Het hackerscollectief Anonymous heeft gereageerd op de aanslag op het Franse weekblad Charlie Hebdo, en zegt "een enorme reactie" voor te bereiden. 

Dat meldt Anonymous in een verklaring en via Twitter. "Anonymous heeft altijd gevochten voor de vrijheid van meningsuiting, en zal dit recht nooit laten besmeuren door het obscurantisme", aldus het hackerscollectief.

Anonymous reageert op de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo waarbij twaalf mensen om het leven kwamen, waaronder de hoofdredacteur en zeven andere journalisten. Inmiddels heeft Charlie Hebdo aangegeven volgende week gewoon uit te komen, in een oplage van één miljoen stuks. 

"Anonymous moet iedere burger eraan herinneren dat persvrijheid een fundament van onze democratie is. Je moet je mening kunnen geven, ook in een krantenartikel, zonder dreigementen te ontvangen. Dit zijn rechten die je niet kunt veranderen", aldus Anonymous. 

Doelwitten

Volgens Anonymous is een aanval op de vrijheid van meningsuiting een directe aanval op de democratie. "Verwacht een enorme reactie van ons, omdat deze vrijheid hetgeen is waar we altijd voor hebben gevochten", zo laat de groep weten. 

Anonymous richt zich met zijn aanval onder andere op websites van terreurorganisaties en Twitter- en Facebook-profielen van moslimextremisten, zo blijkt uit gepubliceerde lijsten met doelwitten.

Dit is wat we nu weten over de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs | Dossier aanslag Parijs | Reacties

Achtergrond: Tegendraads Charlie Hebdo protesteert tegen extreemrechts, religie en politiek