"Wij laten ons onze vrijheid niet afpakken. Dat is de boodschap die hier op de Dam en ook op veel andere plaatsen doorklinkt." Dat zei premier Mark Rutte donderdagavond op de Dam in Amsterdam.

Bekijk hier het liveblog

Daar demonstreerden ruim achttienduizend mensen naar aanleiding van de aanslag van woensdag in Parijs. "Hoe verschillend mensen ook zijn, dit is wat ons bindt."

Rutte benadrukte dat in Nederland en in de landen daar omheen ruimte is voor ieders geloof en ieders overtuiging.

"En die vrijheid is niet altijd gemakkelijk. Want vrijheid is er niet alleen voor onze mening en de brave commentaren, maar ook voor scherpe kritiek. Voor verschillen en bijtende spot. Dat is het wezen van de democratie en de kern van échte vrijheid."

Vechters van vrijheid

Rutte noemde de twaalf mensen die zijn omgekomen bij de schietpartij in en bij het kantoor van Charlie Hebdo "vechters voor de vrijheid". Hij sprak van "een barbaarse aanslag die ons allemaal raakt".

Rutte sprak tijdens de demonstratie op de Dam zijn afschuw uit over de ''laffe moord'' op ''twaalf poortwachters van de vrijheid''. ''Haat en geweld mogen en zullen het nooit winnen van respect en verdraagzaamheid'', aldus de premier. ''Vandaag zeggen we, met zijn duizenden tegelijk: handen af van onze vrijheid.''

Video: Rutte laat zich vrijheid niet afpakken

Demonstraties Nederland

Demonstranten houden potloden in de lucht in Rotterdam. © ANP
Een stoet liep iets voor 18.00 uur van het Franse consulaat richting de Dam. © ANP
"Wij laten ons onze vrijheid niet afpakken" speechte Rutte donderdagavond. © ANP
In Amsterdam demonstreren ruim achttienduizend mensen naar aanleiding van de aanslag van woensdag in Parijs. "Hoe verschillend mensen ook zijn, dit is wat ons bindt." © ANP
In Amsterdam staan zeker achtienduizend belangstellenden op de Dam. © ANP
Premier Mark Rutte (L) en Ivo Opstelten (R), minister van Veiligheid en Justitie, tijdens de demonstratie. © ANP
Duizenden demonstranten zijn donderdagavond samengekomen op Plein 1940 in Rotterdam. © ANP
Enkele duizenden Groningers protesteren op de Grote Markt tegen de aanslag in Parijs. © NU.nl/Dimitri Janowitz
Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam spreekt op de Dam tijdens de demonstratie naar aanleiding van de aanslag in Parijs. © ANP
Hoofdredacteur Christiaan Ruesink van het Algemeen Dagblad, korpschef Frank Pauw en burgemeester Ahmed Aboutaleb houden een minuut stilte tijdens een demonstratie naar aanleiding van de aanslag in Parijs. © ANP
Demonstranten gaan donderdagavond de de straat op in Amsterdam. © NU.nl/Alphons Nieuwenhuis
Den Haag stroomt langzaam vol met demonstranten. © NU.nl/RobbertBlokland
Plein 9140 in Rotterdam is rond 18.00 uur zo goed als vol met enkele honderden mensen. © NU.nl/RobbertBlokland
Er zullen toespraken zijn van onder meer Christiaan Ruesink, hoofdredacteur van het AD, en burgemeester burgemeester Ahmed Aboutaleb. © NU.nl/RobbertBlokland
Minister Bert Koenders, minister-president Mark Rutte en burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam op de Dam tijdens de demonstratie. © ANP
Belangstellenden luisteren naar de speech van Aboutaleb. © ANP
Bloemen worden neergelegd in Amsterdam. © ANP
In Den Haag wordt donderdagavond ook gedemonstreerd. © NU.nl/RobbertBlokland
De PvdA dissidenten praten na met Burgemeester Van Aartsen. © NU.nl/RobbertBlokland
Van Aartsen legt bloemen bij het nieuwscentrum van de Tweede Kamer, Nieuwspoort. © NU.nl/RobbertBlokland
Rotterdam houdt een minuut stilte. © NU.nl/Joep van Aert
Rotterdammers betuigen hun steun met borden. © NU.nl/Joep van Aert
Twee Fransozen protesteren op de Grote Markt in Groningen tegen de aanslag in Parijs. © NU.nl/Dimitri Janowitz
Ook in Vlissingen werd donderdag stilgestaan bij de aanslag. © NU.nl/Elvis Rademaker
Bij de protestbijeenkomst vanavond op het Grote Kerkplein in Zwolle droegen een aantal demonstranten een levensgroot potlood met zich mee.

Kabinet

Het kabinet was met dertien van de twintig ministers en staatssecretarissen vertegenwoordigd bij de demonstraties in Nederland die worden gehouden naar aanleiding van de aanslag in Parijs. 

De meest kabinetsleden waren in Amsterdam. Naast premier Rutte verzamelden ook vicepremier Lodewijk Asscher, Jet Bussemaker (minister Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), Bert Koenders (minister Buitenlandse Zaken), Ivo Opstelten (minister Veiligheid en Justitie) en Fred Teeven (staatssecretaris Veiligheid en Justitie) zich op de Dam.

De staatssecretarissen Sander Dekker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) en Jetta Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) demonsteren in Den Haag. Stef Blok (minister Wonen en Rijksdienst), Ronald Plasterk (minister Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en Martin van Rijn (staatssecretaris Volksgezondheid, Welzijn en Sport) gaan naar Rotterdam.

In Groningen is Wilma Mansveld (staatssecretaris Infrastructuur en Milieu) van de partij; minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) sluit zich aan in Utrecht.

Koenders

Koenders heeft eerder donderdag op de Franse ambassade in Den Haag het condoleanceregister getekend voor de slachtoffers van de aanslag.''Deze verschrikkelijke terreurdaad heeft de wereld geschokt'', aldus Koenders. 

''Tegelijkertijd maakt de wereldwijde eenheid en verbroedering van mensen van alle gezindten en overtuigingen duidelijk dat de wereld dit soort intolerante acties van extremisten niet verdraagt'', zei de minister.

Dit is wat we nu weten over de aanslag in Parijs

Zie ookProfiel 'tegendraads' Charlie Hebdo l Dossier van de aanslag