
'Nederlandse politie heeft meer middelen nodig om terreur te bestrijden'
Dat schrijft de politiebond ACP aan minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en politiebaas Gerard Bouman.
Er moeten volgens de vakbond meer en zwaarder bewapende politiemensen komen. Ook moet worden gepraat over verruiming van de geweldsinstructie van agenten.
''Directe aanleiding zijn de recente gebeurtenissen in Frankrijk. Daarbij zijn onschuldige burgers en politiemensen het slachtoffer geworden van gewelddadig terrorisme", zei ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp dinsdag. De voorstellen van de bond worden binnen de politie ''breed gedragen", benadrukt Van de Kamp.
Opsporing
Verder moet er een intensievere opsporing van de georganiseerde handel in wapens komen. Het moeilijker maken van het in bezit krijgen van wapens heeft een preventieve werking, stelt de ACP.
Van de Kamp: ''In de afgelopen jaren heeft de (internationale) opsporing in de handel van wapens onvoldoende prioriteit gehad. De beschikbare capaciteit is vooral ingezet op de geregistreerde wapens en schietverenigingen.''
Ten slotte zou het aantal zogenoemde H&K-schutters moeten worden uitgebreid. Dit zijn politiemensen die beschikken over automatische vuurwapens die bij specifieke (grote) dreigingssituaties kunnen worden ingezet.
Dat het aantal incidenten in Nederland waarin extreme vormen van geweld worden gebruikt toeneemt, is al langer zichtbaar, stelt Van de Kamp vast. ''Dit kan gaan om terroristische aanslagen, maar bijvoorbeeld ook om liquidaties waarbij extreem geweld wordt gebruikt. Criminele groeperingen maken ook in toenemende mate gebruik van extreem geweld om hun positie te versterken.''
Reactie Korpschef
''We kennen de zorgen van politiemensen en nemen deze hoog op'', reageert plaatsvervangend korpschef Ruud Bik.
''De politie voert haar taak uit binnen haar vastgestelde formatie en begroting'', zegt Bik. ''Deze worden vastgesteld door de minister van Veiligheid en Justitie. We gaan graag in gesprek met hem en de ACP over de door de ACP opgevoerde punten.''
Reactie Opstelten
Opstelten reageerde dinsdag al op een vergelijkbaar pleidooi van VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra. ''Er gaat nooit een agent de straat op als het niet verantwoord is.''
Op basis van dreigingsanalyses wordt voortdurend bekeken welke eenheden met welke bewapening worden ingezet. En altijd is er de mogelijkheid om ''op te schalen'' met zwaardere eenheden, aldus de minister.
De operationele sterkte moet worden verhoogd met tweeduizend mensen. Door het hoge dreigingsniveau van terreur de afgelopen tijd zijn namelijk veel agenten belast met bewaking en beveiliging. Daarnaast moet de geweldsinstructie voor politiemensen worden aangepast. Er wordt getwijfeld of die in de huidige situatie nog wel voldoende is.
VVD
VVD-leider Halbe Zijlstra stelde eerder op dinsdag al dat de politie beter moet worden bewapend. "Je kan niet verwachten dat iemand met een pistool iemand met een machinegeweer aankan", zei hij voor aanvang van het Vragenuurtje.
Zijlstra denkt concreet aan bewapening van agenten die gebouwen als synagogen moeten bewaken door de toegenomen terreurdreiging.
Arie Slob, van ChristenUnie, wil dat er meer geld naar de AIVD gaat: 20 tot 25 miljoen euro. "De capaciteit bij de inlichtingendiensten moet echt omhoog. Er zitten nog 200 Nederlandse jihadgangers in IS-gebied."