Het loopt storm voor de nieuwe editie van het satirische magazine Charlie Hebdo. In veel krantenwinkels en kiosken in Frankrijk was het blad woensdag al voor de ochtendspits uitverkocht. 

Dat melden Franse media.

Op stations hadden zich 's nachts al rijen met tientallen mensen gevormd die een exemplaar wilden bemachtigen. Hierdoor waren veel kiosken al tegen 5.30 uur door hun voorraad heen. Veel vaste klanten hadden het nummer gereserveerd, aldus verkopers.

Volgens de distributeur is de eerste lading van zo'n 700.000 exemplaren woensdagochtend verspreid. Woensdagmiddag volgt een nieuwe lading en ook de komende dagen worden de weekbladen met honderdduizenden tegelijk verspreid over Frankrijk.

In veel kiosken is zelfs geen Hebdo meer te krijgen. Sommigen proberen daar direct winst uit te halen: op eBay wordt door verscheidene mensen al honderden euro's gevraagd voor deze editie van het satirische weekblad.

Vijf miljoen

Precies een week na de aanslag op Charlie Hebdo zou het blad deze week in een recordoplage van drie miljoen exemplaren worden gedrukt. De oplage is verhoogd naar vijf miljoen exemplaren om aan de vraag te voldoen.

Voor Nederland zijn donderdag vijfhonderd stuks beschikbaar. Op Marktplaats is al een run ontstaan op de speciale editie die door particulieren wordt aangeboden.

Op de voorkant van de nieuwe editie van het satirische blad prijkt een cartoon van de profeet Mohammed. Hij houdt een bordje op met 'Je suis Charlie' en er rolt een traan over zijn wang. Boven de tekening staat de tekst "Alles is vergeven".

Video:Stormloop Charlie Hebdo in Frankrijk

Meer talen

Het exemplaar wordt niet alleen in het Frans uitgegeven, maar ook in het Italiaans en Turks. Het digitale tijdschrift krijgt ook een Engelse, Spaanse en Arabisch versie.

De oplage van 5 miljoen is in Frankrijk ongeëvenaard. Het record stond op naam van France-Soir; van die krant kwamen 2,2 miljoen exemplaren uit in 1970 na de dood van staatsman Charles de Gaulle.

Twee terroristen drongen vorige week woensdag de redactie van Charlie Hebdo in Parijs binnen en doodden tien medewerkers, waarvan acht redactieleden. In totaal kwamen door de terreurdaad die dag twaalf mensen om het leven.

Iran

De Iraanse autoriteiten hebben het gebruik van een afbeelding van de profeet Mohammed afgekeurd, meldt het Franse persbureau AFP.

Dit is wat we nu weten over de aanslag in Parijs

Zie ook: Profiel 'tegendraads' Charlie Hebdo l Dossier van de aanslag