De Tweede Kamer houdt waarschijnlijk dinsdagavond een debat met premier Mark Rutte en andere leden van het kabinet over de aanslagen in Parijs vorige week en de gevolgen voor Nederland.

Joram van Klaveren van de fractie van Voor Nederland (VNL) zal het debat dinsdagmiddag aanvragen en steun krijgen van een Kamermeerderheid.

Ook PVV-leider Geert Wilders vroeg vorige week een Kamerdebat met Rutte aan, maar zijn vroegere fractiegenoot Van Klaveren was hem net voor.

Waarschijnlijk zullen ook de ministers Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Lodewijk Asscher, in het kabinet verantwoordelijk voor integratie, aan het debat deelnemen. Deelname van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) is onzeker.

Hij verdedigt in principe dinsdag de hele dag zijn begroting in de Eerste Kamer. Van de kant van de Tweede Kamer zal het debat waarschijnlijk door de fractievoorzitters gevoerd worden.

Veiligheidsdiensten

Van Klaveren wil dat het kabinet tientallen miljoenen euro's extra vrijmaakt voor de veiligheidsdiensten (AIVD en MIVD) en de politie. Ondanks extra geld is er bij de AIVD per saldo nog steeds sprake van een bezuiniging. Wat Van Klaveren betreft komt het geld uit de begroting voor Ontwikkelingssamenwerking.

Hij wijst erop dat het aantal jihadisten dat terugkeert naar Nederland stijgt en dat AIVD en politie proberen deze mensen in de gaten te houden. Hoe meer jihadisten terugkomen, hoe meer mankracht daarvoor nodig is, aldus Van Klaveren.

Dit is wat we nu weten over de aanslag in Parijs

Zie ookProfiel 'tegendraads' Charlie Hebdo l Dossier van de aanslag