Een leider van terreurbeweging al-Qaeda In Jemen heeft vrijdag de verantwoordelijkheid voor de aanslag op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo opgeëist.

Dat meldt persbureau AP.

Bij de aanslag op het hoofdkantoor van Charlie Hebdo kwamen woensdag acht medewerkers van het tijdschrift, een receptionist, een gast en twee agenten om het leven.

Volgens de zegsman heeft al-Qaeda de aanslag gepleegd "als wraak voor de schending van de eer van de profeet Mohammed" door spotprenten in Charlie Hebdo. 

De terreurorganisatie heeft volgens de zegsman "om veiligheidsredenen" enige tijd gewacht met het opeisen van de verantwoordelijkheid voor de aanval.

Waarschuwing

Ook waarschuwt Al-Qaeda in Jemen Frankrijk voor meer aanslagen. De Jemenitische tak van de terreurorganisatie gaat tot actie over als Frankrijk niet stopt met het ''bestrijden van de islam, haar symbolen en de moslims." Verschillende Franse media maken daar vrijdagavond melding van.

Zij beroepen zich op een videoboodschap die is opgedoken van Harith bin Ghasi al-Nadhari. Hij wordt gezien als een belangrijk religieus leider van al-Qaeda in Jemen. In de geluidsopname zegt hij: "Sommige zonen van Frankrijk waren respectloos richting de profeten van Allah."

Broers

De broers Chérif en Saïd Kouachi, Fransen van Algerijnse komaf, werden van de aanslag verdacht. Zij kwamen vrijdagmiddag om het leven, toen antiterreureenheden van de politie een einde maakten aan een gijzeling in een bedrijfspand in de plaats Dammartin-en-Goële. De broers hielden daar een man in gijzeling.

De Franse aanklager heeft in een persconferentie gezegd dat Chérif in 2011 het Arabische land heeft bezocht, meldt CNN. De Franse inlichtingendienst was ervan op de hoogte dat hij contacten had met terreurorganisaties in Jemen en Syrië.

Zijn broer Saïd zou in Jemen hebben gevochten of daar in ieder geval een training hebben gevolgd. In rechtbankdocumenten uit 2007, die CNN in bezit heeft, is te lezen dat Chérif naar Irak wilde reizen om tegen de Amerikanen te vechten.

Dit is wat we nu weten over de aanslag in Parijs

Zie ook: Profiel 'tegendraads' Charlie Hebdo l Dossier van de aanslag