Speciale Franse eenheden kammen donderdag het gebied rond Crépy-en-Valois uit in de klopjacht op de verdachten van de aanslag in Parijs. De verdachten zouden eerder op de dag bij een benzinestation vlakbij zijn gesignaleerd.

Liveblog: Volg de laatste ontwikkelingen

Er worden huiszoekingen gedaan door honderden eenheden in de dorpen Villers-Cotterêts, Crocy en Crépy-en-Valois, waar de verdachten zouden zijn gesignaleerd. 

Ook zijn wegversperringen opgeworpen in de omgeving van Villers-Cotterêts.  Uit voorzorg zijn sommige overheidsgebouwen gesloten en andere hebben bewaking gekregen. Sportwedstrijden werden voor de zekerheid afgelast.

Het hoogste dreigingsniveau in Parijs is door de politie uitgebreid tot de Franse regio Picardië.

De verdachte mannen zouden in een witte Renault Clio zijn gezien vlakbij Villers-Cotteret, op de weg van Soissons richting Parijs. Rond 10.30 uur zouden ze een benzinestation hebben overvallen.

Helikopters

Politiehelikopters cirkelen rond 14.00 uur donderdagmiddag boven Crépy-en-Valois, niet ver van Villers-Cotteret. Ook zijn het leger en anti-terreureenheden in grote getale aanwezig. Franse media meldden eerder dat de verdachten zich in een huis in Crépy-en-Valois hadden verschanst. Maar volgens het Franse Le Figaro bleek dat niet geval te zijn. 

De speciale eenheden zouden een zoektocht hebben ingezet in een gebied van twintig bij vijftien kilometer rond Villers-Cotterêts. De mannen hebben volgens ooggetuigen maskers op en verbergen hun wapens niet. Ook zouden ze een raketwerper bij zich hebben.

Video: Verdachten aanslag Parijs gelokaliseerd

Benzinestation

De eigenaar van het benzinestation zegt de verdachten te hebben herkend. Volgens Le Parisien trof de politie een verlaten auto aan in de omgeving van het benzinestation.

Persbureau AFP meldt dat er jihadistische vlaggen en molotovcocktails in de auto zijn gevonden. 

Klopjacht

De broers Said en Chérif Kouachi worden gezocht in de klopjacht die woensdag meteen na de aanslag op het kantoor van het satirische weekblad werd gestart. Twaalf mensen kwamen bij de aanslag om het leven. 

Een derde verdachte, de 18-jarige zwager van hoofdverdachte Chérif Kouachi, heeft zich in de nacht van woensdag op donderdag aangegeven bij de politie. 

Naast de arrestatie van Mourad zijn er nog zeven andere arrestaties verricht in de klopjacht naar de daders. Het gaat om zeven familieleden van de broers.

Locatie Villers-Cotteret in Parijs:

Hoofdverdachten

De twee hoofdverdachten werden in de gaten gehouden door de Franse veiligheidsdiensten. Dit heeft de minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, bevestigd.

Hij zei dat er echter geen aanwijzingen waren dat er een terroristische aanslag werd voorbereid. Er liepen ook geen onderzoeken of strafzaken tegen de twee broers, aldus Cazeneuve.

Hamyd Mourad, die zichzelf aangaf, zou dit hebben gedaan omdat hij zijn naam op sociale media zag opduiken in berichten over de aanslag.

Fotoserie: Aanslag in Parijs

In en bij het kantoor van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs doodden twee gemaskerde mannen met automatische wapens rond het middaguur twaalf mensen. © AFP
De twee daders zouden een benzinestation hebben overvallen in hun vlucht. © AFP
De toenmalige Franse president François Hollande neemt samen met de burgemeester van Parijs en de minister van Binnenlandse Zaken een minuut stilte in acht. © AFP
Bij de aanval op het kantoor van Charlie Hebdo raakten ook vier mensen zwaargewond. © AFP
Onder de doden zijn twee agenten en medewerkers van het blad. © AFP
Een agent is buiten doodgeschoten door de twee gemaskerde aanvallers. © ANP
Bij het verlaten van de redactie schoten de aanvallers wild om zich heen. © ANP
Na de aanslag sloegen de aanvallers op de vlucht in een zwarte auto. © AFP
De vluchtauto werd leeg aangetroffen in een buitenwijk van Parijs. De aanvallers zijn daar in een andere auto gestapt. © AFP
De aanval leek zorgvuldig georganiseerd. © ANP
De aanvallers leken de namen van de cartoonisten te kennen. © AFP
Een man houdt de editie van Charlie Hebdo van 2 november 2011 vast, waarop een cartoon van 'gasthoorfdredacteur' de profeet Mohammed is te zien. © ANP
Fransen gingen onder andere op De Place de la République in het hartje van Parijs de straat op om te protesteren. © ANP
Mensen steken kaarsen aan ter nagedachtenis aan de overledenen. © AFP
Agenten bewapenen zich in Parijs in de klopjacht die volgde op de aanslag. © AFP
In Reims werd een anti-terreuractie gestart, waarbij zeven mensen werden gearresteerd. © AFP
De toenmalige François Hollande stelde dat Frankrijk 'in staat van shock' verkeert. © AFP
In Parijs en Brussel werden spontane betogingen georganiseerd na de bloedige aanslag op de redactie. © AFP
Bij de Franse ambassade in Den Haag werden bosjes bloemen gelegd en kaarsjes aangestoken om de slachtoffers te herdenken. © ANP
De redactie van de Telegraaf houdt een minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslag in Parijs op de redactie van het weekblad Charlie Hebdo. © ANP
Een man leest op station Rotterdam Centraal de eerste editie van Charlie Hebdo na de aanslagen. © ANP

Activist

Chérif was al geruime tijd bekend als activist voor en sympathisant van terroristen. Hij ging in 2008 de cel in omdat hij als lid van een bende criminelen jihadisten voor de strijd in Irak zou hebben helpen ronselen. Hij zou ook zelf naar Irak hebben willen gaan. In 2005 verscheen hij in een televisieprogramma over jongeren die onder de invloed van soennitische extremisten in Frankrijk raken.

De broers zijn in Frankrijk geboren uit Algerijnse ouders die de kinderen op jonge leeftijd aan hun lot overlieten, melden Franse media. 

Volgens terreurgroep IS (Islamitische Staat) zijn de daders ''helden''. Dat meldden Franse media donderdagavond. IS zou de daders hebben geprezen op de radiozender van de groep.

Charlie Hebdo

Gewapende mannen schoten woensdagmiddag in Parijs twaalf mensen dood bij een aanslag op het kantoor van het satirische weekblad Charlie Hebdo. Ze sloegen vervolgens op de vlucht in een zwarte auto, en lieten die in een buitenwijk van Parijs achter. 

Er was geen sprake van willekeur bij de aanslag: de daders hebben in het pand redactieleden naar hun naam gevraagd alvorens zij begonnen te schieten. Dat zei arts Gerald Kierzek, die slachtoffers behandelde en sprak met overlevenden, tegen Franse media. Volgens de arts werden de vrouwen van de mannen gescheiden. 

Zwaargewonden

Alleen de vier zwaargewonde slachtoffers van de aanslag liggen nog in het ziekenhuis. Zeven lichter gewonde mensen zijn donderdag naar huis gegaan, zo melden Franse media op basis van het regionale agentschap voor gezondheid. De zwaargewonden zijn volgens een woordvoerder van dat agentschap geopereerd. Of hun verwondingen levensbedreigend zijn, is niet bekendgemaakt.

Nog eens 65 mensen hebben psychologische hulp aangeboden gekregen, omdat ze mogelijk psychische trauma's hebben opgelopen.

Schietpartij donderdag

Donderdagochtend werd in een nieuwe schietpartij in een buitenwijk van Parijs een agente doodgeschoten. Het Openbaar Ministerie gaat uit van een terreurdaad. Een speciale afdeling heeft het onderzoek overgenomen, meldden Franse media. Er is waarschijnlijk geen verband met de aanslag op Charlie Hebdo

Video: Getuigen leggen aanslag vast

Getuigen leggen aanslag op video vast
Getuigen leggen aanslag op video vast

Dit is wat we nu weten over de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs | Dossier aanslag Parijs | Reacties

Achtergrond: Tegendraads Charlie Hebdo protesteert tegen extreemrechts, religie en politiek