Tienduizenden mensen hebben donderdagavond in plaatsen in heel het land hun afschuw geuit over de terreuraanslag op het Franse weekblad Charlie Hebdo

Bekijk hier het liveblog

In zeker 34 gemeenten zijn duizenden mensen bij de bijeenkomsten gekomen. Ze zijn begonnen op hetzelfde moment dat in Parijs een stille tocht wordt gehouden.

In Amsterdam stonden zeker 18.000 belangstellenden op de Dam. Daar sprak onder meer premier Mark Rutte, die het had over "een barbaarse aanslag die ons allemaal raakt". Hij stelde: "Wij laten ons onze vrijheid niet afpakken. Dat is de boodschap die hier op de Dam en ook op veel andere plaatsen doorklinkt." 

Rutte liep ook mee me de stoet, die iets voor 18.30 uur van het Franse consulaat vertrok richting de Dam. De premier had net als vele anderen een potlood in zijn hand, evenals kabinetsleden Jet Bussemaker, Lodewijk Asscher, Bert Koenders en Fred Teeven. Een groep van ongeveer 150 politiemensen liep aan de kop van de stoet, die om 18.45 uur aankwam op de Dam. Er liepen ook veel Fransen mee in de stoet.

'Eén Charlie'

Burgemeester Eberhard van der Laan zei daar in zijn speech dat terroristen niets bereiken, "behalve dat er binnen één dag massaal wordt gedemonstreerd. Als één Charlie staan we hier."

''Moed is niet de afwezigheid van angst, maar het kunnen overwinnen van angst. En wij zullen iedere angst overwinnen'', sprak de burgemeester. ''Wij zullen niet wijken, geen millimeter, nooit, en daarom staan we hier.'' 

''De kille executie van onze Franse collega's, bezig met het bewaken van onze veiligheid, maakt me woedend'', zei de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg op de Dam. Bij de aanslag zijn journalisten maar ook twee politiemensen gedood.

Op de Dam werd een man opgepakt door agenten in burger. Hij verstoorde de minuut stilte door een nummer van cabaretier Hans Teeuwen begon te zingen.

Bekijk beelden van de demonstratie:

 

Demonstraties Nederland

Demonstranten houden potloden in de lucht in Rotterdam. © ANP
Een stoet liep iets voor 18.00 uur van het Franse consulaat richting de Dam. © ANP
"Wij laten ons onze vrijheid niet afpakken" speechte Rutte donderdagavond. © ANP
In Amsterdam demonstreren ruim achttienduizend mensen naar aanleiding van de aanslag van woensdag in Parijs. "Hoe verschillend mensen ook zijn, dit is wat ons bindt." © ANP
In Amsterdam staan zeker achtienduizend belangstellenden op de Dam. © ANP
Premier Mark Rutte (L) en Ivo Opstelten (R), minister van Veiligheid en Justitie, tijdens de demonstratie. © ANP
Duizenden demonstranten zijn donderdagavond samengekomen op Plein 1940 in Rotterdam. © ANP
Enkele duizenden Groningers protesteren op de Grote Markt tegen de aanslag in Parijs. © NU.nl/Dimitri Janowitz
Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam spreekt op de Dam tijdens de demonstratie naar aanleiding van de aanslag in Parijs. © ANP
Hoofdredacteur Christiaan Ruesink van het Algemeen Dagblad, korpschef Frank Pauw en burgemeester Ahmed Aboutaleb houden een minuut stilte tijdens een demonstratie naar aanleiding van de aanslag in Parijs. © ANP
Demonstranten gaan donderdagavond de de straat op in Amsterdam. © NU.nl/Alphons Nieuwenhuis
Den Haag stroomt langzaam vol met demonstranten. © NU.nl/RobbertBlokland
Plein 9140 in Rotterdam is rond 18.00 uur zo goed als vol met enkele honderden mensen. © NU.nl/RobbertBlokland
Er zullen toespraken zijn van onder meer Christiaan Ruesink, hoofdredacteur van het AD, en burgemeester burgemeester Ahmed Aboutaleb. © NU.nl/RobbertBlokland
Minister Bert Koenders, minister-president Mark Rutte en burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam op de Dam tijdens de demonstratie. © ANP
Belangstellenden luisteren naar de speech van Aboutaleb. © ANP
Bloemen worden neergelegd in Amsterdam. © ANP
In Den Haag wordt donderdagavond ook gedemonstreerd. © NU.nl/RobbertBlokland
De PvdA dissidenten praten na met Burgemeester Van Aartsen. © NU.nl/RobbertBlokland
Van Aartsen legt bloemen bij het nieuwscentrum van de Tweede Kamer, Nieuwspoort. © NU.nl/RobbertBlokland
Rotterdam houdt een minuut stilte. © NU.nl/Joep van Aert
Rotterdammers betuigen hun steun met borden. © NU.nl/Joep van Aert
Twee Fransozen protesteren op de Grote Markt in Groningen tegen de aanslag in Parijs. © NU.nl/Dimitri Janowitz
Ook in Vlissingen werd donderdag stilgestaan bij de aanslag. © NU.nl/Elvis Rademaker
Bij de protestbijeenkomst vanavond op het Grote Kerkplein in Zwolle droegen een aantal demonstranten een levensgroot potlood met zich mee.

Rotterdam

Plein 1940 in Rotterdam stond rond 18.00 uur zo goed als vol. Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft rond 18.20 uur een minuut stilte in acht genomen. Daarna riep hij de aanwezigen op om hun stemmen zo luid mogelijk te laten horen. Daarop volgde luid aplaus.

"Wij zijn hier omdat de pen en het potlood uiteindelijk de sterkste wapens zijn. Het slechtste wat we nu kunnen doen is voldoen aan de verwachting van die terroristen: dat we haat en wraakgevoelens tussen bevolkingsgroepen toelaten in onze harten.", aldus Aboutaleb.

De burgemeester riep iedereen op de tolerante samenleving te verdedigen "om met mij voor te gaan in de strijd. Niet verdeeld, maar samen. Niet met wapens, maar met woorden. Niet met haat, maar met liefde."

AD-hoofdredacteur Christiaan Ruesink stelde dat "we moeten blijven nadenken over de vraag waarom wij onze mening geven". De aanslag woensdag noemde hij een aanslag op het vrije woord.

In Rotterdam waren ook bewindslieden Stef Blok (minister Wonen en Rijksdienst), Ronald Plasterk (minister Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en Martin van Rijn (staatssecretaris Volksgezondheid, Welzijn en Sport) aanwezig. 

Video: "Wij zijn hier omdat de pen en het potlood uiteindelijk de sterkste wapens zijn."

Den Haag

In Den Haag spreekt de politie van ruim duizend deelnemers op het Plein. Daar heeft burgemeester Jozias van Aartsen de aanslag in Parijs scherp veroordeeld. ''Vandaag zijn wij hier bijeen, verenigd in onze afschuw over wat in Parijs is gebeurd. In hechte verbondenheid met Frankrijk en de Franse bevolking'', aldus Van Aartsen.

Ook veel demonstranten in Den Haag hielden potloden en kwasten in de lucht en mensen hadden spotprenten en borden met daarop de tekst 'Je suis Charlie' bij zich.

Video: de toespraak van Jozias van Aartsen

Elders

Niet overal was sprake van een demonstratie, sommige gemeenten hebben ervoor gekozen een minuut stilte te houden in of bij het gemeentehuis. Een enkele gemeente besloot een condoleanceregister te openen.

In Groningen kwamen tweeduizend tot drieduizend mensen op de bijeenkomst in de stad af. Niet alleen burgemeester Peter den Oudsten van Groningen was daar bij, maar ook ongeveer veertien van zijn collega's uit de regio.

Op en rond het Domplein in Utrecht verzamelden zich ook ongeveer tweeduizend tot drieduizend belangstellenden.

De bijeenkomst in Maastricht is in het donker verlopen. In de stad was een stroomstoring waardoor in het centrum alle lichten uit waren. Aan de bijeenkomst namen ongeveer zevenhonderd mensen deel.

 Volgens energieleverancier Enexis waren 430 aansluitingen de dupe van de stroomstoring. De stroom viel rond 17.30 uur uit. Na achten donderdagavond had het grootste deel van de binnenstad weer stroom. De vermoedelijke oorzaak is een defect in een kabel, aldus de woordvoerder van Enexis.

Doodgeschoten

Gewapende mannen drongen woensdagmiddag het kantoor van satirisch weekblad Charlie Hebdo in Parijs binnen, waar zijn twaalf mensen doodschoten. Vier gewonden verkeren nog in kritieke toestand.

Woensdagavond gingen in heel Europa al tienduizenden mensen spontaan de straat op, om hun steun te betuigen voor persvrijheid.

Dit is wat we nu weten over de aanslag in Parijs

Zie ookProfiel 'tegendraads' Charlie Hebdo l Dossier van de aanslag