Iets voor het middaguur stormden woensdag zwaarbewapende mannen het kantoor van satirisch weekblad Charlie Hebdo in Parijs binnen. Daar was net een redactievergadering bezig.

De mannen schreeuwden 'Allahu Akbar' ('God is groot') en noemden de aanwezigen bij hun voornaam, voordat ze hen doodden. Dit is wat we tot nu toe weten over de bloedige aanslag in de Franse hoofdstad en de nasleep ervan:

Dit bericht wordt steeds naar aanleiding van de actualiteit bijgewerkt. 

Er zijn bij de aanslag twaalf dodelijke slachtoffers gevallen

Acht journalisten, een receptionist, een bezoeker en twee agenten zijn gedood door de gewapende mannen. Ze gebruikten onder meer kalasjnikovs. 

Naast doden vielen er ook elf gewonden. Vier van hen raakten zwaargewond, maar verkeren inmiddels niet meer in levensgevaar. Veertig mensen werden kort na de aanslag in veiligheid gebracht. 

De aanslag op Charlie Hebdo lijkt erg goed voorbereid.

De daders, Chérif (32) en Saïd (34) Kouachi, konden goed met hun zware wapens overweg, wisten wanneer ze moesten toeslaan, kenden de namen van de aanwezigen en konden ontkomen. Ze zouden deze zomer uit Syrië naar Frankrijk zijn teruggekeerd. 

Er was geen specifieke dreiging voor de redactie bekend.

Wel is Charlie Hebdo al eerder doelwit geweest van geweld uit radicaal-Islamitische hoek. In 2011 brak brand uit op de redactie van het weekblad door een brandbom. Aanleiding toen was een karikatuur van de profeet Mohammed die het blad geplaatst had. Sinds die aanslag werd het kantoor extra bewaakt. 

De meest recente cartoon was een spotprent van de leider van terreurgroep IS.

De Franse politie startte onmiddellijk een klopjacht op de daders.

Direct na de aanslag startte de politie een klopjacht op de daders, die vluchtten in een zwarte auto, maar al snel in een andere auto overstapten. Uiteindelijk zou het duo twee dagen later worden aangetroffen in het dorpje Dammartin-en-Goële, vlakbij Parijs. 

De jongste verdachte gaf zich op de dag van de aanslag aan bij de politie. Hamyd Mourad (18) stapte in Charleville-Mézières, in het noorden van Frankrijk, naar de politie. Vrijdagavond werd hij vrijgelaten. Het is niet duidelijk of hij nog steeds verdachte blijft in het onderzoek.

Beide aanslagplegers zijn vrijdag gedood door de politie.

De broers zijn vrijdag gedood toen de politie de drukkerij in Dammartin-en-Goële bestormde, waar de twee verdachten van de dodelijke aanslag in Parijs zich schuilhielden met een gijzelaar. De gijzelaar kwam er levend van af. 

Aan de bestorming gingen uren van onzekerheid en een belegering met honderden agenten en speciale eenheden vooraf. 

Vrijdag vond nog een gijzeling plaats: in een winkel in Parijs.

Een andere gijzelnemer, Amedy Coulibaly, hield vrijdag een nog onbekend aantal mensen vast in een Joodse supermarkt in Parijs. Hij dreigde hen te vermoorden als het pand in het dorp waar de broers zich verschuilden zou worden bestormd.

Bij de bestorming van de winkel, die parallel liep aan die in Dammartin, is ook Coulibaly doodgeschoten. Vier gijzelaars overleefden de gijzeling niet; ze werden door de gijzelnemer gedood toen hij de winkel betrad. Zeker tien mensen hebben het pand levend verlaten.

Donderdag werd een agente gedood op straat.

Coulibaly wordt ook gelinkt aan de schietpartij in de Parijse wijk Montrouge donderdag, waarbij een agente werd gedood. Een andere agent raakte daarbij gewond. Aanvankelijk kon nog geen direct verband worden gelegd met de overige gebeurtenissen.

Naar de metgezel van de derde gijzelnemer wordt nog gezocht.

De 26-jarige Hayat Boumeddiene wordt gelinkt aan de schietpartij in Montrouge en aan de gijzeling in de joodse supermarkt. 

Mogelijk zou ze zijn ontsnapt tijdens het chaotische moment waarop de bevrijde gijzelaars wegrenden uit de supermarkt. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken heeft bevestigd dat Boumeddiene op 8 januari Syrië is binnengegaan, via de Turks-Syrische grens. 

Deze week zijn in totaal zeventien dodelijke slachtoffers gevallen, en drie daders gedood.

Woensdag kwamen twaalf mensen om bij de aanslag op Charlie Hebdo, donderdag werd een agente gedood en vrijdag stierven vier mensen bij de gijzeling in de Joodse supermarkt. Daarnaast zijn er drie daders gedood.

De autoriteiten in Parijs hebben veel extra veiligheidsmaatregelen getroffen.

Redacties van kranten en tijdschriften, grote warenhuizen, culturele instellingen en het openbaar vervoer worden extra beveiligd. In de zoektocht naar de daders werden al tienduizenden agenten ingezet die niet alleen zoeken, maar ook de bevolking moeten beschermen. Ook Joodse scholen en gebouwen krijgen politiebeveiliging.

Ook Nederland neemt extra maatregelen.

Politie en veiligheidsdiensten in Nederland hebben maatregelen genomen om aanslagen te voorkomen. Welke dat zijn, wilde premier Mark Rutte vrijdag niet zeggen. Hij zei alleen dat de maatregelen ''deels zichtbaar en in belangrijke mate ook onzichtbaar" zijn. De politievakbond stelt dat er meer middelen nodig zijn om terreur te bestrijden. 

De wereld reageert met afschuw.

Van het Vaticaan tot de Amerikaanse president Barack Obama en van de Franse moslimraad tot de Europese Unie, de reacties op de aanslag op Charlie Hebdo, en het bloedvergieten in de nasleep ervan, waren unaniem geschokt.

In diverse Europese steden, waaronder Amsterdam, onstonden spontane betogingen voor de persvrijheid. Cartoonisten van over de hele wereld tekenden de verontwaardiging van zich af, de hashtag #JeSuisCharlie werd miljoenen keren gebruikt op Twitter.

Donderdagavond vonden er demonstraties plaats.

In een flink aantal Nederlande gemeenten is als steunbetuiging aan de slachtoffers en nabestaanden door in totaal tienduizenden mensen stilgestaan bij de bloedige aanslag in Parijs. Dat gebeurde op hetzelfde moment dat in Parijs een stille tocht werd gehouden. Premier Rutte hield een toespraak op de Dam in Amsterdam.

Miljoenen liepen zondag een grote mars in Parijs.

Zeker 1,5 miljoen mensen liepen zondag mee in de "de grootste manifestatie uit de Franse geschiedenis ooit", aldus de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve. Ook in andere Franse steden waren manifestaties tegen terrorisme. In totaal zouden zeker 3,7 miljoen mensen op de been zijn geweest.

Fotoserie: Aanslag in Parijs

In en bij het kantoor van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs doodden twee gemaskerde mannen met automatische wapens rond het middaguur twaalf mensen. © AFP
De twee daders zouden een benzinestation hebben overvallen in hun vlucht. © AFP
De toenmalige Franse president François Hollande neemt samen met de burgemeester van Parijs en de minister van Binnenlandse Zaken een minuut stilte in acht. © AFP
Bij de aanval op het kantoor van Charlie Hebdo raakten ook vier mensen zwaargewond. © AFP
Onder de doden zijn twee agenten en medewerkers van het blad. © AFP
Een agent is buiten doodgeschoten door de twee gemaskerde aanvallers. © ANP
Bij het verlaten van de redactie schoten de aanvallers wild om zich heen. © ANP
Na de aanslag sloegen de aanvallers op de vlucht in een zwarte auto. © AFP
De vluchtauto werd leeg aangetroffen in een buitenwijk van Parijs. De aanvallers zijn daar in een andere auto gestapt. © AFP
De aanval leek zorgvuldig georganiseerd. © ANP
De aanvallers leken de namen van de cartoonisten te kennen. © AFP
Een man houdt de editie van Charlie Hebdo van 2 november 2011 vast, waarop een cartoon van 'gasthoorfdredacteur' de profeet Mohammed is te zien. © ANP
Fransen gingen onder andere op De Place de la République in het hartje van Parijs de straat op om te protesteren. © ANP
Mensen steken kaarsen aan ter nagedachtenis aan de overledenen. © AFP
Agenten bewapenen zich in Parijs in de klopjacht die volgde op de aanslag. © AFP
In Reims werd een anti-terreuractie gestart, waarbij zeven mensen werden gearresteerd. © AFP
De toenmalige François Hollande stelde dat Frankrijk 'in staat van shock' verkeert. © AFP
In Parijs en Brussel werden spontane betogingen georganiseerd na de bloedige aanslag op de redactie. © AFP
Bij de Franse ambassade in Den Haag werden bosjes bloemen gelegd en kaarsjes aangestoken om de slachtoffers te herdenken. © ANP
De redactie van de Telegraaf houdt een minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslag in Parijs op de redactie van het weekblad Charlie Hebdo. © ANP
Een man leest op station Rotterdam Centraal de eerste editie van Charlie Hebdo na de aanslagen. © ANP