In Parijs zijn dinsdag de drie agenten herdacht die omkwamen bij de terreuraanslagen. De herdenkingsdienst had plaats op het hoofdbureau van de politie in het centrum van de Franse hoofdstad.

President François Hollande leidde de ceremonie. Hij onderscheidde de overleden agenten postuum met de hoogste Franse eer: de 'Legion d'Honneur'. 

Hollande stelde dat de agenten "eervol en waardig" stierven omdat zij opkwamen voor de vrijheid van de Franse burgers. Frankrijk "zal nooit buigen", verklaarde de president. 

Video: Herdenking Parijs

De kisten met de lichamen van de agenten werden gehuld in Franse vlaggen richting het plein bij het hoofdkantoor gedragen. 

Premier Manuel Valls verklaarde later op dinsdag dat Frankrijk in oorlog is met terrorisme, jihadisme en de radicale islam. "Maar Frankrijk is niet in oorlog met een religie, de islam of moslims", aldus Valls. 

Joodse slachtoffers

In Jeruzalem zijn vrijdag de vier joden begraven die vrijdag omkwamen bij de gijzelingsactie in een Parijse supermarkt. Hun lichamen werden dinsdagochtend naar Israël overgevlogen. 

Video: Lichamen Franse slachtoffers komen aan in Isarël

President Reuven Rivlin en premier Benjamin Netanyahu zijn bij de plechtigheid aanwezig. 

Het is volgens Rivlin onacceptabel dat Joden in Europa bang moeten zijn hun keppeltje te dragen. ''Dit was pure, giftige slechtheid die de ergste herinneringen oproept. Dit is zuivere Jodenhaat; weerzinwekkend, duister en vooropgezet met het doel toe te slaan waar ook maar Joods leven is'', zei de president.

Actie

Rivlin drong er bij Europese leiders op aan actie te ondernemen. ''Het zou gevaarlijk zijn om te ontkennen dat we hier spreken over antisemitisme.''

Namens Frankrijk woonde minister van Milieu Ségolène Royal de plechtigheden in Israël bij. De politie sloot enkele straten af en voerde de veiligheidsmaatregelen op.

Dit is wat we nu weten over de aanslag in Parijs

Zie ook: Profiel 'tegendraads' Charlie Hebdo l Dossier van de aanslag