De terreurbeweging al-Qaeda in de Islamitische Maghreb heeft Frankrijk gewaarschuwd voor nog meer geweld, na de reeks aanslagen vorige week waarbij zeventien slachtoffers om het leven kwamen.

Dat meldt CNN dinsdag.

Volgens de terreurbeweging "betaalt Frankrijk de prijs voor haar geweld in islamitische landen en de schending van hun heiligheid".

"Zolang het landen als Mali en de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) blijft bezetten, ons volk in Syrië en Irak blijft bombarderen en haar media onze profeet blijven ondermijnen, zal Frankrijk zichzelf blootstellen aan het ergst denkbare en meer."

De terreurbeweging is een van oorsprong Algerijnse groep terroristen die zich in 2007 tot international terreurnetwerk uitriep en de Sahara onveilig maakt, inclusief Mali. Frankrijk greep begin 2013 militair in om te voorkomen dat jihadisten heel Mali onder de voet liepen. 

Aanslagen

Vorige week vielen zeventien dodelijke slachtoffers door terroristisch geweld in en om Parijs. Op woensdag kwamen twaalf mensen om het leven bij de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo. 

Een dag later overleed een vrouwelijke agent na een schietpartij in Montrouge. Op vrijdag vonden vier mensen de dood bij een gijzeling in een Joodse supermarkt in Parijs. De drie daders van de aanslagen kwamen om het leven.

Maandagavond werd al bekend dat de Franse politie nog zoekt naar maximaal zes personen die een aandeel hebben gehad bij de terreuraanslagen.

Zwarte lijst

Van de broers Chérif en Saïd Kouachi, verdacht van de aanslag op Charlie Hebdo, was al bekend dat ze op een zwarte lijst in de Verenigde Staten stonden, nu blijkt ook Amedy Coulibaly, verantwoordelijk gehouden voor de dood van de agent en de vier gijzelaars, op die lijst te staan, schrijft Le Figaro dinsdag op basis van CNN.

Coulibaly zou volgens een Amerikaanse veiligheidsfunctionaris "een tijdje" op die lijst met namen van terroristen hebben gestaan. Hij was een handlanger van de broers Kouachi.

Chérif en Saïd bleken na de aanslag ook in de terroristendatabase van de VS te zitten. Ze stonden al jaren op de zogeheten no-fly-lijst. Ze waren in de database opgenomen omdat ze bekend stonden als "verdachte internationale terroristen".

Dit is wat we nu weten over de aanslag in Parijs

Zie ookProfiel 'tegendraads' Charlie Hebdo l Dossier van de aanslag