Frankrijk maakt massaal jacht op de 26-jarige Hayat Boumeddiene. Zij is de partner van terrorist Amedy Coulibaly die vrijdag werd gedood toen de politie een einde maakte aan de gijzeling in een joodse supermarkt. 

De vrouw wordt verdacht van betrokkenheid bij de schietpartij van donderdag waardoor een agente om het leven kwam. Mogelijk was Boumedienne vrijdag ook in de supermarkt. De politie is vanaf dat moment met man en macht op zoek naar Boumedienne.

Coulibaly is volgens de politie ook de schutter die donderdag in Montrouge een agente doodschoot.

Mogelijk is Boumeddiene ontsnapt tijdens het chaotische moment waarop de bevrijde gijzelaars wegrenden uit de supermarkt. Zeker tien mensen hebben het pand levend verlaten.

Video: Zoektocht naar Boumeddiene

Geradicaliseerd

De 26-jarige vrouw is volgens de krant Le Figaro een geradicaliseerde moslima. Ze gaat sinds 2009 gesluierd door het leven en heeft haar werk achter de kassa op moeten geven. Boumedienne zou met Coulibaly zijn getrouwd, maar niet voor de wet. 

Volgens justitie kenden Coulibaly, Boumeddiene en de broers Chérif en Saïd Kouachi elkaar goed. Boumeddiene voerde in 2014 meer dan vijfhonderd telefoongesprekken met Izzana Hamyd, de vrouw van Saïd Kouachi. Ook de broers Kouachi, die vermoedelijk woensdag de aanslag pleegden op Charlie Hebdo, zijn vrijdag door de politie doodgeschoten.

Op internet circuleren foto's van een gesluierde vrouw met een kruisboog die ze richt op de camera. Dat zou Boumedienne zijn.

Arrestanten

Vanwege de terroristische aanslagen in Frankrijk zitten nog vijf mensen in de cel, aldus Molins. Waarvan ze precies worden verdacht, is niet bekend. Een achttienjarige jongen die zichzelf woensdag meldde bij de politie, is inmiddels vrijgelaten.

Molins zei verder dat hij erachter wil zien te komen waar de wapens van de terroristen vandaan kwamen, en of de daders instructies hebben ontvangen ''uit Frankrijk, Jemen of andere landen". Een tak van Al-Qaeda in Jemen eiste de aanslagen vrijdag op.

Gijzelaars

Bij de gijzeling in de supermarkt zijn vier gijzelaars om het leven gekomen. De slachtoffers zijn eerder op de dag door de gijzelnemer zijn gedood toen hij de winkel betrad, dat meldt de Franse openbaar aanklager aldus AP. Vier anderen raakten gewond.

Speciale eenheden begonnen vrijdag rond 17.00 uur met de bestorming van de supermarkt in Porte de Vincennes. in Oost-Parijs. De gijzelnemer is tijdens de politieactie gedood.

​De Franse politie begon rond 17.00 uur gelijktijdig met de bestorming van de drukkerij waar de broers Kouachi zich verschansten, in Dammartin-en-Goële ten noordoosten van Parijs. Een persoon die gegijzeld werd gehouden, is daarbij bevrijd. Beide broers zijn gedood bij de bestorming door de politie.

Video: Invallen politie

Dit is wat we nu weten over de aanslag in Parijs

Zie ook: Profiel 'tegendraads' Charlie Hebdo l Dossier van de aanslag