CDA wil Franse aanpak tegen verheerlijken van geweld overnemen
Hij hoopt dat daarvoor nu wel voldoende draagvlak is. Buma wijst erop dat in Frankrijk het verheerlijken van geweld al strafrechtelijk kan worden vervolgd. Via snelrecht zijn diverse mensen die de aanslagen van vorige week hebben toegejuicht, veroordeeld tot celstraffen.
Het CDA stelde eerder al voor om geweldsverheerlijking strafbaar te maken, maar kreeg daarvoor onvoldoende steun. Volgens het kabinet valt dit onder de vrijheid van meningsuiting.
''Maar in Frankrijk denken ze daar anders over'', zegt Buma. ''En in Frankrijk staat de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel. Zondag zijn er nog miljoenen mensen de straat opgegaan om zich uit te spreken voor die vrijheid.''
Volgens Buma is er een onderscheid tussen zeggen wat je denkt en het uiten van blijdschap over terroristisch geweld. Dat laatste ''neigt naar terrorisme'', vindt hij.
Het CDA werkt aan een initiatiefwet om het verheerlijken van geweld strafbaar te maken. Volgens Buma kan de wet binnenkort worden ingediend.
Debat
Bij het debat woensdagavond zijn namens het kabinet premier Mark Rutte en de ministers Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie), Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) aanwezig.
Dinsdag uitten partijen al enkele zorgen en wensen. Zo vindt de VVD dat agenten die actief zijn in de bewaking, beter moeten worden bewapend. Ook willen de liberalen dat de wetsvoorstellen om de terreurbestrijding aan te scherpen, zo snel mogelijk worden behandeld door het parlement. Ook Opstelten hoopt dat de behandeling van zijn voorstellen bovenaan de agenda wordt geplaatst.
D66 en ChristenUnie willen weten of de inlichtingen- en veiligheidsdienst AIVD genoeg geld heeft om alle taken te kunnen uitvoeren. PVV-leider Geert Wilders vindt dat de aanpak van het kabinet tegen terreur van radicale moslims niet ver genoeg gaat.