Duizenden mensen zijn donderdagavond naar de Place de la République in Parijs getrokken om steun te betuigen aan de slachtoffers en nabestaanden van de aanslag op het satirisch weekblad Charlie Hebdo.

Liveblog over de gebeurtenissen sinds de aanslag in Parijs

De burgemeester van de stad, Anne Hidalgo, had daartoe opnieuw opgeroepen. Bekijk hier livebeelden van de bijeenkomst. 

Als ultiem eerbetoon aan de slachtoffers van de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo werden de lichtjes op de Eiffeltoren in Parijs donderdagavond om klokslag 20.00 uur gedoofd. 

Ook in andere Franse steden waren opnieuw honderden en soms duizenden mensen op de been om te betogen voor de vrijheid van meningsuiting en tegen het geweld dat woensdag twaalf mensen het leven kostte.

Stille tocht Parijs

In Parijs houdt iemand een kaars en een pen in de lucht. © AFP
Om 20.00 uur precies doofden de lichtjes van de Eiffeltoren ter nagedachtenis aan de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo. © AFP
Ook in Mexico-City kwamen sympathisanten van Charlie Hebdo bijeen. © AFP
In Parijs wordt donderdagavond opnieuw stilgestaan bij de bloedige aanslag op de redactie van Charlie Hebdo woensdag. © AFP
Een vrouw houdt een bord omhoog terwijl ze op een beeld op Republic Square in Parijs staat. © AFP
Woensdag kwamen op zo'n spontane demonstratie op het Place de la République al 35.000 mensen af. © AFP
De Amerikaanse president Barack Obama ondertekent een condoleanceregister op de Franse ambassade in Washington. © AFP
In Rome worden de kleuren van de Franse vlag geprojecteerd op het gemeentehuis. © AFP
De vlaggen van het Élysée-paleis in Parijs hangen halfstok. © AFP
Een man houdt een bord vast met 'Charlie Berté' in Parijs. © AFP
Het plein in Parijs loopt vol. © AFP
Ook voor zondag staat er een mars gepland in Parijs. © AFP
Mensen branden een kaarsje in Parijs. © AFP
Ook in Monaco komen mensen bijeen. © AFP
Eerder werd gemeld dat de tocht door de stad op zaterdag zou plaatsvinden, maar dat wordt zondag ''zodat de veiligheid en de opkomst optimaal zijn'', aldus de organisatoren donderdag. © AFP
Vertrekpunt van de demonstranten is het Place de la République. © AFP
Mensen hangen cartoons buiten de redactie van Charlie Hebdo. © AFP
In Praag houdt doet een kind mee met de demonstraties. © ANP
Een vrouw loopt mee in Parijs. © AFP
Kaarsen worden bij de redactie aangestoken. © AFP
Ook voor zondag staat er een mars gepland in Parijs. Voornamelijk linkse partijen hebben de betoging op poten gezet na de aanslag. © AFP

Zondag

Voor zondag staat een mars gepland in de Franse hoofdstad. Voornamelijk linkse partijen hebben de betoging op poten gezet na de aanslag.

Eerder werd gemeld dat de tocht door de stad op zaterdag zou plaatsvinden, maar dat wordt zondag ''zodat de veiligheid en de opkomst optimaal zijn'', aldus de organisatoren donderdag. Vertrekpunt moet het Place de la République worden. Dat plein, waar woensdagavond al 35.000 mensen betoogden tijdens een spontane demonstratie, ligt vlak bij het kantoor waar het bloedbad plaatsvond.

Het eindpunt is de Place de la Nation. De verdere details van de mars worden nog bekendgemaakt. PCF-leider Pierre Laurent zei dat de mars ''openstaat voor iedere politieke partij in de republiek, de vakbonden, verenigingen en geloofsgemeenschappen''.

Video: Lichten Eiffeltoren uit protest gedoofd

Woensdag kwamen op zo'n spontane demonstratie op het Place de la République al 35.000 mensen af. In heel Frankrijk kwamen zo'n 100.000 mensen op de been om te betogen voor de persvrijheid.

Moskeeën

Moskeeën in heel Frankrijk zullen tijdens het vrijdaggebed eer betonen aan de slachtoffers van de aanslag. De moslimfederatie heeft imams van meer dan 2.300 moskeeën in heel Frankrijk uitgenodigd om tijdens het gebed "met de grootst mogelijke vastberadenheid het geweld en de terreur" te veroordelen.

De Franse raad voor moslims spoort gelovigen aan om massaal deel te nemen aan de voor zondag aangekondigde grote demonstratie. Frankrijk telt tussen de 3,5 en 5 miljoen moslims. Het overkoepelende geloofsorgaan CRFC, een overlegorgaan waarin christenen, moslims, joden en boeddhisten zijn vertegenwoordigd, heeft alle moslims opgeroepen "hun verlangen te bevestigen samen in vrede te leven en met respect voor de waarden van de Republiek", aldus de krant Le Figaro.

Nederland

Ook in Nederland is donderdagavond gedemonstreerd. In zeker 34 gemeenten werden bijeenkomsten georganiseerd. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Haarlem, Arnhem, Leeuwarden, Leiden, Hilversum, Groningen, Nijmegen en Zoetermeer deden mee. Premier Rutte sprak op de Dam in Amsterdam.

Obama

De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag (lokale tijd) een bezoek gebracht aan de Franse ambassade in Washington. Hij heeft een condoleanceregister ondertekend ter nagedachtenis. Volgens het Witte Huis was zijn bezoek bedoeld om "namens alle Amerikanen solidariteit te betuigen met de Franse bevolking".

Obama werd verwelkomd door de Franse ambassadeur Gérard Araud. Hij schreef onder meer: "Als bondgenoten door de eeuwen heen staan we verenigd met onze Franse broeders om ervoor te zorgen dat het recht zijn beloop krijgt. We gaan samen verder, wetende dat terreur geen partij is voor de vrijheid en de idealen waar wij voor staan."

Dit is wat we nu weten over de aanslag in Parijs

Zie ookProfiel 'tegendraads' Charlie Hebdo l Dossier van de aanslag