Tekenaars en cartoonisten van over de hele wereld laten woensdag hun steun en afschuw blijken na de aanval op de redactie van Charlie Hebdo. 

Twaalf mensen kwamen om, toen schutters het vuur openden op het blad dat zich onder meer kenmerkte door spotprenten.

De Nederlander Joep Bertrams tekende een onthoofd figuur met een Charlie Hebdo-shirt aan, dat uit zijn nek nog zijn tong uitsteekt naar zijn Islamitische beul. Onder de cartoon staat de tekst ''onsterfelijk''.

De Zuid-Afrikaan Stephen Strydom veranderde het beroemde kunstwerk van René Magritte 'Ceci n'est pas une pipe' in een afbeelding van een automatisch wapen met daarbij de tekst 'Ceci n'est pas une religion'.

Gary Varvel van de Indy Star tekende een tekentafel, waarop het woord 'Freedo' is geschreven. Tijdens het maken van de 'm' is de tekenaar uitgeschoten en zit het vel vol met bloed. Verder circuleert op Twitter een tekening van gemaskerde mannen die het kantoor van Charlie Hebdo onder vuur nemen, maar dwars door de achtergevel ook een moskee raken.

Video: Joep Bertrams maakt spotprent na aanslag

Fokke & Sukke

Tekenaar David Pope van The Canberra Times tekende een gemaskerde man, die na een tekenaar te hebben doodgeschoten zegt: ''He drew first'' (Wat tweeledig vertaald kan worden als ''hij tekende eerst'' en ''hij schoot eerst'').

Ook de Nederlandse Fokke & Sukke tekenden over de aanslag, meldden de makers op Twitter. De beroemde figuren openen de deuren van de hemel voor vier tekenaars en zeggen: ''Kom maar binnen jongens, deze heeft ook geen gevoel voor humor, maar begint ten minste niet meteen te schieten''.

Video: Oppenheimer blijft cartoons over Islam maken

Bekijk hier een aantal cartoons die zijn verschenen na de aanslag

Bekijk hier de cartoon van de cartoonist van NU.nl