In diverse Nederlandse steden wordt donderdag om 18.00 uur gedemonstreerd als steunbetuiging aan de slachtoffers en nabestaanden van de aanslag van woensdag in Parijs, waarbij twaalf mensen werden doodgeschoten.

Volg ook ons liveblog

Dat gebeurt op hetzelfde moment dat in Parijs een stille tocht wordt gehouden. In ieder geval Amsterdam, Rotterdam, Haarlem, Utrecht, Leeuwarden, Leiden, Hilversum, Nijmegen en Zoetermeer doen mee aan het protest.

De demonstratie in Rotterdam begint op Plein 1940, die in Amsterdam hoogstwaarschijnlijk bij het Franse consulaat op de Vijzelgracht. De demonstranten zullen dan van daar om 18.15 uur naar de Dam lopen. Utrechters kunnen om 18.00 uur terecht op het Domplein.

Burgemeesters

Burgemeesters Erberhard van der Laan (Amsterdam) en Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) roepen collega's en inwoners van andere gemeenten op om ook te demonstreren. Burgemeester Jozias van Aartsen steunt de oproep van het genootschap maar het is nog niet duidelijk hoe dat ingevuld wordt.

De organisatoren vragen iedereen die wil demonstreren om zich aan te sluiten bij deze demonstraties.

Maastricht laat weten volgende week een debat te organiseren waar de thema's persvrijheid en democratie centraal zullen staan.

Marcouch

Eerder op woensdagavond riep Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA) ook al op tot een betoging op Facebook: ''Als Parijs morgen om 18.00 uur de mars houdt, laten wij op dat moment ook in Nederland elkaar opzoeken, met een bijeenkomst bij ons vrijheidsbeeld op de Dam.'' 

Beveiliging

Van Aartsen heeft de politie opdracht gegeven gebouwen van Franse instellingen in Den Haag extra te beveiligen. Dat heeft een woordvoerder van Van Aartsen woensdag gezegd.

De beveiliging is aangescherpt naar aanleiding van de aanslag in Parijs bij de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo waarbij twaalf mensen omkwamen.

Om welke Franse instellingen het gaat, wilde de woordvoerder uit veiligheidsoverwegingen niet zeggen. ''Maar daar zijn er heel wat van.''

Moskeeën

Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) roept moskeebesturen op om tijdens het vrijdaggebed stil te staan bij de aanslag in Parijs op de redactie van het weekblad Charlie Hebdo. ''Imams zullen hun afschuw uitspreken over deze gruwelijkheid'', aldus het CMO donderdag.

De organisatie is ''diep geschokt door de barbaarse en laffe aanslag. Het is een misdaad tegen de mensheid en een aanval op onze democratie, vrede en vrijheid''. Het CMO roept de achterban op deel te nemen aan wat het noemt, steunbetuigingsactiviteiten zoals vreedzame manifesten in verschillende steden.

Moskeeën in Nederland worden sinds enige tijd extra bewaakt door politie, veiligheidsdiensten en burgerwachten. Onlangs werd in Zweden in drie islamitische gebedshuizen brand gesticht.

CJO

Het Centraal Joods Overleg (CJO) heeft donderdag "zijn diepe medeleven met de families en vrienden van de slachtoffers" getoond. De organisatie noemt de aanslag een aanval op de vrijheid van meningsuiting.

"Wij sporen onze politieke vertegenwoordigers aan om met alle legale middelen ervoor te zorgen dat onze samenleving niet afglijdt naar de barbarij waar de laffe moordenaars blijkbaar voor staan", schrijft CJO in een verklaring.

Publieke omroep

De Nederlandse publieke omroep houdt donderdagochtend om 11.00 uur een minuut stilte. "Wij zijn solidair met onze collega’s in Frankrijk en verdedigen de vrijheid van meningsuiting", laat NPO weten. 

Alle radio- en televisiezenders van de NPO houden een minuut stilt in acht. Alleen NPO Zappelin, een blok voor peuters en kleuters, doet niet mee aan de steunbetuiging.

Op krantenredacties, bij omroepen en op redacties van landelijke en regionale radio- en televisiezenders werd het werk korte tijd onderbroken. Onder meer bij de lokale Amsterdamse zender AT5, de redactie van Hart van Nederland (SBS) en die van het AD in Rotterdam hielden redacteuren een minuut stilte. 

Je suis Charlie

Tijdens het stiltemoment werd vaak een bord of A4'tje met de tekst "Je suis Charlie" (Ik ben Charlie) omhooggehouden. 

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) riep vakgenoten woensdag op zich donderdag om exact 11.00 uur aan te sluiten bij korte herdenkingen in perscentra in Brussel, Parijs en andere plaatsen in de wereld.

Het NOS Achtuurjournaal heeft woensdagavond ruim 2,7 miljoen kijkers getrokken. De uitzending op NPO 1 was vrijwel geheel gewijd aan de aanslag. Het waren een paar honderdduizend kijkers meer dan op een normale doordeweekse dag.

Naar RTL Nieuws keken om 19.30 uur bijna 1,4 miljoen mensen, goed voor de vijfde plek in de Dag Top 25.

Dit is wat we nu weten over de aanslag in Parijs

Zie ook: Profiel 'tegendraads' Charlie Hebdo l Dossier van de aanslag