De Franse politie kamt een gebied ten noorden van Parijs uit op zoek naar de twee verdachten van de aanslag op Charlie Hebdo. Verschillende dorpjes in de regio zijn al doorzocht; de aandacht verschuift nu naar een immens bos.

Dat melden Franse en Britse media donderdagavond. De twee broers die worden gezocht, Chérif (32) en Said (34) Kouachi, zijn eerder op donderdag gezien in het gebied, dat ten noordoosten ligt van Parijs.

Ze zouden een benzinestation hebben overvallen en later hun auto in het gebied hebben achtergelaten, en te voet zijn verder gegaan. Mogelijk verbergen zij zich in het bos van Retz, dat qua oppervlakte groter is dan Parijs.

Volgens The Telegraph is een helikopter over het bos gevlogen en hebben tientallen politievoertuigen zich in en rond het bos verspreid. Er is een gebied van 15 tot 20 kilometer afgezet. 

Longpoint

Ook in onder meer de nabij gelegen stadjes Villers-Cotterêts, Crépy-en-Valois, Longpont, Fleury en Corcy zijn arrestatieteams op zoek gegaan naar de mannen.

Bij Longpont waren tot halverwege donderdagavond tientallen agenten aanwezig, maar de zoektocht in dat stadje lijkt te worden afgebroken. Of er iets is gevonden is onduidelijk, meldt Le Figaro. Tegelijk heeft de brandweer zich gemeld bij de troepen rondom het bos, aldus Le Parisien. Die kan assisteren als er een confrontatie komt met de schutters.

De autoriteiten hebben een enorme politiemacht opgetuigd: 50.000 agenten, 35.000 gendarmes, speciale eenheden en helikopters zijn ingezet. Niet alleen om de gevaarlijke verdachten in te rekenen, maar ook om de bevolking te beschermen.

Video: Klopjacht verplaatst zich naar omgeving bos

Jemen

Bronnen rond het onderzoek tegenover persbureau Reuters en nieuwszender CNN stellen dat Said Kouachi is maandenlang getraind door al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland (AQAS) in Jemen. Van officiële zijde is niets bevestigd.

Dat één van de broers in Jemen is geweest lijkt wel zeker: de Franse minister van Justitie Christiane Taubira heeft dat tegenover CNN verklaard. De Franse minister zei dat Kouachi in 2005 in Jemen was, CNN noemt het jaartal 2011.

Volgens onbevestigde berichten hebben één of beide broers ook in Syrië gevochten.

Zwarte Lijst

De broers zouden "al jaren" op een Amerikaanse lijst van terreurverdachten en op de zwarte lijst van vliegtuigmaatschappijen staan, melden enkele Amerikaanse media op basis van een woordvoerder van de Amerikaanse veiligheidsdienst. Een vliegtuig naar de Verenigde Staten zouden ze dus niet zijn in gekomen.

Agressor

De oudste van de twee, Said Kouachi, is ''formeel herkend op foto's als een agressor'', aldus de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve.

Een derde verdachte meldde zich al eerder bij de politie. De 18-jarige zwager van Chérif had via sociale media vernomen dat hij werd gezocht. Hij zat tijdens de aanslag woensdagochtend op school.

Verdachten

Tot aan donderdagavond zijn negen mensen aangehouden in verband met de aanslag, zo zei Cazeneuve. Donderdagochtend was er nog sprake van zeven aanhoudingen.

Wie de mensen zijn die zijn opgepakt en waar dat is gebeurd, is niet bekend. Volgens Cazeneuve zijn bovendien honderden telefonische tips binnengekomen en negentig getuigen gehoord. Er zijn verschillende huiszoekingen geweest.

The New York Times meldt dat zeker negentig getuigen zijn gehoord door de Franse politie over de schietpartij bij Charlie Hebdo.

Dit is wat we nu weten over de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs | Dossier aanslag Parijs | Reacties

Achtergrond: Tegendraads Charlie Hebdo protesteert tegen extreemrechts, religie en politiek