De Franse politie heeft een van de verdachten van de schietpartij in Parijs gearresteerd. De 18-jarige jongen gaf zich aan. In de nacht van woensdag op donderdag zijn zeven arrestaties verricht in de klopjacht naar de daders.

Dat stelt de Franse premier Manuel Valls donderdagochtend. 

De verdachte die zich zich aangaf is Hamyd Mourad, een zwager van hoofdverdachte Chérif Kouachi. De twee broers, Chérif en Said Kouach, 32 en 34 jaar, zijn nog voortvluchtig. 

De 18-jarige verdachte is gearresteerd en vastgezet door de politie. Hij zou zich hebben aangegeven omdat hij zijn naam op sociale media zag opduiken in berichten over de aanslag.

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) donderdag bevestigd tegenover Franse media. 

Video: Zeven aanhoudingen na aanslag Parijs

'Overweldigd'

Mourad zou geen vaste woon- of verblijfplaats hebben. Wel stond hij vorig jaar nog ingeschreven bij een school in de stad Reims. Hij ging in de plaats Charleville-Mézières, in het noorden van Frankrijk, naar de politie.

Een klasgenoot van de jonge verdachte liet tegenover de Franse zender BFM TV weten dat de jongen woensdagochtend op zijn middelbare school was in Charleville, op het moment dat de aanslag in Parijs werd gepleegd.

De jongen zou "overweldigd'' zijn van het nieuws dat hij als verdachte werd genoemd. Hij heeft volgens de politie de twee daders van de schietpartij mogelijk geholpen. Hoe precies, is vooralsnog onduidelijk. 

Fotoserie: Aanslag in Parijs

In en bij het kantoor van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs doodden twee gemaskerde mannen met automatische wapens rond het middaguur twaalf mensen. © AFP
De twee daders zouden een benzinestation hebben overvallen in hun vlucht. © AFP
De toenmalige Franse president François Hollande neemt samen met de burgemeester van Parijs en de minister van Binnenlandse Zaken een minuut stilte in acht. © AFP
Bij de aanval op het kantoor van Charlie Hebdo raakten ook vier mensen zwaargewond. © AFP
Onder de doden zijn twee agenten en medewerkers van het blad. © AFP
Een agent is buiten doodgeschoten door de twee gemaskerde aanvallers. © ANP
Bij het verlaten van de redactie schoten de aanvallers wild om zich heen. © ANP
Na de aanslag sloegen de aanvallers op de vlucht in een zwarte auto. © AFP
De vluchtauto werd leeg aangetroffen in een buitenwijk van Parijs. De aanvallers zijn daar in een andere auto gestapt. © AFP
De aanval leek zorgvuldig georganiseerd. © ANP
De aanvallers leken de namen van de cartoonisten te kennen. © AFP
Een man houdt de editie van Charlie Hebdo van 2 november 2011 vast, waarop een cartoon van 'gasthoorfdredacteur' de profeet Mohammed is te zien. © ANP
Fransen gingen onder andere op De Place de la République in het hartje van Parijs de straat op om te protesteren. © ANP
Mensen steken kaarsen aan ter nagedachtenis aan de overledenen. © AFP
Agenten bewapenen zich in Parijs in de klopjacht die volgde op de aanslag. © AFP
In Reims werd een anti-terreuractie gestart, waarbij zeven mensen werden gearresteerd. © AFP
De toenmalige François Hollande stelde dat Frankrijk 'in staat van shock' verkeert. © AFP
In Parijs en Brussel werden spontane betogingen georganiseerd na de bloedige aanslag op de redactie. © AFP
Bij de Franse ambassade in Den Haag werden bosjes bloemen gelegd en kaarsjes aangestoken om de slachtoffers te herdenken. © ANP
De redactie van de Telegraaf houdt een minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslag in Parijs op de redactie van het weekblad Charlie Hebdo. © ANP
Een man leest op station Rotterdam Centraal de eerste editie van Charlie Hebdo na de aanslagen. © ANP

Reims

De anti-terreuractie in de Noord-Franse stad Reims is donderdagochtend ingeperkt. Er zijn minder agenten ter plaatse, hoewel het politieonderzoek in de huizen doorgaat. Andere huiszoekingen in de stad Charleville-Mézières zijn afgerond.

Twee  andere verdachten van de aanslag in Parijs verbleven de afgelopen weken in Reims, bericht de krant Le Monde na gesprekken met de lokale jeugd. De politie begon rond 23.00 uur met de huiszoekingen daar. Het is niet bekend of er bewijsmateriaal is gevonden.

Irak

Twee van de verdachten zijn volgens Franse media deze zomer uit Syrië naar Frankrijk teruggekeerd en komen uit Pantin in het noordoosten van Parijs. De politie zou woensdagmiddag al een appartement in Pantin hebben doorzocht, zonder iemand aan te houden.

Een van de twee broers werd in het vorig decennium berecht, omdat hij ongeveer tien jonge Fransen zou hebben geronseld voor de strijd in Irak. Hij stond op het punt zelf naar Irak te reizen, toen hij werd aangehouden.

Geen willekeur

Gewapende mannen schoten woensdagmiddag in Parijs twaalf mensen dood bij een aanslag op het kantoor van het satirische weekblad Charlie Hebdo. Ze sloegen vervolgens op de vlucht in een zwarte auto, en lieten die in een buitenwijk van Parijs achter. De Franse politie startte een klopjacht.

Er was geen sprake van willekeur bij de aanslag: de daders hebben in het pand redactieleden naar hun naam gevraagd alvorens zij begonnen te schieten. Dat zei arts Gerald Kierzek, die slachtoffers behandelde en sprak met overlevenden, tegen Franse media. Volgens de arts werden de vrouwen van de mannen gescheiden. 

Bekijk video:

Dit is wat we nu weten over de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs | Dossier aanslag Parijs | Reacties

Achtergrond: Tegendraads Charlie Hebdo protesteert tegen extreemrechts, religie en politiek