In onder meer Parijs, Brussel en Amsterdam zijn woensdagavond spontane betogingen ontstaan na de aanslag op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo, waarbij twaalf mensen werden doodgeschoten en elf gewond raakten.

Persburea AFP spreekt van 100.000 betogers alleen al in Frankrijk.

In Parijs zijn volgens de politie zeker 35.000 mensen bijeen op het Place de la République, niet ver van het kantoor waar eerder op woensdag gemaskerde mannen binnendrongen met automatische wapens. 

Volgens Franse en sociale media is het desondanks beklemmend stil. De mensen houden pennen in de lucht en dragen bordjes met daarop teksten als ''Je suis Charlie (Ik ben Charlie)''. Ook hebben mensen edities van het tijdschrift meegenomen. De Nederlandse ambassadeur in Parijs, Ed Kronenburg, was volgens het Twitter-account van de ambassade bij de demonstratie.

Ook in andere Franse steden zijn duizenden mensen de straat opgegaan. In Rennes zouden ongeveer 13.000 tot 15.000 mensen op de been zijn, in Toulouse zo'n 10.000. In Lyon hebben zeker 5000 mensen in totaal honderden kaarsen aangestoken bij het stadhuis. Ook in Straatsburg, Bordeaux, Clermont-Ferrand, Marseille en Tours zijn duizenden mensen op de been. In veel andere Franse steden, stadjes en dorpen zijn honderden mensen bij elkaar uit protest.

Fotoserie: Betogingen voor persvrijheid

Donderdag is een dag van nationale rouw in Frankrijk. Dat zei president Francois Hollande woensdag in een statement op de televisie over de aanslag. © ANP
Demonstranten verzamelen zich op Union Square in New York. © AFP
Franse inwoners in Washington demonstreren buiten het Newseum. © AFP
Medewerkers van de Franse ambassade in Washington hangen posters op. © AFP
Ook in het Duitse Berlijn gingen mensen uit protest de straten op. © AFP
evenals in Lille. © AFP
Mensen demonstreren voor persvrijheid in het Franse Marseille. © AFP
7-9 januari 2015: Charlie Hebdo - Twee broers dringen al schietend de redactie van het satirische blad binnen. © ANP
De Place de la République in het hartje van Parijs is woensdagavond het beginpunt van een manifestatie. © AFP
Onder de noemer JeSuisCharlie (Ik ben Charlie) worden via sociale media Parijzenaars opgeroepen te komen. © ANP
Charlie verwijst naar de naam van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo. © AFP
Bij de bijeenkomsten in Frankrijk steken mensen pennen omhoog. Dit verwijst naar het spreekwoord dat de pen machtiger is dan het zwaard. © AFP
Ook in Amsterdam wordt er gedemonstreerd tegen de aanslag in Parijs. © ANP
Deelnemers aan een demonstratie op de Dam voor de persvrijheid, naar aanleiding van de aanslag op de redactie van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo waarbij twaalf doden vielen. © ANP
Ook in de Franse stad Rennes verzamelen zich veel betogers voor persvrijheid. © AFP
Mensen in Nice betuigen hun medeleven aan de slachtoffers van de aanslag. © AFP
In Toulouse verzamelen veel Fransen zich om hun onvrede te uiten over de aanval. © AFP
Ook in Berlijn wordt woensdagavond gedemonstreerd, © ANP

Engeland

Via sociale media werden mensen opgeroepen zich aan te sluiten om steun uit te spreken aan de slachtoffers en hun familieleden.

De hashtag #JeSuisCharlie werd honderdduizenden keren gebruikt op Twitter uit steun. Met diezelfde hashtag werden mensen opgeroepen tot spontane demonstraties. 

Vele honderden zijn onder andere samengekomen op Trafalgar Square in Londen.

De Britse website journalism.co.uk heeft een kaart met daarop alle bij hun bekende betogingen ter wereld. Het leeuwendeel daarvan wordt gehouden in Frankrijk, maar ook in bijvoorbeeld Spanje, België, Engeland, de Verenigde Staten en Brazilië.

Video: Spontane betogingen in Parijs

Spontane betogingen na aanslag Parijs
Spontane betogingen na aanslag Parijs

Brussel

In Brussel is de verzamelplek het plein voor het Europees Parlement. Daar begon om 18.30 uur een protestactie. Iedereen werd gevraagd een tijdschrift mee te nemen om ''ja te zeggen tegen vrijheid en nee tegen fanatisme''. De betoging is een initiatief van EU-parlementariërs.

Onder de doden zijn twee politieagenten. Ook de uitgever en cartoonist van het blad, Stéphane Charbonnier, en zeven andere journalisten zijn gedood. Daarnaast kwamen een genodigde en een receptionist om het leven. Ook raakten elf mensen gewond, van wie vier ernstig. De daders zijn na de schietpartij op de vlucht geslagen.

Fotoserie: Aanslag in Parijs

In en bij het kantoor van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs doodden twee gemaskerde mannen met automatische wapens rond het middaguur twaalf mensen. © AFP
De twee daders zouden een benzinestation hebben overvallen in hun vlucht. © AFP
De toenmalige Franse president François Hollande neemt samen met de burgemeester van Parijs en de minister van Binnenlandse Zaken een minuut stilte in acht. © AFP
Bij de aanval op het kantoor van Charlie Hebdo raakten ook vier mensen zwaargewond. © AFP
Onder de doden zijn twee agenten en medewerkers van het blad. © AFP
Een agent is buiten doodgeschoten door de twee gemaskerde aanvallers. © ANP
Bij het verlaten van de redactie schoten de aanvallers wild om zich heen. © ANP
Na de aanslag sloegen de aanvallers op de vlucht in een zwarte auto. © AFP
De vluchtauto werd leeg aangetroffen in een buitenwijk van Parijs. De aanvallers zijn daar in een andere auto gestapt. © AFP
De aanval leek zorgvuldig georganiseerd. © ANP
De aanvallers leken de namen van de cartoonisten te kennen. © AFP
Een man houdt de editie van Charlie Hebdo van 2 november 2011 vast, waarop een cartoon van 'gasthoorfdredacteur' de profeet Mohammed is te zien. © ANP
Fransen gingen onder andere op De Place de la République in het hartje van Parijs de straat op om te protesteren. © ANP
Mensen steken kaarsen aan ter nagedachtenis aan de overledenen. © AFP
Agenten bewapenen zich in Parijs in de klopjacht die volgde op de aanslag. © AFP
In Reims werd een anti-terreuractie gestart, waarbij zeven mensen werden gearresteerd. © AFP
De toenmalige François Hollande stelde dat Frankrijk 'in staat van shock' verkeert. © AFP
In Parijs en Brussel werden spontane betogingen georganiseerd na de bloedige aanslag op de redactie. © AFP
Bij de Franse ambassade in Den Haag werden bosjes bloemen gelegd en kaarsjes aangestoken om de slachtoffers te herdenken. © ANP
De redactie van de Telegraaf houdt een minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslag in Parijs op de redactie van het weekblad Charlie Hebdo. © ANP
Een man leest op station Rotterdam Centraal de eerste editie van Charlie Hebdo na de aanslagen. © ANP

Nederland

Op de Dam in Amsterdam en het Spuiplein in Den Haag zijn woensdagavond enkele tientallen mensen bijeengekomen om stil te staan bij de aanslag.

Ze hebben gereageerd op een oproep die werd gedaan op een speciale Facebookpagina met als naam 'Rassemblement pour la liberté de la presse' (samenkomst voor de persvrijheid).

Publiek is oproepen om naar de Dam en het Spuiplein te komen als ''steun aan de persvrijheid en om de slachtoffers te gedenken".

Oproep burgemeesters

In Amsterdam, Rotterdam en Haarlem worden donderdag om 18.00 demonstraties gehouden als steunbetuiging aan de slachtoffers en nabestaanden van de aanslag van woensdag in Parijs. Dat gebeurt op hetzelfde moment dat in Parijs een stille tocht wordt gehouden. Dat melden de gemeenten Amsterdam en Rotterdam.

De demonstratie in Rotterdam begint op Plein 1940, die in Amsterdam hoogstwaarschijnlijk bij het Franse consulaat op de Vijzelgracht. De demonstranten zullen dan van daar om 18.15 naar de Dam lopen.

Burgemeesters Erberhard van der Laan (Amsterdam) en Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) roepen collega's en inwoners van andere gemeenten op om ook te demonstreren. De organisatoren vragen iedereen die wil demonstreren om zich aan te sluiten bij deze demonstraties.

Eerder op woensdagavond riep Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA) ook al op tot een betoging op Facebook: ''Als Parijs morgen om 18.00 uur de mars houdt, laten wij op dat moment ook in Nederland elkaar opzoeken, met een bijeenkomst bij ons vrijheidsbeeld op de Dam.'' 

Dossier aanslag Parijs | Reacties: 'Frankrijk in staat van shock'

Achtergrond: Tegendraads Charlie Hebdo protesteert tegen extreemrechts, religie en politiek