Redacties in Amsterdam worden extra beveiligd
Zo is de beveiliging rond het pand van TMG, waar onder meer de redacties van De Telegraaf en Metro zijn gevestigd, sinds de nacht van woensdag op donderdag opgeschroefd.
Marcel van Lingen, hoofdredacteur van persbureau ANP, laat donderdag weten: ''Wij weten dat er beter op de media en ook het ANP wordt gelet. Maar we weten ook dat het doorgaans niet verstandig is te spreken over veiligheidsmaatregelen.''
De leiding van NRC Media, waar NRC Handelsblad en nrc.next onder vallen, doet geen uitlatingen over eventuele extra beveiliging. Ook bij de redacties van de Volkskrant en Het Parool, die in hetzelfde pand in Amsterdam zijn gehuisvest, is afgesproken geen mededelingen te doen over veiligheidsmaatregelen.
Demonstratie
Hoofdredacteur ad interim Ronald Ockhuysen van Het Parool is samen met een aantal collega's donderdagavond namens Het Parool aanwezig bij de demonstratie in de hoofdstad.
Burgemeester Eberhard van der Laan vraagt hoofdredacteuren en journalisten zich aan te sluiten bij de demonstratie als steunbetuiging aan de slachtoffers en nabestaanden van de aanslag in Parijs.
Van der Laan gaat vrijdag in gesprek met de in de hoofdstad gevestigde hoofdredacties over de gevolgen van de aanslag.
Bij dat gesprek zullen ook de hoofdofficier van justitie en de hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie aanwezig zijn. Op een later moment heeft Van der Laan ook nog een gesprek met vertegenwoordigers van de politie.
Geen dreiging
Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof bevestigt donderdag dat er geen dreiging is waargenomen richting de journalistieke beroepsgroep in Nederland.
"We hebben in ons gesprek afgesproken korte lijnen te houden voor het geval we signalen ontvangen dat dit alsnog gebeurt", zegt Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).
Bruning had samen met het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren een gesprek met Schoof.