De vermoedelijke daders van de dodelijke aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs zijn vrijdag gedood. De politie bestormde de drukkerij in Dammartin-en-Goële, waar de broers Chérif en Saïd Kouachi zich schuilhielden.

Bekijk de laatste ontwikkelingen in ons liveblog (gesloten)

Bij de gijzeling in een joodse supermarkt in het oosten van Parijs kwamen vier gijzelaars om. Dat bevestigt de Franse president François Hollande vrijdag in een toespraak. Vier mensen raakten zwaargewond.

De gijzelnemer werd gedood. Speciale eenheden begonnen rond 17.00 uur met de bestorming van de supermarkt in Porte de Vincennes. Meerdere gijzelaars werden tijdens de bestorming bevrijd.

Mogelijk werden tien mensen in de supermarkt vastgehouden. De cijfers van het precieze aantal gegijzelden lopen echter uiteen. Eerder was sprake van vijf gijzelaars. De slachtoffers zijn eerder op de dag door de gijzelnemer zijn gedood toen hij de winkel betrad, dat meldt de Franse openbaar aanklager aldus AP.

​De Franse politie begon rond 17.00 uur gelijktijdig met de bestorming van de drukkerij waar de broers Kouachi zich verschansten, in Dammartin-en-Goële ten noordoosten van Parijs. Een persoon die gegijzeld werd gehouden, is daarbij bevrijd. 

Er waren explosies te horen en er steeg rook op van het dak van de drukkerij. Een agent van de speciale anti-terreureenheid GIGN raakte gewond.

Video: Gijzelnemer doodde vier mensen in joodse winkel

Charlie Hebdo

De broers Saïd (34) en Chérif (32) Kouachi werden verdacht van de dodelijke aanslag op de redactie van het weekblad Charlie Hebdo in Parijs afgelopen woensdag. Daarbij kwamen twaalf mensen om.

Er bestaat een verband tussen beide gijzelingen die vrijdag in Frankrijk aan de gang waren. 

De daders van de beide gijzelingen hadden vrijdag telefonisch contact. De gijzelnemer in de supermarkt in de wijk Porte de Vincennes eiste dat de broers Chérif en Saïd Kouachi een vrijgeleide zouden krijgen.

Hij dreigde de gijzelaars te doden als het pand waar de broers zich verschuilden, werd bestormd. Volgens de Franse politie kenden Coulibaly en de broers Kouachi elkaar. 

Gijzelingen in Frankrijk

De broers Chérif (32) en Saïd (34) Kouachi werden twee dagen na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo gedood toen de politie de drukkerij in Dammartin-en-Goële bestormde, waar de twee verdachten van de dodelijk aanslag in Parijs zich schuilhielden. © ANP
De Franse politie begon rond aan het einde van de middag met de bestorming van de drukkerij waar de broers zich schuilhielden. Een persoon die gegijzeld werd gehouden, werd bevrijd. © ANP
Er waren explosies te horen en er steeg rook op van het dak van de drukkerij in Dammartin-en-Goële, ten noordoosten van Parijs. Een agent van de speciale anti-terreureenheid GIGN raakte gewond. © AFP
Ondertussen bestormden speciale eenheden de supermarkt in het oosten van Parijs, waar zeker één gewapende man vijf mensen gegijzeld hield. © RT
Speciale eenheden begonnen rond het einde van de middag met de bestorming van de supermarkt in Porte de Vincennes. © ANP
Ook daar vonden explosies plaats. © ANP
De politie wist veel mensen te bevrijden uit de supermarkt. © ANP
Bij de gijzeling in een joodse supermarkt in het oosten van Parijs kwamen vier gijzelaars om. © AFP
Ook de gijzelnemer in de supermarkt kwam om het leven. © ANP
Vele hulpdiensten waren betrokken bij de beëindiging van de gijzeling. © ANP
Er bestond een verband tussen beide gijzelingen in Frankrijk aan de gang waren. © ANP
De daders van de beide gijzelingen hebben telefonisch contact gehad. © AFP
De gijzelnemer in de supermarkt in de wijk Porte de Vincennes eiste dat de broers Chérif en Saïd Kouachi een vrijgeleide zouden krijgen. © AFP
Hij dreigde de vijf gijzelaars te doden als het pand waar de broers zich verschuilden, werd bestormd. © ANP
De omgeving in de wijk Porte de Vincennes werd geëvacueerd en de winkel werd omsingeld. © ANP
Omstanders werden begeleid door de politie. © ANP
De omgeving in Dammartin-en-Goële was zwaar beveiligd. © ANP
Journalisten in Dammartin-en-Goële. © ANP

Klopjacht

Vrijdagochtend begonnen duizenden Franse agenten en militairen met een klopjacht op de twee broers. Zij stalen vrijdag een auto en hielden zich na een wilde achtervolging schuil in een bedrijfspand in Dammartin-en-Goële, ten noordoosten van Parijs. Eén persoon werd daarbij gegijzeld.

De poltie was massaal aanwezig in de omgeving rond Dammartin-en-Goële. Eerdere berichten meldden dat bij de gijzeling twee doden zouden zijn gevallen, maar dat werd later door justitie tegengesproken.

Amédy Coulibaly

Terwijl de gijzeling in Dammartin aan de gang was, viel een man omstreeks 13.15 uur een joodse winkel binnen in Parijs. De politie meldt dat de gijzelnemer van de supermarkt dezelfde man is die donderdag een agente doodschoot in Montrouge, in het zuiden van Parijs. Een andere agent raakte daarbij gewond.

De dader was Amédy Coulibaly (32). Hij was een bekende van de Franse inlichtingendiensten. Ook zijn ex-vriendin Hayat Boumeddiene (26) zou bij de gijzeling betrokken zijn geweest. De politie is nog steeds naar haar op zoek.

CNN meldt op basis van de politie dat zij ontsnapt is en op de vlucht is geslagen. Volgens de Franse krant Le Monde was de 26-jarige verdachte niet in de winkel. Eerder werd gemeld dat iemand die betrokken was bij de gijzeling op de joodse supermarkt zich had overgegeven.

Volgens de Franse krant Le Parisien behoort Boumeddiene niet tot de personen "die zijn gedood of gewond raakten bij het beëindigen van de gijzelacties". De krant baseert zich hierbij op "een bron dichtbij het onderzoek". Mogelijk is ze ontsnapt tijdens het chaotische moment waarop de bevrijde gijzelaars wegrenden uit de supermarkt.

De politie verspreidde foto's van Coulibaly en Boumeddiene.

Stille tocht

Veel wegen rond Parijs zijn vrijdag afgesloten. Bussen en metro's rijden niet en het vliegverkeer rond de luchthaven Charles de Gaulle wordt omgeleid. Een aantal scholen in Porte de Vincennes in Parijs was vrijdag dicht.

Zondag komen verschillende Europese leiders bijeen in Frankrijk naar aanleiding van de gebeurtenissen in Parijs. Er vindt overleg plaats over de aanpak van terrorisme. Ook lopen politici mee in een stille tocht voor de slachtoffers van de aanslag. Ook premier Mark Rutte zal daarbij aanwezig zijn.

Bekijk hier de video van de beide bestormingen

Dit is wat we nu weten over de aanslag in Parijs

Zie ookProfiel 'tegendraads' Charlie Hebdo l Dossier van de aanslag