De Franse president François Hollande heeft donderdag uitgeroepen tot een nationale dag van rouw, naar aanleiding van de bloedige aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs woensdag.

Dat heeft hij woensdagavond bekendgemaakt tijdens een toespraak aan het volk. Ook roept hij op om de vlaggen drie dagen lang halfstok te hangen. 

In en bij het kantoor in de Franse hoofdstad zijn woensdag twaalf doden en elf gewonden gevallen, waarvan er vier zwaargewond zijn.

Zeker twee gemaskerde schutters openden rond het middaguur het vuur. Na de aanslag vluchtten ze richten het noordoosten van Parijs. Ze reden in de richting van Porte de Pantin, maar de politie verloor de vluchtauto uit het oog.

Volgens Hollande zullen de daders terechtstaan voor hun daden. "We moeten boven deze terreurdaden staan. Allereerst door de daders van deze aanslag te vinden en ze te straffen." De Franse president zegt dat de veiligheidsdiensten overal alert zullen zijn.

Video: Hollande kondigt dag van nationale rouw aan

Strijd voor vrijheid

Onder de doden zijn twee politieagenten. Ook de uitgever en cartoonist van het blad, Stéphane Charbonnier, en zeven andere journalisten zijn gedood. Daarnaast kwamen een genodigde en een receptionist om het leven.

Hollande zegt dat Frankrijk de strijd voor vrijheid "uit hun naam zal voortzetten. Frankrijk heeft een geschiedenis van vechten voor vrijheid. We moeten ons verenigen, dan zullen we winnen. Laat ons verenigen."

Eerder op woensdag zei de Franse president al dat hij er niet aan twijfelt dat het gaat om een terroristische aanslag. Ook andere wereldleiders reageerden met afschuw op het incident.

Zo noemde de Britse premier David Cameron de aanslag in Parijs 'ziekmakend'. Groot-Brittannië steunt Frankrijk in de strijd tegen terreur, zei Cameron. Ook de Amerikaanse president Barack Obama heeft de aanslag "sterk veroordeeld."

Obama heeft zijn regering opgedragen om alle mogelijke hulp te bieden om "deze terroristen te berechten'', aldus het Witte Huis.

Aangehouden

De politie heeft inmiddels een achttienjarige jongen aangehouden. Hij zou de daders hebben geholpen, maar wat zijn precieze rol is, is vooralsnog onduidelijk. Twee broers van 32 en 34 jaar worden nog gezocht. 

Dit is wat we nu weten over de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs | Dossier aanslag Parijs | Reacties

Achtergrond: Tegendraads Charlie Hebdo protesteert tegen extreemrechts, religie en politiek

Fotoserie: Aanslag in Parijs

In en bij het kantoor van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs doodden twee gemaskerde mannen met automatische wapens rond het middaguur twaalf mensen. © AFP
De twee daders zouden een benzinestation hebben overvallen in hun vlucht. © AFP
De toenmalige Franse president François Hollande neemt samen met de burgemeester van Parijs en de minister van Binnenlandse Zaken een minuut stilte in acht. © AFP
Bij de aanval op het kantoor van Charlie Hebdo raakten ook vier mensen zwaargewond. © AFP
Onder de doden zijn twee agenten en medewerkers van het blad. © AFP
Een agent is buiten doodgeschoten door de twee gemaskerde aanvallers. © ANP
Bij het verlaten van de redactie schoten de aanvallers wild om zich heen. © ANP
Na de aanslag sloegen de aanvallers op de vlucht in een zwarte auto. © AFP
De vluchtauto werd leeg aangetroffen in een buitenwijk van Parijs. De aanvallers zijn daar in een andere auto gestapt. © AFP
De aanval leek zorgvuldig georganiseerd. © ANP
De aanvallers leken de namen van de cartoonisten te kennen. © AFP
Een man houdt de editie van Charlie Hebdo van 2 november 2011 vast, waarop een cartoon van 'gasthoorfdredacteur' de profeet Mohammed is te zien. © ANP
Fransen gingen onder andere op De Place de la République in het hartje van Parijs de straat op om te protesteren. © ANP
Mensen steken kaarsen aan ter nagedachtenis aan de overledenen. © AFP
Agenten bewapenen zich in Parijs in de klopjacht die volgde op de aanslag. © AFP
In Reims werd een anti-terreuractie gestart, waarbij zeven mensen werden gearresteerd. © AFP
De toenmalige François Hollande stelde dat Frankrijk 'in staat van shock' verkeert. © AFP
In Parijs en Brussel werden spontane betogingen georganiseerd na de bloedige aanslag op de redactie. © AFP
Bij de Franse ambassade in Den Haag werden bosjes bloemen gelegd en kaarsjes aangestoken om de slachtoffers te herdenken. © ANP
De redactie van de Telegraaf houdt een minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslag in Parijs op de redactie van het weekblad Charlie Hebdo. © ANP
Een man leest op station Rotterdam Centraal de eerste editie van Charlie Hebdo na de aanslagen. © ANP