Reacties: 'Frankrijk in staat van shock'
De aanslagplegers ''zullen worden opgejaagd zolang dat nodig is en ze zijn gepakt, voor een rechter zijn gebracht en zijn veroordeeld'', aldus het staatshoofd. Onder de doden van de aanslag zouden twee politieagenten zijn.
Volgens Hollande zijn er de afgelopen weken meerdere terroristische aanslagen in Frankrijk verijdeld. Hij riep de bevolking op de nationale eenheid te bewaren.
De redactiechef van het blad, Gérard Biard, was in Londen toen in Parijs zijn redactie onder vuur werd genomen "Ik snap niet hoe mensen een nieuwsblad kunnen aanvallen met zware wapens. Een krant is geen oorlogswapen'', zei Gérard Biard volgens Franse en Britse media woensdag.
De Britse premier David Cameron noemde de aanslag in Parijs "ziekmakend". Groot-Brittannië steunt Frankrijk in de strijd tegen terreur, zei Cameron.
Het Witte Huis laat volgens AFP weten de aanslag te veroordelen "in de sterkst mogelijke bewoordingen". President Barack Obama zegt Frankrijk alle hulp te hebben aangeboden om daders voor het gerecht te brengen. De Russische president Vladimir Poetin zegt terrorisme "resoluut te veroordelen", als reactie op de aanslag.
Ook Angela Merkel, de Duitse bondskanselier, spreekt van een verachtelijke daad. De aanval is niet alleen op Frankrijk gericht maar op de wezenlijke vrijheden van de democratie, aldus Merkel
De Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg spreekt van een barbaarse en een verschrikkelijk aanval op de vrijheid van de journalistiek. "Alle NAVO-landen staan samen in het gevecht tegen terrorisme. Terrorisme mag nooit getolereerd worden, in welke vorm dan ook", aldus Stoltenberg.
Franse moslimraad
De voorzitter van de Frans moslimraad en rector van de grote moskee in Parijs, Dalil Boubakeur, heeft in scherpe bewoordingen de aanval veroordeeld. ''De gemeenschap is onthutst. We zijn geschokt door de brutaliteit en wreedheid.''
We veroordelen absoluut deze daden en wij verwachten dat de autoriteiten de juiste maatregelen nemen. Boubakeur ziet het als een aanval op de democratie en ziet donkere wolken samenpakken. Hij repte van een ''ongekende oorlogsverklaring''. De tijden zijn veranderd ''we gaan door deze confrontatie een nieuwe periode in.''
De Arabische Liga spreekt zich in zelfde bewordingen uit over de aanslag en vol afschuw kennis te hebben genomen van de schietpartij.
Video: Reactie Hollande
Willem-Alexander
Koning Willem-Alexander zegt diep geschokt te zijn door de aanslag. Hij heeft president Hollande van Frankrijk zijn medeleven en condoleances overgebracht alsmede zijn persoonlijke betrokkenheid en de steun van het Nederlandse volk ''ook bij het verdedigen van de democratische waarden die aan de basis van onze samenlevingen staan”. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst namens de koning bekendgemaakt.
Rutte
Premier Mark Rutte heeft zijn verbijstering uitgesproken over de aanslag. ''Deze afschuwelijke en laffe terreurdaad raakt ons allemaal'', aldus de minister-president.
''Nederland staat schouder aan schouder met Frankrijk. Onze gedachten gaan nu allereerst uit naar iedereen die door deze verschrikkelijke gebeurtenis is getroffen.''
Rutte heeft Hollande in een eerste reactie zijn medeleven betuigd en steun toegezegd.
Europees Commissaris Frans Timmermans noemt de aanval een ''aanslag op ons allen''. Dat heeft hij woensdag op zijn Facebookpagina geschreven. Hij stelt geschokt te zijn en te rouwen om de slachtoffers.
Vicepremier Lodewijk Asscher zegt dat de redactie van Charlie Hebdo het doelwit is geworden van ''een lage, laffe aanslag''. We leven allemaal mee met de slachtoffers en hun nabestaanden. Het is meer dan een misdadige aanval op journalisten, het is een misdadige aanval op de vrijheid en de veiligheid waar wij in onze democratische samenleving voor staan'', aldus de PvdA-minister.
Wilders
''Aanslag op tijdschrift Charlie Hebdo is bedreiging van alle vrijheden waar ik heilig in geloof. Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers'', twitterde Harry van Bommel van de SP.
Ook Geert Wilders van de PVV reageerde snel via Twitter toen het nieuws bekend werd. ''Zojuist debat aangevraagd met minister-president Rutte nav vreselijke aanslag in Parijs'', twitterde hij. De fractie van VoorNederland (VNL) wil een debat met de ministers van Buitenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie.
Bram van Ojik, fractievoorzitter van GroenLinks, zegt: ''Wat een afschuwelijk nieuws uit Parijs. Een aanslag op de vrijheid. Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers.'' Sybrand Buma van het CDA laat zich in vergelijkbare bewoordingen uit: ''Afschuwelijke terreurdaad in Parijs. Is aanslag tegen de democratie. Mijn medeleven gaat uit naar de slachtoffers en nabestaanden.''
''Laten we nooit buigen voor dit extreme geweld'', zo is de mening van Emile Roemer van de SP. ''Een aanslag op de vrijheid van meningsuiting.''
Video: Reactie Wilders
Terrorisme
De aanslag in Parijs bevestigt volgens Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), het dreigingsbeeld waar ook Nederland mee te maken heeft. Hij zegt geschokt te zijn.
De NCTV benadrukt dat er momenteel geen concrete aanwijzingen zijn voor een aanslag in Nederland. Hij volgt de ontwikkelingen in Parijs nauwgezet.
''Dit onderstreept het belang om waakzaam en alert te blijven. In dat licht past ook het actieprogramma jihadisme. Vooralsnog is er geen reden om het dreigingsbeeld aan te passen, maar het is niet voor niets substantieel.'' Dat betekent dat de kans op een aanslag reëel wordt geacht.
NVJ
Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), is "totaal uit het veld geslagen". "Het is een heftige aanslag op de journalistiek. Ik heb nog niet eerder meegemaakt dat journalisten, zo dicht bij huis, het doelwit zijn geworden."
De NVJ zal zich de komende tijd gaan beraden wat de aanslag onder andere voor de journalistiek in Nederland betekent. "In elk geval moeten we dapper doorgaan en aan het werk blijven."
Liveblog | Achtergrond: Tegendraads Charlie Hebdo protesteert tegen extreemrechts, religie en politiek