Koning Willem-Alexander heeft bij de nieuwjaarsontvangst de aanslagen in Parijs bestempeld als "een rechtstreekse aanval op de vrijheid die ons allemaal raakt."

Dat meldt RTL4 dinsdag.

"Het is nu van belang dat we samen de waarden die aan de basis staan van onze samenleving verdedigen en uitdragen", zei Willem-Alexander, die toevoegde dat "het jaar 2015 niet goed is begonnen". 

De koning zei dat zowel koningin Máxima als hijzelf intens met de gewonden en de nabestaanden van de slachtoffers meeleven. 

Koning Willem-Alexander liet op de dag van de aanslag al weten dat hij diep geschokt was. Hij bracht president Hollande van Frankrijk zijn medeleven en condoleances over alsmede zijn persoonlijke betrokkenheid en de steun van het Nederlandse volk.

Vorige week woensdag werd in Parijs de redactie van het satirische magazine Charlie Hebdo bestormd door twee moslim-extremisten, die twaalf medewerkers van het blad doodschoten. Onder de slachtoffers waren de belangrijkste cartoonisten van het magazine. 

Een dag later werd op straat in Parijs een agente doodgeschoten. Vrijdag volgden twee gijzelingen, waarbij vier bezoekers van een Joodse supermarkt werden gedood. De in totaal drie aanslagplegers kwamen door politiekogels om het leven. 

Dit is wat we nu weten over de aanslag in Parijs

Zie ookProfiel 'tegendraads' Charlie Hebdo l Dossier van de aanslag