De voorpagina's van de grote Franse kranten staan donderdag in het teken van de aanslag op het satirische nieuwsblad Charlie Hebdo in Parijs. 

Frankrijks grootste dagblad La Croix heeft een tekening waarin een A4tje met de tekst ''Vrijheid van Meningsuiting'' staat, besmeurd door de inkt uit een omgevallen inktpotje. "Frankrijk is gekneusd'' is de kop die eronder staat.

Les Echos opent met ''Het gezicht van barbaarsheid'' en heeft daarnaast de laatste tekening van een van de gedode cartoonisten gepubliceerd. Het is een tekening van een jihadist die op de tekst ''Vandaag geen aanslag in Frankrijk'' reageert met "We hebben nog tot het einde van januari". Bij de aanval woensdag kwamen zeker twaalf mensen om het leven.

La Tribune heeft de voorpagina gevuld met negen voorpagina's van Charlie Hebdo waarop de draak wordt gestoken met religie. De kop: Hier stierven zij voor. Dagblad Libération voert een zwarte voorpagina met daarop alleen de tekst "Wij zijn allemaal Charlie". ''Het is een aanslag op de vrijheid'' beweert l'Humanité. Ook de krant Le Figaro voert die kop.

Nederlandse kranten

Ook de Nederlandse kranten staan in het teken van de aanslag van woensdag in Parijs. Het AD brengt donderdag een foto die de gehele voorpagina bestrijkt en waarop demonstranten te zien zijn met bordjes waarop 'Je suis Charlie' staat. Verder kopt de krant: 'Wij zijn allemaal Charlie'.

De Telegraaf laat een foto zien waarop de gewonde politieagent te zien is, vlak voor de terroristen hem doodschieten. Ernaast staat met grote letters: 'Bloedige aanslag op onze vrijheid' en daaronder 'We laten ons niet bang maken'. Ook drukt de krant de nieuwste cartoon af, die Charlie Hebdo woensdag publiceerde, luttele uren voordat de redactie werd aangevallen door terroristen.

Nrc.next heeft de voorpagina van een van de uitgaves van Charlie Hebdo. De kop 'Liefde is sterker dan haat' staat boven een tekening van een moslim die zoent met een journalist van het tijdschrift. Door de hele krant heen zijn kogelgaten afgedrukt.

De Volkskrant opent met de kop 'Aanslag op de democratie' en richt de aandacht op de protesten die volgden op de bloedige aanslag. Dagblad Trouw gaat eenzelfde kant op. Onder een foto van een protest in Frankrijk, kopt de krant 'Koelbloedige aanslag treft Europa in het hart'.

Het Financieele Dagblad heeft een zeer sobere voorpagina. Geen foto's, geen grote letters, maar in het midden van de pagina een tekst onder de kop: 'Civil courage'. Het is een commentaar met daarin de woorden: "Het is een onaangename waarheid, maar we zullen onder ogen moeten zien dat absolute veiligheid in onze geglobaliseerde wereld niet bestaat''.

Dossier aanslag Parijs | Reacties: 'Frankrijk in staat van shock'

Achtergrond: Tegendraads Charlie Hebdo protesteert tegen extreemrechts, religie en politiek