Premier Mark Rutte houdt donderdagavond op de Dam in Amsterdam een toespraak naar aanleiding van de aanslag in Parijs.

Volg hier ons liveblog over de toestand rond de aanslag in Parijs

Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. In de hoofdstad start donderdagavond om 18.00 uur een manifestatie bij het Franse consulaat, die eindigt op de Dam.

Daar spreken behalve de premier ook vertegenwoordigers van media en politie. Burgemeester Eberhard van der Laan sluit de bijeenkomst af met eveneens een toespraak.

Ad interim-hoofdredacteur van Het Parool Ronald Ockhuysen, hoofdredacteur van De Volkskrant Philippe Remarque en columniste Nausicaa Marbe zijn ook aanwezig.

Organisaties

Veel organisaties zeggen mee te zullen doen met de demonstratie in Amsterdam. Onder meer de Universiteit van Amsterdam, de Anne Frank Stichting, de Joods-Islamitisch Culturele Vriendschapskring Salaam Shalom, Moskee el Kabir en de Joodse Liberale gemeenschap hebben zich aangemeld, laat de gemeente weten.

Namens de FNV is voorzitter Ton Heerts erbij in de hoofdstad. De sprekers zullen worden geïntroduceerd door de Amsterdamse cabaretière Soundos el Ahmadi.

Op Facebook is een oproep verschenen van Fransen in Nederland, die met minstens honderdvijftig deelnemers zullen meelopen met de manifestatie.

Verkeershinder

De deelnemers verzamelen zich om 18.00 uur bij het Franse consulaat aan de Vijzelgracht. Politieagenten en journalisten zullen zich aan de kop van de stoet opstellen. Om 18.30 uur lopen de demonstranten via het Muntplein en het Rokin naar de Dam. Om 19.30 uur zijn de toespraken en om 20.00 uur is de manifestatie afgelopen.

De gemeente waarschuwt dat de demonstratie aanzienlijke hinder zal opleveren voor het verkeer in de binnenstad. Een deel van het tramverkeer wordt omgeleid en automobilisten en fietsers moeten rekening houden met omleidingen.

Steunbetuiging

Niet alleen in Amsterdam, maar in een flink aantal Nederlande gemeenten wordt om 18.00 uur als steunbetuiging aan de slachtoffers en nabestaanden stilgestaan bij de bloedige aanslag in Parijs. Dat gebeurt op hetzelfde moment dat in Parijs een stille tocht wordt gehouden.

In zeker 34 gemeenten worden bijeenkomsten georganiseerd. In ieder geval ook Rotterdam, Den Haag, Haarlem, Utrecht, Arnhem, Leeuwarden, Leiden, Hilversum, Groningen, Nijmegen en Zoetermeer doen mee.

In Den Haag houden burgemeester Jozias van Aartsen en voorzitter Lex Oomkes van perscentrum Nieuwspoort een toespraak.

Burgemeesters Erberhard van der Laan (Amsterdam) en Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) riepen woensdagavond collega's en inwoners van andere gemeenten op om ook te demonstreren.

Agenten

Agenten doen donderdag herkenbaar als politiemedewerkers mee aan demonstraties. Korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie noemt het vanzelfsprekend dat de normaal gesproken neutrale agenten in dit uitzonderlijke geval zelf deelnemen.
 
''Het raakt ons allen. Ik beschouw dit als meer dan een aanslag op de journalistiek. Het is een grove aantasting van de vrijheid van meningsuiting en de democratische rechtstaat. Het is onze taak om deze rechtstaat te beschermen'', aldus Bouman. ''Daarom vind ik het vanzelfsprekend dat onze medewerkers vandaag herkenbaar als politie deelnemen aan deze manifestaties.''
 
Ook kopstukken van de politie doen mee. In Amsterdam zal politiechef Pieter Jaap Aalbersberg spreken en in Rotterdam politiechef Frank Paauw.

Rol

Politiebond NPB heeft een oproep verspreid om mee te doen. ''In heel Europa gaan mensen massaal de straat op, omdat zij een vrije samenleving willen zonder geweld. Juist politiemensen hebben een belangrijke rol te vervullen bij het beschermen van de rechten die deze samenleving mogelijk maken'', benadrukt NPB-voorzitter Han Busker

Weerplaza verwacht dat de meeste herdenkingen en protesttochten vanavond droog zullen verlopen. Alleen in Limburg en langs de oostgrens zal mogelijk wat regen vallen. Vanavond wordt het ongeveer zeven graden.

Ambassadeur

De Nederlandse ambassadeur in Parijs, Ed Kronenburg, loopt donderdagavond om 18.00 uur mee in de stille tocht die in Parijs wordt gehouden. Donderdagochtend werd door de staf al een minuut stilte gehouden en 's middags werden er bloemen gelegd bij de redactie op de rue Nicolas Appert in Parijs.

Ook heeft de ambassadeur zijn condoleances overgebracht aan de medewerkers en nabestaanden van medewerkers van Charlie Hebdo, de politie in Parijs en de burgemeester van de Franse hoofdstad. De vlaggen hangen de komende drie dagen halfstok bij het gebouw.

Gewapende mannen drongen woensdagmiddag het kantoor van satirisch weekblad Charlie Hebdo in Parijs binnen, waar zijn twaalf mensen doodschoten. Vier gewonden verkeren nog in kritieke toestand.

Dit is wat we nu weten over de aanslag in Parijs

Zie ook: Profiel 'tegendraads' Charlie Hebdo l Dossier van de aanslag