Sinds de aanslagen vorige week in Parijs zijn er in Frankrijk zeker 54 mensen aangehouden voor de "verheerlijking van terroristisch geweld".

Zeker drie mensen zitten nog vast, melden Franse media woensdag. Vijf mensen zijn tot dusver veroordeeld.

Onder de arrestanten is de Franse antisemitische komiek Dieudonné M'Bala M'Bala. Die werd woensdag aangehouden

Dieudonné uitte zondag op Facebook zijn bewondering voor de terrorist Amedy Coulibaly, die vrijdag een joodse supermarkt binnenviel en daar vier mensen doodschoot. Een dag eerder overleed al een vrouwelijke agent door toedoen van Coulibaly.

Video: Dieudonné aangehouden

Straffen

Twee mannen kregen een jaar cel, waarvan respectievelijk acht en negen maanden voorwaardelijk, meldt de Franse krant Le Monde, voor het verdedigen van de aanslag op Charlie Hebdo. Twee andere mannen werden door de politie tot de orde geroepen. Een van hen zei: "Ik ben er trots op een moslim te zijn, ik hou niet van Charlie, ze hadden het recht om dat te doen."

Eén man kreeg vier jaar cel, maar in zijn geval was het verdedigen van de aanvallen in Parijs slechts een verzwarende factor. De man, die al vaker betrapt was op dronken rijden, veroorzaakte een verkeersongeval en weigerde te blazen.

Bekladden moskeeën

Verder zijn nog eens vijftien zaken gestart, omdat mensen moskeeën en gebedshuizen hebben beklad. In nog eens tien gevallen zijn dergelijke gebouwen beschadigd met wapens, vuur of explosieven.

Ook lopen er elf onderzoeken naar wie er pamfletten heeft verspreid met daarop anti-islamitische boodschappen, negentien onderzoeken voor misdragingen tegen de veiligheidsdiensten en veertien voor cyberaanvallen.

Hoogste staat

De aanhoudingen zijn een onderdeel van de hardere maatregelen die Frankrijk heeft aangekondigd in de strijd tegen terrorisme. Het land is nog steeds in de hoogste staat van paraatheid. 

Er zijn tienduizend extra militairen ingezet, bovenop de bijna vijfduizend politie- en veiligheidsagenten die al op de been zijn. De militairen worden in het hele land ingezet, onder meer op 'risicovolle plekken'. Onder andere joodse gebouwen worden beveiligd.

Maandagavond werd al bekend dat de Franse politie nog zoekt naar maximaal zes personen die een aandeel hebben gehad bij de terreuraanslagen.

Aanslagen

Vorige week vielen zeventien dodelijke slachtoffers door terroristisch geweld in en om Parijs. Op woensdag kwamen twaalf mensen om het leven bij de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo.

Een dag later overleed een vrouwelijke agent na een schietpartij in Montrouge. Op vrijdag vonden vier mensen de dood bij een gijzeling in een joodse supermarkt in het oosten van Parijs. De drie daders van de aanslagen kwamen om het leven.

Dit is wat we nu weten over de aanslag in Parijs

Zie ook: Profiel 'tegendraads' Charlie Hebdo l Dossier van de aanslag