelfde als wat de terroristen doen: haat en verdeeldheid zaaien'', verweet Samsom hem op zijn beurt. ''U doet dat alleen niet met wapens, maar met woorden. Waarom gelooft u dat een strategie van angst of boosheid bijdraagt aan de oplossing van dit probleem?"

Woest

Wilders trok fel van leer tegen de overige partijen, die volgens hem nog steeds het gevaar van de islam niet zien.

"Mijn fractie is woest dat er weer onschuldige slachtoffers zijn gevallen door de islam. En boos omdat er weer dezelfde politiek correcte reacties kwamen. Hoeveel aanslagen moeten er nog plaatsvinden voordat het kwartje valt", aldus de PVV-leider.

Buma hield hem voor dat hij al tien jaar boos is en nog steeds weinig is opgeschoten: "U zegt al tien jaar hetzelfde, maar er verandert niets. Over tien jaar staat u hier nog steeds boos te zijn zonder dat er iets verandert. Dat mag u uw kiezer een keer uitleggen."

Grote woorden

Volgens Wilders is het juist het CDA dat uiteindelijk de strijd zal verliezen: "De geest is uit de fles. De politieke revolutie is begonnen. De mensen zijn het zat. Uw Haagse politieke spelletjes werken niet. We zullen zien wie er gelijk krijgt."

Premier Mark Rutte stelde tijdens het debat dat de "grote woorden" van Wilders de oplossing van het probleem geen stap dichterbij brengen.

Debat over aanslagen Parijs

De gemoederen liepen woensdag hoog op tijdens het debat in de Kamer over de aanslagen in Parijs. Veel partijen verweten het kabinet te weinig actie te ondernemen. © ANP
Ook in de Tweede Kamer klonk een brede roep om steviger werk te maken van de aanpak van terrorisme. © ANP
De drie constructieve oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP drongen er bij het kabinet op aan om meer geld uit te trekken voor de capaciteit van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). © ANP
Premier Mark Rutte stelde dat dit op dit moment niet nodig is, maar dat er middelen beschikbaar zullen komen zodra de dreiging verder toeneemt. © ANP
Met name bij D66 nam de irritatie toe over minister van Justitie Ivo Opstelten toen hij onduidelijkheid liet bestaan of de politie zwaarder bewapend gaat worden, een wens van de VVD. Volgens de minister is de politie momenteel voldoende uitgerust. © ANP
Daarnaast kreeg het kabinet, en in het bijzonder wederom Opstelten, de kritiek dat er ook met de afgelopen zomer aangekondigde maatregelen tegen jihadisme nog weinig is gedaan. © ANP
Dit actieplan kwam naar aanleiding van de toegenomen terreurdreiging door de opkomst van IS, maar ondervond weerstand in de Kamer. Zo was het plan om reisgegevens van potentiële aanslagplegers internationaal uit te wisselen, maar dit stuitte op privacybezwaren. © ANP
PvdA-leider Diederik Samsom kwam tijdens het debat stevig in aanvaring met Wilders toen hij stelde dat de strategie van Wilders dezelfde is als die van moslimterroristen. © ANP
Het kwam hem op een furieuze reactie te staan. "Dit kan alleen gezegd worden door iemand met een zieke geest. Dit is abject en ziek", aldus de PVV-leider. © ANP
"U doet precies hetzelfde als wat de terroristen doen: haat en verdeeldheid zaaien'', verweet Samsom hem op zijn beurt. ''U doet dat alleen niet met wapens, maar met woorden. Waarom gelooft u dat een strategie van angst of boosheid bijdraagt aan de oplossing van dit probleem?" © ANP
Wilders trok fel van leer tegen de overige partijen, die volgens hem nog steeds het gevaar van de islam niet zien. © ANP
PVV-leider Geert Wilders voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer over de terroristische aanslagen in Parijs. © ANP
Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (L) en minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk voorafgaand aan het debat. © ANP
Minister Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk, minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher en premier Mark Rutte voorafgaand aan het debat. © ANP
P-leider Emile Roemer, PvdA-leider Diederik Samsom en GroenLinks-leider Bram van Ojik voorafgaand aan het debat. © ANP
Wilders aan het woord. © ANP
Kamerlid Kuzu (ex-PvdA) staat met het manifest van de Noorse massamoordenaar Anders Breivik bij de interruptiemicrofoon. © ANP

Brute aanslag

Samsom sprak in zijn bijdrage over de aanslagen in Parijs van een "brute aanslag op de essentiële belofte van het vrije Europa".

"De kalasjnikovs schoten niet alleen mensenlevens van moedige cartoonisten, dappere agenten en onschuldige bezoekers van een supermarkt aan flarden. Ze schoten ook die belofte kapot. Althans: dat probeerden ze", aldus de PvdA-leider.

Bij de betogingen om te demonstreren tegen de moslimterreur constateerde hij echter dat "wij met elkaar staan voor een vrije en verdraagzame samenleving. En het niet pikken als extremisten dat kapot willen maken". Volgens hem zal het de terroristen nooit lukken de fundamenten onder onze vrijheid af te breken.

Achtergrond: Nederlandse aanpak jihadisme en radicalisering

Liveblog (gesloten) | Dit is wat we nu weten over de aanslag in Parijs | Dossier van de aanslag