Als een teruggekeerde jihadganger in Nederland de kans krijgt om een aanslag te plegen dan heeft premier Mark Rutte bloed aan zijn handen. Dat stelt PVV-leider Geert Wilders tegenover NU.nl.

De verwachting was dat de Kamer dinsdag een debat zou voeren over de aanslag door moslimextremisten in Parijs van vorige week, maar dit wordt verplaatst naar woensdag. Minister Ivo Opstelten (Justitie) zit dinsdag vast voor een debat in de Eerste Kamer.

Wereldwijd is met afschuw gereageerd op de aanslag op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo. Ook in de Tweede Kamer klonk een brede roep om steviger werk te maken van de aanpak van terrorisme, bijvoorbeeld door de inlichtingdiensten internationaal meer samen te laten werken.

Volgens Wilders gaat die aanpak echter niet ver genoeg. "Jihadgangers die naar Syrië willen gaan worden tegengehouden maar niet gevangengezet. Zij lopen dus vrij rond", aldus de PVV-leider, die zelf op een dodenlijst van al-Qaeda staat.

"Terugkeerders mogen het land gewoon weer in en de meeste daarvan zitten ook niet vast maar lopen nu vrij rond. Levensgevaarlijk en oerdom. Als een van hen een aanslag pleegt in Nederland, heeft het kabinet Rutte bloed aan zijn handen."

Bekijk de reactie van Wilders:

Zware bewapening

VVD-leider Halbe Zijlstra wil dat de politie beter wordt bewapend. "Je kan niet verwachten dat iemand met een pistool iemand met een machinegeweer aankan", zei hij voor aanvang van het Vragenuurtje.

Zijlstra denkt concreet aan bewapening van agenten die gebouwen als synagogen moeten bewaken door de toegenomen terreurdreiging.

Tandje bij

Minister Ivo Opstelten (Justitie) kondigde afgelopen weekend in Nieuwsuur aan dat er een "tandje" bij kan om sneller maatregelen te nemen om terrorisme te bestrijden.

Het kwam hem op hoon te staan vanuit de Kamer, die hem verwijt zelf te langzaam te zijn. Afgelopen zomer kwam de minister, naar aanleiding van de toegenomen terreurdreiging door de opkomst van IS, al met een pakket maatregelen.

Hier is echter nog weinig van uitgevoerd, mede door weerstand in de Tweede Kamer. Zo was het plan om reisgegevens van potentiële aanslagplegers internationaal uit te wisselen, maar dit stuitte op privacybezwaren. 

Volgens D66-leider Alexander Pechtold kleven er teveel negatieve gevolgen aan het opslaan van de reisgegevens. "We beperken onszelf hiermee. Dat is precies wat die terroristen willen, dat we ons angstig gaan voelen."

Paspoort

Ook wilde Opstelten jihadreizigers zonder tussenkomst van de rechter hun Nederlanderschap kunnen ontnemen, maar volgens onder meer PvdA en D66 kan dat niet zonder dat dit langs een rechter gaat.

Een aantal van de plannen ligt nu bij de Tweede Kamer. Opstelten hoopt dat de behandeling van die voorstellen bovenaan de agenda wordt geplaatst. 

"Als een minister treuzelt en vervolgens in januari na een volgende aanslag zegt 'Ik ga alsnog versnellen', dan moet hij zichzelf aankijken of hij dat niet veel eerder had moeten doen", zei CDA-leider Sybrand Buma dinsdag in de Telegraaf.

AIVD

Buma wil verder onder meer dat er extra wordt geïnvesteerd in de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Volgens de CDA'er is er meer geld nodig om jihadisten in Nederland te kunnen monitoren. 

Voor het volgen van alleen al de 33 uit Syrië teruggekeerde jihadisten zou bij de AIVD een capaciteit van zeshonderd man nodig zijn, becijferde de Volkskrant dinsdag, de helft van het totale budget.

Daarom moet er meer geld naar de AIVD: 20 tot 25 miljoen euro, wil Arie Slob (ChristenUnie). "De capaciteit bij de inlichtingendiensten moet echt omhoog. Er zitten nog 200 Nederlandse jihadgangers in IS-gebied." 

Daarnaast moet er meer geld worden vrijgemaakt voor de beveiliging van synagogen, zegt Slob.

VNL-Kamerlid Joram van Klaveren vindt het verzoek van Slob niet ver genoeg gaan. Hij wil 100 miljoen extra voor de AIVD. Ook wil hij dat teruggekeerde jihadgangers kunnen worden opgesloten als er ernstige verdenkingen zijn dat zij van plan zijn een aanslag te plegen.

Daarnaast stelt hij voor om mensen die naar jihadgebied zijn afgereisd niet meer toe te laten in Nederland. 

Achtergrond: Nederlandse aanpak jihadisme en radicalisering

Dit is wat we nu weten over de aanslag in Parijs | Dossier van de aanslag