Veiligheidsmaatregelen genomen in Nederland na situatie in Frankrijk
''Deels zichtbaar en in belangrijke mate ook onzichtbaar.'' Hij wilde daar verder geen enkele mededeling over doen.
Het is volgens Rutte juist in het belang van de veiligheid om geen inzage te geven in de genomen maatregelen.
Hij riep op tot alertheid. De aanslag woensdag in Parijs en de daar nog altijd voortgaande gebeurtenissen ''onderschrijven de noodzaak alert te zijn'', zei de premier vrijdag na de wekelijkse ministerraad.
Mensen die zaken opmerken die kunnen duiden op voorbereidingen van terreuraanslagen moeten dat melden. Rutte riep ook iedereen op die weet heeft van iemand die voor de jihad wil afreizen, dat te melden.
Hij riep de Nederlanders verder op ''door te gaan met het leven zoals we dat gewend zijn: open en pluriform.'' Rutte zei te begrijpen dat mensen angst voelen. ''Maar het beste antwoord is doorgaan met onze manier van leven en tegelijk alert te zijn.''
Rutte sprak tegen dat de veiligheidsdiensten te weinig geld zouden hebben om hun werk goed te doen. Volgens de premier zijn er nu geen budgettaire problemen. ,,Maar als er extra geld nodig is, wordt dat gevonden'', verzekerde de premier.
Video: Rutte: veiligheidsmaatregelen genomen
Dreigingsniveau
Minister Jeanine Hennis van Defensie wees er eerder op dat het dreigingsniveau voor terreuraanslagen in Nederland al substantieel is. De kans op een aanslag is reëel, maar er zijn geen concrete aanwijzingen over beraamde aanslagen.
Volgens zijn staatssecretaris Fred Teeven is er sprake van ''verscherpte aandacht'' na de gebeurtenissen in Parijs. Teeven wilde niet toelichten wat dat betekent.
Een deel van het kabinet overlegde vrijdag voor de ministerraad met de top van de veiligheidsdiensten AIVD en MIVD over de veiligheidssituatie.
Jihadisten
Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie meldde verder dat inmiddels ongeveer 180 Nederlandse jihadisten naar Syrië en Irak zijn vertrokken. Van hen zijn er 35 weer terug in Nederland. 21 Nederlandse jihadisten zijn in Syrië of Irak omgekomen. Alle terugkeerders worden volgens hem in de gaten gehouden door de AIVD of de politie.
Het Openbaar Ministerie (OM) bekijkt of ze kunnen worden vervolgd. Het OM is nu met ongeveer dertig zaken bezig, aldus Opstelten.
Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken), die voor de AIVD verantwoordelijk is, zei dat er niet opnieuw geld voor de dienst bij komt. Hij wees erop dat de dienst dit jaar al 25 miljoen euro extra te besteden heeft en dat het budget van de inlichtingendienst nog nooit zo hoog was. Volgens hem kan de AIVD hiermee ''alles doen wat redelijkerwijs nodig is''.
Bijeenkomsten
Rutte noemde de solidariteitsbijeenkomsten van donderdag in verschillende Nederlandse steden ''bijzonder indrukwekkend''.
Hij zag mensen die met elkaar het best denkbare antwoord gaven op de ''verschrikkelijke, barbaarse aanslag'' in Parijs woensdag. ''Door de straat op te gaan en te zeggen: wij zijn één en solidair. Dat hebben we overal in Nederland zeer indrukwekkend gedaan.''